Abstrakt
The microplot experiments were carried out in 2002–2004. The influence of varied NPK fertilization on the yielding, yield structure elements and nutrients of naked and hulled varieties of spring barley and oat was the study objective. The following elements were analyzed: ears (panicles) density, grain and protein yields, weight and number of grains per ear (panicle), weight of 1000 grains and test weight. The content of fiber, oil, ash, nitrogen, phosphorus, potassium, magnesium and calcium was also determined. A tendency to increase grain yield of barley and oat was observed after application of 200 kg NPK ha-1 in relation to the other levels of mineral fertilization. The highest grain yield was achieved after application of 200 kg NPK ha-1. Naked varieties of spring barley and oat yielded at the level of 67.7 and 75.8% in relation to their hulled varieties, respectively. Introducing 100 kg NPK ha-1 resulted in significant reduction of protein yield of barley. Mineral fertilization did not significantly affect the values of the elements of cereals yield structure. Hulled barley was characterized by a higher ears number and grain weight per ear than naked one. Hulled oat produced higher grain weight per panicle and weight of 1000 grains than naked one. Grains of naked barley and oat had significantly higher density at loose state. Levels of mineral fertilization significantly modified protein, oil, carbohydrates and calcium content in grains. Naked varieties of spring barley and oat contained significantly more protein, but less fiber and ash in grains than hulled ones. In addition, naked oat was characterized by the highest oil content.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Magdalena Serafin-Andrzejewska,
Waldemar Helios,
Anna Jama-Rodzeńska,
Andrzej Kotecki,
Marcin Kozak,
Piotr Zarzycki,
Beata Kaliska,
Wpływ głębokości i gęstości siewu na plon i jego komponenty w uprawie samokończącej i niesamokończącej odmiany bobiku (Vicia faba var. minor L.) w warunkach Polski południowo-zachodniej
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 3 (2022)
-
HALINA BUCZKOWSKA,
ANDRZEJ SAŁATA,
HELENA ŁABUDA,
AGNIESZKA NAJDA,
Plon kapsaicynoidów z owoców dwu odmian papryki ostrej (Capsicum annuum L.)
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
Tomasz Knapowski,
Maria Ralcewicz,
Ocena wskaźników jakościowych ziarna i mąki pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotem
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
SYLWIA CHOJNACKA,
MAŁGORZATA HALINIARZ,
Wpływ preparatów biologicznych na plonowanie, zachwaszczenie i jakość ziarna pszenicy orkisz
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 4 (2020)
-
LESZEK MAJCHRZAK,
GRZEGORZ SKRZYPCZAK,
Wpływ systemu uprawy roli oraz międzyplonu ścierniskowego na właściwości fizyczne gleby i plonowanie pszenicy jarej
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 2 (2010)
-
Janina Zawieja,
Wiesław Wojciechowski,
Reakcja owsa nagiego i pszenżyta jarego na uprawę współrzędną z soczewicą
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 3 (2004)
-
Jarosław Mazurkiewicz,
Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem na jakość technologiczną odmian pszenicy ozimej uprawianych w monokulturze
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 4 (2004)
-
Marzena S. Brodowska,
Wpływ nawożenia siarką na zawartość azotu w roślinach w warunkach zróżnicowanego zaopatrzenia gleby w wapn i magnez
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 4 (2004)
-
Leszek Rachoń,
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Andrzej Woźniak,
Zbigniew Stojek,
Paulina Zajdel-Stępień,
Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. I. Plonowanie
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
MONIKA DYŃSKA,
MAŁGORZATA HALINIARZ,
JAN KAPELUSZNY,
Wpływ sposobów regulacji zachwaszczenia na plon i wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) i zwyczajnej (Triticum aestivum L.)
,
Agronomy Science: Tom 66 Nr 4 (2011)
<< < 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.