Abstrakt
Two experiments involving 8 adult ewes were carried out. In experiment No. 1 the sheep were fed exclusively on the pasture, whereas in the second experiment the green forage was supplied to sheep individually in feeding racks, to compare the roughage intake values to the results obtained using markers-based evaluation. In the studies, the double indicator method was applied, using the following markers: internal – chlorophyll and external – chromium oxide (Cr2O3). To evaluate potential changes of chlorophyll concentration in the samples, it was established three times: directly after sample collection, in the sample chilled to 0–4 centigrade and in the frozen sample. The average amount of dry matter consumed by all the sheep, established by weighing did not differ significantly from the amount assessed on the basis of chlorophyll A. The differences between the dry matter consumption related to 1 kg of BW0,75 in the experiments No. 1 and No. 2 resulted from the experimental animals weight gain during the studies. The sensitivity of chlorophyll A as a marker helpful for nutrients digestibility trials was also satisfactory. It stems from directional changes of digestibility coefficients, related to changes in the chemical composition of examined pasture roughage.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Dorota Gawęda,
Piotr Andrzej Kopcewicz,
Zachwaszczenie soi w zależności od odmiany i rozstawy rzędów w warunkach uprawy metodą ekologiczną i konwencjonalną
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 1 (2023)
-
Elsayed M. Zeidan,
Abdel-Satar A. El-Khawaga,
Hamdy A. Basha,
Ismail M. El-Hmeed,
Improvement of wheat productivity in newly reclaimed soil in Egypt
,
Agronomy Science: Tom 60 (2005)
-
Andrzej Woźniak,
Grain yield, grain quality and weed infestation of winter wheat after various previous crops
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
Jarosław Markiewicz,
Tomasz M. Gruszecki,
Ocena jakości tkanki mięśniowej jagniąt tuczonych na pastwiskach
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 1 (2004)
-
ARTUR MAKAREWICZ,
ANNA PŁAZA,
BARBARA GĄSIOROWSKA,
ANNA CYBULSKA,
Zawartość składników pokarmowych w mieszankach łubinu wąskolistnego z żytem jarym uprawianych na zieloną masę
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 3 (2015)
-
Ewa Makarska,
Wpływ nawilżania i chemicznych konserwantów na strawność in vitro skrobi w ziarnie pszenżyta i żyta
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 3 (2004)
-
Grzegorz Mikiciuk,
Małgorzata Mikiciuk,
Reakcja fizjologiczna truskawki (Fragaria ananassa Duch.) odmiany Senga Sengana na dolistne dokarmianie potasowo-krzemowe
,
Agronomy Science: Tom 63 Nr 2 (2008)
-
MARIANNA WARDA,
MARIUSZ ARTUR KULIK,
TOMASZ GRUSZECKI,
Charakterystyka wybranych zbiorowisk trawiastych w rezerwacie przyrody „Kózki” oraz próba ich czynnej ochrony przez wypas owiec rasy świniarka
,
Agronomy Science: Tom 66 Nr 4 (2011)
-
Beata Wiśniewska-Kadżajan,
Elżbieta Malinowska,
Katarzyna Rymuza,
Oddziaływanie gnojowicy i kondycjonerów glebowych na wybrane parametry wartości pokarmowej traw w uprawie polowej
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 2 (2024)
-
Marian Wesołowski,
Michał Bętkowski,
Marta Kokoszka,
Wpływ gospodarki bezobornikowej na jakość korzeni buraka cukrowego
,
Agronomy Science: Tom 58 (2003)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.