Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 74 Nr 3 (2019)

Artykuły

Wpływ członkostwa w organizacji producentów na postawy sadowników w zakresie bezpieczeństwa

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2019.3.14
Przesłane: 20 maja 2019
Opublikowane: 07-12-2019

Abstrakt

Intensywna produkcja owoców wiąże się ze stosowaniem dużej ilości różnych środków produkcji, które mogą powodować zagrożenie bezpieczeństwa owoców. Zapobieganiu tym zagrożeniom sprzyjają właściwe postawy producentów w zakresie szeroko pojmowanego bezpieczeństwa. Celem pracy było zbadanie postaw producentów owoców niezrzeszonych i zrzeszonych w organizacjach producentów, w zakresie bezpieczeństwa. W tym celu przeprowadzono badania ankietowe w grupie 76producentów owoców. Z badań wynika, że zarówno producenci niezrzeszeni, jak i zrzeszeni w OP przejawiali pozytywne postawy w zakresie higieny, zdrowia i bezpieczeństwa pracowników. Obie grupy producentów okazywały przekonanie, że stosowanie zasad BHP jest ważne dla zdrowia i bezpieczeństwa pracowników, a stosowanie integrowanej ochrony roślin przyczynia się do zapewnienia bezpieczeństwa produktów.

Bibliografia

  1. Czernyszewicz E., 2012a. Wybrane zagadnienia zarządzania jakością, środowiskiem oraz bezpieczeństwem i higieną pracy w ogrodnictwie. Wymagania – systemy – nadzór. Wyd. UP w Lublinie, Lublin.
  2. Czernyszewicz E. 2012b. Producer assessment of effects of quality assurance system implementation on a fruit – growing farm. 6th International Quality Conference Quality Research. Center for Quality. Faculty of Engineering, University of Kragujevac, Serbia, 8.06.2012, 755-761.
  3. Czernyszewicz E., 2012c. Znaczenie wybranych czynników wpływających na jakość procesów i produktów w sadownictwie. W: T. Sikora, U. Balon (red.), Determinanty zarządzania jakością życia. Usługi i żywność. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Wyd. Nauk. PTTŻ, Kraków, 331–344.
  4. Czernyszewicz E., 2012d. Sprawozdanie merytoryczne z realizacji projektu badawczego NN 115 430540 pt. Motywy i bariery aktywności producentów owoców w zakresie wdrażania metod i systemów zapewnienia jakości. Lublin 2012.
  5. Czernyszewicz E., Pawlak J., 2012. Uwarunkowania i kierunki zapewnienia bezpieczeństwa i jakości owoców i warzyw. Zarządz. Finanse, 10(3), cz. 3, 114–132.
  6. Dąbrowski T., Majewski M., 2010. Stan wiedzy i stosowanych praktyk ochrony roślin przez różne grupy producentów a wymagania integrowanej ochrony roślin – czy wystąpiły zmiany w ostatnich pięciu latach? Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 50(3), 1143–1152.
  7. De Meulenaer B., 2006. Chemical hazard. W: P.A. Luning, F. Devlieghere, R. Verhé (ed.), Safety in the agri-food chain. Wageningen Academic Publishers, The Netherlands, 145–208.
  8. Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/128/WE z dnia 21 października 2009 r. ustanawiająca ramy wspólnotowego działania na rzecz zrównoważonego stosowania pestycydów (Dz. U. UE L 309).
  9. Jakubowska M., Obst A., Tratwal A., Roik K., Wielkopolan B., 2016. Wiedza producentów rolnych z regionu Wielkopolski na temat integrowanej ochrony roślin w badaniach ankietowych. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 56(2), 155–161.
  10. King T., Cole M., Farber J.M., Eisenbrand G., Zabaras D., Fox E.M., Hill J.P., 2017. Food safety for food security: Relationship between global megatrends and developments in food safety. Trends Food Sci. Technol. 68, 160–175.
  11. Kruszyński M., Golinowska M., Borkowska M., Wiciak T., 2015. Świadomość prośrodowiskowa producentów rolnych a stan integrowanej ochrony roślin w Polsce. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 55(1), 114–118.
  12. Lewis Ivey M.L., Lejeune J.T., Miller S.A., 2012. Vegetable producers’ perception of food safety hazards in the Midwestern USA. Food Control 26, 453–465.
  13. Luning P.A., Devlieghere F.,Verhé R. (ed.), 2006. Safety in the agri-food chain. Wageningen Academic Publishers, The Netherlands.
  14. Matyjaszczyk E., 2011. Analiza zmian ustawodawstwa z zakresu ochrony roślin pod kątem bezpieczeństwa żywności, ludzi i środowiska. Rozprawy Naukowe IOR-PIB, 25, Poznań.
  15. Oleszek W., Maliszewska-Kordybach B.J., 2009. Jakość i bezpieczeństwo żywności i pasz pochodzenia roślinnego w: Przyszłość sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich. Mat. I Kongresu Nauk Rolniczych Nauka-Praktyce. IUNG, Puławy, 193–205.
  16. Park M.S., Kim H.N., Bahk G.J., 2017. The analysis of food safety incidents in South Korea, 1998–2016. Food Control 81(2017), 196-199.
  17. RASFF, 2016. The Rapid Alert System for Food and Feed, Annual Report. European Commission.
  18. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd d.s. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31, polskie wydanie specjalne: rozdz. 15, t. 6).
  19. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. WE L 139).
  20. Sosnowska D. Sobiczewski P., Zbytek Z., Czembor J. 2016. Integrowana produkcja roślin – korzyści i perspektywy. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 56(1), 114–119.
  21. Surawska M., Kołodziejczyk R., Zużycie środków ochrony roślin w Polsce. Progr. Plant Prot./Post. Ochr. Rośl. 46(1), 2006, s. 470-483.

Downloads

Download data is not yet available.