Abstrakt
Różnorodność produkcji roślinnej staje się kluczem do rozwiązania wyzwań współczesnego rolnictwa – w tym związanych ze zmianą klimatu. Głównymi zbożami uprawianymi w Europie są pszenica, żyto i jęczmień. Jednym z nowych zbóż wprowadzonych ostatnio do produkcji jest Tritordeum – mieszaniec pszenicy durum i dzikiej formy jęczmienia. Jest on przystosowany do warunków upray w warunkach ciepłego i suchego klimatu śródziemnomorskiego. Jednak ostatnie zmiany klimatu sprawiają, że jest to interesująca alternatywa również dla klimatu umiarkowanego. Jest to również odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie konsumentów na żywność o dobrej wartośc odżywczej. W 2020 roku przeprowadzono doświadczenie pilotażowe (eksperyment w wazonach), dotyczące potencjału plonowania Tritordeum przy trzech rosnących dawkach nawożenia azotem (N1, N2, N3) we wschodniej Polsce.Wydajność Tritordeum odm. Bulel i Tritordeum odm. Aucan porównano z wydajnością Triticum durum i Triticum aestivum dla dwóch terminów siewu – jesiennego i wiosennego. Wyniki wykazały, że poziom plonowania Tritordeum odm. Bulel był porównywalny z plonami pszenicy durum. Plony pszenicy zwyczajnej były wyższe (tylko o 8% w przypadku siewu jesiennego i około 43% w przypadku siewu wiosennego). Ponadto Tritordeum odm. Bulel charakteryzowała się niższym poziomem plonowania niż Tritordeum odm. Aucan (o około 1-8%). Wszystkie badane gatunki wykazały dobrą wydajność przy średnim (N2) nawożeniu azotem. Inne badane cechy (liczba kłosów, rozkrzewienie produkcyjne, masa tysiąca ziaren) umieściły Tritordeum (w szczególności odm. Bulel) bliżej Triticum durum niż Triticum aestivum. Triticum aestivum wykazało się większym rozkrzewieniem produkcyjnym oraz większą ilością kłosów z wazonu niż pozostałe 3 gatunki. Wykazano, że Tritordeum może być obiecującym gatunkiem do uprawy w warunkach naszego kraju, ponieważ jedo potencjał plonowania może osiągnąć potencjał plonowania Triticum durum. Potrzebne są dalsze badania polowe nad produkcyjnością tej rośliny.
Bibliografia
- Abrouk M., Stritt C., Müller T., Keller B., Roulin A., Krattinger S.G., 2018. High-throughput geno-typing of the spelt gene pool reveals patterns of agricultural history in Europe. bioRxiv, 481424. https://doi.org/10.1101/481424
- Akbar A., Ahmed A., Ahmed Z., Liaqat S., 2021. Physicochemical, rheological, and sensory evalua-tion of selected pa-kistani wheat varieties. J. Food Process. Preserv. 46(1), e16174. https://doi.org/10.1111/jfpp.16174
- Alvarez J.M., Martínez E., Diezma B., 2021. Application of hyperspectral imaging in the assessment of drought and salt stress in magneto-primed triticale seeds. Plants 10(5), 835. https://doi.org/10.3390/plants10050835
- Ayadi S., Karmous C., Chamekh Z., Hammami Z., Baraket M., Esposito S., Rezgui S., Trifa Y., 2015. Effects of nitrogen rates on grain yield and nitrogen agronomic efficiency of durum wheat genotypes under different environments. Ann. Appl. Biol. 168(2), 264–273. https://doi.org/10.1111/aab.12262
- Bar‐Yosef O., 2011. Climatic fluctuations and early farming in west and east asia. Curr. Anthropol. 52(S4), S175–S193. https://doi.org/10.1086/659784
- Ceglar A., Toreti A., Zampieri M., Royo C., 2021. Global loss of climatically suitable areas for durum wheat growth in the future. Environ. Res. Lett. 16, 104049, https://doi.org/10.1088/1748-9326/ac2d68
- FAO, 2022. World Food and Agriculture – Statistical Yearbook 2022. Rome. https://doi.org/10.4060/cc2211en
- FAOSTAT, 2024. FAOSTAT data portal, https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL [access: 17.04.2024].
- Folina A., Kakabouki I., Kontonasaki E., Karydogianni S., Voskopoulos D., Beslemes D.F., Bilalis D., 2020. Effect of organic and inorganic fertilization on yield and quality traits of tritordeum, ‘Bulel’ variety under dry conditions in Greece. Bull. Univ. Agric. Sci. Vet. Med. Cluj-Napoca, Hortic. 77(2). https://doi.org/10.15835/buasvmcn-hort:2020.0056
- Galieni A., Stagnari F., Visioli, G. Marmiroli N., Speca S., Angelozzi G., D’Egidio S., Pisante M., 2016. Nitrogen fertilization of durum wheat: a case study in mediterranean area during transi-tion to conservation agriculture. Ital. J. Agron. 11(1), 12–23. https://doi.org/10.4081/ija.2016.662
- Gallardo M., Fereres E., 1993. Growth, grain yield and water use efficiency of tritordeum in relation to wheat. Eur. J. Agron. 2(2), 83–91. https://doi.org/10.1016/S1161-0301(14)80137-8
- Gashaw A., 2021. Review on structure, functional and nutritional composition of barley (Hordeum vulgare). J. Nutr. Food Process. 4(2). https://doi.org/10.31579/2637-8914/046
- GUS, 2023. Główny Urząd Statystyczny. Rocznik statystyczny rolnictwa 2023 [Statistical Yearbook of Agriculture 2023]. Warszawa, Poland.
- Góral H., Kosmala A., Walczak M., 2020. Evaluation of tritordeum's adaptability and grain quality in diverse environments. J. Agron. Crop Sci. 206(5), 623–634. https://doi.org/10.1111/jac.12400
- Hagenblad J., Oliveira H.R., Forsberg N., Leino M.W., 2016. Geographical distribution of genetic diversity in secale landrace and wild accessions. BMC Plant Biol. 16(1). https://doi.org/10.1186/s12870-016-0710-y
- Harasim E., 2018. Studia nad plonowaniem, jakością ziarna i opłacalnością produkcji ozimej formy pszenicy zwyczajnej i twardej. Monografie i rozprawy naukowe IUNG-PIB, 60.
- Haro C., Guzmán-López M. H., Marín-Sanz M., Sánchez-León S., Vaquero L., Pastor J., Comino I., Sousa C., Vivas S., Landa B.B., Barro F., 2022. Consumption of tritordeum bread reduces immunogenic gluten intake without altering the gut microbiota. Foods 11(10), 1439. https://doi.org/10.3390/foods11101439
- Hunt H.V., Campana M.G., Lawes M.C., Park Y., Bower M.A., Howe C.J., Jones M.K., 2011. Genetic diversity and phylogeography of broomcorn millet (Panicum miliaceum L.) across eur-asia. Mol. Ecol. 20(22), 4756–4771. https://doi.org/10.1111/j.1365-294x.2011.05318.x
- Jansone Z., Bleidere M., Dinaburga G., 2022. Application of ground-based high-throughput pheno-typing platforms in cereal breeding – a review. Research for Rural Development 2022: Annual 28th International Scientific Conference Proceedings. https://doi.org/10.22616/rrd.28.2022.003
- Kakabouki I., Beslemes D.F., Tigka E.L., Folina A., Karydogianni S., Zisi C., Papastylianou P., 2020. Performance of six genotypes of tritordeum compare to bread wheat under east mediter-ranean condition. Sustainability 12(22), 9700. https://doi.org/10.3390/su12229700
- Kaltsikes P.J., Gustafson J.P., Lukaszewski A.J., 1984. Chromosome engineering in triticale. Can. J. Genet. Cytol. 26(2), 105–110. https://doi.org/10.1139/g84-018
- Kheto A., Joseph D., Islam M., Dhua S., Das R., Kumar Y., Vashishth R., Sharanagat V.S., Kumar K.,Nema P.K., 2022. Microwave roasting induced structural, morphological, antioxidant, and functional attributes of quinoa (Chenopodium quinoa Willd). J. Food Process. Preserv. 46(5). https://doi.org/10.1111/jfpp.16595
- Landolfi V., Blandino M., 2023. 2.07 – Minor cereals and new crops: Tritordeum. In: P. Ferranti (red.), Sustainable Food Science – A Comprehensive Approach, Elsevier, pp. 83–103. https://doi.org/10.1016/b978-0-12-823960-5.00023-8
- Lempiäinen-Avci M., Lundström M., Huttunen S., Leino M.W., Hagenblad J., 2018. Archaeological and historical materials as a means to explore Finnish crop history. Environ. Archaeo. 25(1), 37–52. https://doi.org/10.1080/14614103.2018.1482598
- Ma X.F., Gustafson J.P., 2006. Timing and rate of genome variation in triticale following allopoly-ploidization. Genome 49(8), 950–958. https://doi.org/10.1139/g06-078
- Makowska A., Obuchowski W., Sulewska H., Koziara W., Paschke H., 2008. Effect of nitrogen fertilization of durum wheat varieties on same characteristics important for pasta production. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 7(1), 29–39.
- Martin A., Sanchez-Mongelaguna E., 1981. Cytology and morphology of the amphiploid Hordeum chilense × Triticum turgidum conv. durum. Euphytica 31, 261–267.
- Martinek P.L., Ohnoutková T., Vyhnánek J. Bednář J., 2003. Characteristics of wheat-barley hy-brids (× Tritordeum Ascherson et Graebner) under Central-European climatic conditions. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 226/227, 87–95.
- McGoverin C.M., Fox G., Manley M., 2011. Application of near-infrared spectroscopy to the eval-uation of cereals. J. Cereal Sci. 54(3), 300–311. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2011.06.001
- Montesano V., Negro D., De Lisi A., Urbano M., Sarli G., Laghetti G., 2021. Agronomic perfor-mance and phenolic profile of Tritordeum (× Tritordeum martinii A. Pujadas) lines. Cereal Chem. 98(2), 382–391. https://doi.org/10.1002/cche.10378
- Nitride C., D’Auria G., Dente A., Landolfi V., Picariello G., Mamone G., Blandino M., Romano R., Ferranti P., 2022. Tritordeum as an innova-tive alternative to wheat: A comparative digestion study on bread. Molecules 27(4), 1308. https://doi.org/10.3390/molecules27041308
- Papadopoulos A.G., Mavroeidis A., Stavropoulos P., Anastasopoulos V., Beslemes D.F., Tigka E., Kakabouki I., 2023. Tritordeum: a versatile and resilient cereal for Mediterranean agriculture and sustainable food production. Cereal Res. Commun. 52, 323–331. https://doi.org/10.1007/s42976-023-00401-6
- Rachoń L., Bobryk-Mamczarz A., Kiełtyka-Dadasiewicz A., Woźniak A., Stojek Z., Zajdel-Stępień A., 2022. Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. I. Plonowanie [Yielding and quality of selected speciesand cultivarsof pasta wheat. Part I. Yield-ing]. Agron. Sci. 77(1), 53–63. https://doi.org/10.24326/as.2022.1.5
- Slowik E., 2018. Nowe zboże tritordeum – mieszaniec pszenicy i jęczmienia [New cereal tritordeum - a hybrid of wheat and barley]. Prz. Zboż.-Młyn. 62(5), 20–23.
- Różewicz M., Wyzińska M., 2021. Characteristic of Tritordeum and evaluation of its potential for cultivation in Poland, with considerations for the nutritional and fodder value the grains. Pol. J. Agron. 44, 15–21. https://doi.org/10.26114/pja.iung.431.2021.44.03
- Suchowilska E., Radawiec W., Wiwart M., 2021. Tritordeum – the content of basic nutrients in grain and the morphological and anatomical features of kernels. Int. Agrophys. 35(4), 343–355. https://doi.org/10.31545/intagr/144592
- Tedone L., Verdini L., Grassano N., Tarraf W., Mastro G.D., 2014. Optimising nitrogen in order to improve the efficiency, eco-physiology, yield and quality on one cultivar of durum wheat. Ital. J. Agron. 9(2), 49. https://doi.org/10.4081/ija.2014.536
- Vaquero L., Comino I., Vivas S., Rodríguez‐Martín L., Giménez M. J., Pastor J., Sousa C., Barro F., 2018. Tritordeum: A novel cereal for food processing with good acceptability and signifi-cant reduction in gluten immunogenic peptides in comparison with wheat. J. Sci. Food Agric. 98(6), 2201–2209. https://doi.org/10.1002/jsfa.8705
- Visioli G., Lauro M., Vamerali T., Dal Cortivo C., Panozzo A., Folloni S., Piazza C., Ranieri R., 2020. A comparative study of organic and conventional management on the rhizosphere micro-biome, growth and grain quality traits of Tritordeum. Agronomy 10(11), 1717. https://doi.org/10.3390/AGRONOMY10111717
- Wang J., Luo M., Chen Z., You F. M., Wei Y., Zheng Y., Dvořák J., 2013. Aegilops tauschii single nucleotide polymorphisms shed light on the origins of wheat D‐genome genetic diversity and pinpoint the geographic origin of hexaploid wheat. New Phytol. 198(3), 925–937. https://doi.org/10.1111/nph.12164
- Yang D., Cai T., Luo Y., Wang Z., 2019. Optimizing plant density and nitrogen application to ma-nipulate tiller growth and increase grain yield and nitrogen-use efficiency in winter wheat. Peer J 7, e6484. https://doi.org/10.7717/peerj.6484
- Zhang M., Mao W., Zhang G., Wu F., 2014. Development and characterization of polymorphic est-ssr and genomic ssr markers for tibetan annual wild barley. PLoS ONE 9(4), e94881. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0094881
Downloads
Download data is not yet available.
-
Leszek Rachoń,
Danuta Kulpa,
Ocena przydatności ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) do produkcji pieczywa
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
Iwona Jaskulska,
Wpływ wieloletniego zróżnicowanego nawożenia na jakość plonów roślin w zmianowaniu
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
Joanna Pawlak,
Wioletta Wróblewska,
Dariusz Paszko,
Efektywność produkcyjna i ekonomiczna w uprawie truskawki (Fragaria × ananassa Duch.) w zależności od metody produkcji
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
Marek Gugała,
Łukasz Patryk Domański,
Krystyna Zarzecka,
Anna Sikorska,
Iwona Mystkowska,
Wpływ sposobów odchwaszczania na zawartość azotu ogólnego i białkowego w bulwach ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 2 (2022)
-
Justyna Leśniowska-Nowak,
Michał Nowak,
Sylwia Okoń,
Diploid Triticum species as a potential source of resistance to powdery mildew
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 4 (2023)
-
Leszek Rachoń,
Szymon Dziamba,
Wiktor Obuchowski,
Piotr Kołodziejczyk,
Ocena przydatności ziarna odmian pszenicy twardej (Triticum durum) i zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare) do produkcji makaronu
,
Agronomy Science: Tom 57 (2002)
-
MAREK NIEWĘGŁOWSKI,
MARIA SZCZYGIELSKA,
KRZYSZTOF KAPELA,
ANNA SIKORSKA,
EWA KRASNODĘBSKA,
KRYSTYNA ZARZECKA,
MAREK GUGAŁA,
Ekonomiczna ocena stosowania nawożenia azotem i biostymulatorów wzrostu w produkcji kukurydzy uprawianej na ziarno
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 4 (2020)
-
Cezary Trawczyński,
Oddziaływanie dolistnego dokarmiania nawozami wieloskładnikowymi w formie nanocząsteczek na plon i jakość bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 2 (2022)
-
Izabella Jackowska,
Halina Borkowska,
The influence of nitrogen fertilization on the content of trace elements in grain of some winter wheat cultivars
,
Agronomy Science: Tom 57 (2002)
-
Roman Wacławowicz,
Danuta Parylak,
Zmiany wybranych właściwości gleby średniej pod wpływem różnych systemów nawożenia organiczno-mineralnego
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 3 (2004)
<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.