Abstract
Owoce papryki mają specyficzny, ostry i piekący smak, który uwarunkowany jest obecnością kapsaicynoidów. Celem niniejszej pracy była ocena plonu handlowego i plonu Capsici fructus poszczególnych części owoców polskich odmian ‘Bronowicka Ostra’ i ‘Orkan’ oraz teoretycznego plonu kapsaicynoidów. Średnio największy udział w strukturze plonu handlowego poszczególnych części owoców papryki ostrej stanowił plon owocni – 76,5%, plon łożyska – 10,8%, nasion – 8,4%, a szypułki – 4,3%. Średni plon handlowy owocni papryki ostrej wyniósł 23,09 t·ha–1, plon Capsici fructus – 3,25 t·ha–1, plon kapsaicynoidów: kapsaicyna – 0,566 kg·ha–1, dihydrokapsaicyna – 53,7 g·ha–1.
Downloads
Download data is not yet available.
-
MAREK ĆWINTAL,
KRZYSZTOF BARTOSZEK,
Impact of selected agronomic factors and weather conditions on the green and dry mass yields of white clover
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 2 (2015)
-
Magdalena Serafin-Andrzejewska,
Wiesław Wojciechowski,
Marie Pichová ,
Prof. dr hab. Marcin Kozak,
Profitability of growing field beans Vicia faba var. minor L. for seeds depending on the application of symbiotic bacteria
,
Agronomy Science: Vol. 79 No. 4 (2024)
-
Dariusz Jaskulski,
Effectiveness of foliar application of “Sonata” fertilizers
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
DOROTA GAWĘDA,
CEZARY A. KWIATKOWSKI,
Yield of spring wheat grown in short-term monoculture depending on catch crop and weed control method
,
Agronomy Science: Vol. 67 No. 2 (2012)
-
Stanisław Z. Łabuda,
Balanced fertilization designed on the basis of elemental composition of crops at flowering stage
,
Agronomy Science: Vol. 60 (2005)
-
Cezary Trawczyński,
Assess of tuber yield and quality after foliar application of silicon and microelements
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 1 (2021)
-
Karol Bujak,
Maria Jędruszczak,
Mariusz Frant,
The effect of reduced tillage and foliar nutrition by macro- and microelements on the yielding of soybean growing in monoculture
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
Feliks Ceglarek,
Danuta Buraczyńska,
Anna Płaza,
Robert Rudziński,
The effect of components participation of the mixture of faba bean and spring wheat on the yield and content of chemical compounds in the mixture biomass
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
Leszek Rachoń,
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Andrzej Woźniak,
Zbigniew Stojek,
Paulina Zajdel-Stępień,
Yielding and quality of selected species and cultivars of pasta wheat. Part I. Yielding
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 1 (2022)
-
Włodzimierz Kita,
Stanisław J. Pietr,
Władysław Nowak,
Józef Sowiński,
The effect of biological and conventional method of plant protection on the yield and healthiness of two wheat cultivars
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.