Abstrakt
W pracy przedstawiono stan produkcji w Polsce jadalnych roślin strączkowych, ze szczególnym uwzględnieniem fasoli, na podstawie danych i opracowań GUS z lat 2004–2017. Powierzchnia uprawy strączkowych jadalnych ogółem w Polsce ulegała dużym wahaniom i wynosiła od 27,3 tys. ha w 2008 r. do 91,0 tys. ha w 2015 r. Udział uprawy fasoli w tym okresie był średnio największy i wynosił 43,5%, mniejszy był grochu jadalnego – 39,8%, a najmniejszy bobu – 4,9%. W analizowanym okresie produkcja nasion strączkowych jadalnych charakteryzowała się dużym zróżnicowaniem – od 56,4 tys. ton w 2008 r. do 180,0 tys. ton w 2016 r., a od 2010 r. zaznaczyła się wyraźna tendencja wzrostowa w wielkości produkcji. Produkcja nasion fasoli konsumpcyjnej również zwiększała się od 2010 r. – od 33,4 tys. ton do 59,6 tys. ton w 2016 r.
Prozdrowotne właściwości nasion fasoli wynikają z dużej zawartości błonnika pokarmowego, skrobi, witamin z grupy B, składników mineralnych – potasu, wapnia i magnezu o właściwościach zasadotwórczych oraz związków polifenolowych (fenolokwasów i flawonoidów), wykazujących m.in. właściwości antyoksydacyjne, antynowotworowe, antyhepatotoksyczne, żółciotwórcze, antymutagenne.
Downloads
Download data is not yet available.
-
ARTUR MAKAREWICZ,
ANNA PŁAZA,
BARBARA GĄSIOROWSKA,
Skład chemiczny bulw ziemniaka nawożonego wsiewkami międzyplonowymi w integrowanym i ekologicznym systemie produkcji
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 3 (2015)
-
TOMASZ P. KUROWSKI,
IRENA BRZOZOWSKA,
JAN BRZOZOWSKI,
AGNIESZKA KUROWSKA,
Zdrowotność pszenżyta ozimego w zależności od sposobu regulacji zachwaszczenia, nawożenia azotem i ochrony przed patogenami
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 2 (2010)
-
Tamara F. Persikova,
Alexander R. Tsyganov,
Igor R. Vildflush,
Biological nitrogen in Belarusian farming
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 4 (2004)
-
CZESŁAW SZEWCZUK,
DANUTA SUGIER,
STANISŁAW BARAN,
ELŻBIETA JOLANTA BIELIŃSKA,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
Wpływ preparatów użyźniających i zróżnicowanych dawek nawozów na wybrane właściwości chemiczne gleb oraz plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 2 (2016)
-
KATARZYNA EDYTA OLESIŃSKA,
Właściwości antyoksydacyjne ekstraktów wodnych arniki łąkowej (Arnica chamissonis Less.)
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 2 (2020)
-
Barbara Skwaryło-Bednarz,
Agnieszka Jamiołkowska,
Ismet Yildirim ,
Anna Krzepiłko,
Marek Kopacki,
Elżbieta Patkowska,
Ocena aktywności katalazy i właściwości antyoksydacyjnych gleb położonych na terenie otuliny Roztoczańskiego Parku Narodowego w zależności od ich użytkowania
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 2 (2023)
-
MORTEZA HOSSEINZADEH,
FARIBORZ SHEKARI,
MOHSEN JANMOHAMMADI,
NASER SABAGHNIA,
Wpływ terminu siewu i dolistnego stosowania kwasu salicylowego na plon paszy i jakość karczocha zwyczajnego (Cynara scolymus L.)
,
Agronomy Science: Tom 68 Nr 2 (2013)
-
JAN BUCZEK,
WACŁAW JARECKI,
DOROTA BOBRECKA-JAMRO,
Wpływ przedplonów i dawek herbicydów na plon oraz zachwaszczenie pszenicy ozimej
,
Agronomy Science: Tom 68 Nr 2 (2013)
-
Maria Ługowska,
Teresa Skrajna,
Oksana Tsos,
Udział roślin zielarskich w zbiorowiskach segetalnych w dolinach rzecznych
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 4 (2022)
-
Dariusz Jaskulski,
Iwona Jaskulska,
Emilian Różniak,
Maja Radziemska,
Efekty zmian konstrukcyjnych elementów roboczych maszyny do uprawy pasowej. Cz. II. Wzrost i plonowanie roślin, jakość plonów
,
Agronomy Science: Tom 80 Nr 1 (2025)
<< < 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.