Abstrakt
Intensywna produkcja owoców wiąże się ze stosowaniem dużej ilości różnych środków produkcji, które mogą powodować zagrożenie bezpieczeństwa owoców. Zapobieganiu tym zagrożeniom sprzyjają właściwe postawy producentów w zakresie szeroko pojmowanego bezpieczeństwa. Celem pracy było zbadanie postaw producentów owoców niezrzeszonych i zrzeszonych w organizacjach producentów, w zakresie bezpieczeństwa. W tym celu przeprowadzono badania ankietowe w grupie 76producentów owoców. Z badań wynika, że zarówno producenci niezrzeszeni, jak i zrzeszeni w OP przejawiali pozytywne postawy w zakresie higieny, zdrowia i bezpieczeństwa pracowników. Obie grupy producentów okazywały przekonanie, że stosowanie zasad BHP jest ważne dla zdrowia i bezpieczeństwa pracowników, a stosowanie integrowanej ochrony roślin przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa produktów.
Bibliografia
- Czernyszewicz E., 2012a. Wybrane zagadnienia zarządzania jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem i higieną pracy w ogrodnictwie. Wymagania – systemy – nadzór. Wyd. UP w Lublinie, Lublin.
- Czernyszewicz E. 2012b. Producer assessment of effects of quality assurance system implementation on a fruit – growing farm. 6th International Quality Conference Quality Research. Center for Quality. Faculty of Engineering, University of Kragujevac, Serbia, 8.06.2012, 755-761.
- Czernyszewicz E., 2012c. Znaczenie wybranych czynników wpływających na jakość procesów i produktów w sadownictwie. W: T. Sikora, U. Balon (red.), Determinanty zarządzania jakością życia. Usługi i żywność. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków, 331–344.
- Czernyszewicz E., 2012d. Sprawozdanie merytoryczne z realizacji projektu badawczego NN 115 430540 pt. Motywy i bariery aktywności producentów owoców w zakresie wdrażania metod i systemów zapewnienia jakości. Lublin 2012.
- Czernyszewicz E., Pawlak J., 2012. Uwarunkowania i kierunki zapewnienia bezpieczeństwa i jakości owoców i warzyw. Zarządz. Finanse, 10(3), cz. 3, 114–132.
- Dąbrowski T., Majewski M., 2010. Stan wiedzy i stosowanych praktyk ochrony roślin przez różne grupy producentów a wymagania integrowanej ochrony roślin – czy wystąpiły zmiany w ostatnich pięciu latach? Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 50(3), 1143–1152.
- De Meulenaer B., 2006. Chemical hazard. W: P.A. Luning, F. Devlieghere, R. Verhé (ed.), Safety in the agri-food chain. Wageningen Academic Publishers, The Netherlands, 145–208.
- Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/128/WE z dnia 21 października 2009 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania na rzecz zrównoważonego stosowania pestycydów (Dz. U. UE L 309).
- Jakubowska M., Obst A., Tratwal A., Roik K., Wielkopolan B., 2016. Wiedza producentów rolnych z regionu Wielkopolski na temat integrowanej ochrony roślin w badaniach ankietowych. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 56(2), 155–161.
- King T., Cole M., Farber J.M., Eisenbrand G., Zabaras D., Fox E.M., Hill J.P., 2017. Food safety for food security: Relationship between global megatrends and developments in food safety. Trends Food Sci. Technol. 68, 160–175.
- Kruszyński M., Golinowska M., Borkowska M., Wiciak T., 2015. Świadomość prośrodowiskowa producentów rolnych a stan integrowanej ochrony roślin w Polsce. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 55(1), 114–118.
- Lewis Ivey M.L., Lejeune J.T., Miller S.A., 2012. Vegetable producers’ perception of food safety hazards in the Midwestern USA. Food Control 26, 453–465.
- Luning P.A., Devlieghere F.,Verhé R. (ed.), 2006. Safety in the agri-food chain. Wageningen Academic Publishers, The Netherlands.
- Matyjaszczyk E., 2011. Analiza zmian ustawodawstwa z zakresu ochrony roślin pod kątem bezpieczeństwa żywności, ludzi i środowiska. Rozprawy Naukowe IOR-PIB, 25, Poznań.
- Oleszek W., Maliszewska-Kordybach B.J., 2009. Jakość i bezpieczeństwo żywności i pasz pochodzenia roślinnego w: Przyszłość sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich. Mat. I Kongresu Nauk Rolniczych Nauka-Praktyce. IUNG, Puławy, 193–205.
- Park M.S., Kim H.N., Bahk G.J., 2017. The analysis of food safety incidents in South Korea, 1998–2016. Food Control 81(2017), 196-199.
- RASFF, 2016. The Rapid Alert System for Food and Feed, Annual Report. European Commission.
- Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd d.s. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31, polskie wydanie specjalne: rozdz. 15, t. 6).
- Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. WE L 139).
- Sosnowska D. Sobiczewski P., Zbytek Z., Czembor J. 2016. Integrowana produkcja roślin – korzyści i perspektywy. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 56(1), 114–119.
- Surawska M., Kołodziejczyk R., Zużycie środków ochrony roślin w Polsce. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 46(1), 2006, s. 470-483.
Downloads
Download data is not yet available.