Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 67 Nr 4 (2012)

Artykuły

Wpływ deficytu Fe na aktywność enzymów antyoksydacyjnych i peroksydację tłuszczu w liściach pszenicy

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2012.4.3
Przesłane: 4 czerwca 2019
Opublikowane: 04-12-2012

Abstrakt

W poznaniu modelu zachowania roślin warunkującego obfite i stabilne plonowanie ogromne znaczenie mają badania nad fizjologiczną rolą składników odżywczych. W tym celu wybrano odmianę pszenicy twardej P1251 uprawianej w kulturze hydroponicznej. Aby określić wpływ niedoboru Fe, pierwiastek ten został wyeliminowany z roztworów pożywki. Wykazano, że brak Fe wywarł znaczący wpływ na dysmutazę ponadtlenkową (SOD) oraz aktywność peroksydazy glutationowej (GPX) i katalazy (CAT). Jednocześnie peroksydaza askorbinianowa (APX) była jedynym enzymem antyoksydacyjnym, który nie wykazał znaczących różnic wobec kontroli. Stosunek SOD/(APX + GPX + CAT) jako wskaźnik oceny równowagi między enzymami produkującymi a enzymami unieczynniającymi nadtlenek wodoru (H2O2) zwiększył się, prowadząc do gromadzenia się H2O2 w komórce. Wzrost stosunku SOD/APX + GPX + CAT oraz kumulacja H2O2 wskazują na występowanie stresu oksydacyjnego w komórkach liści w warunkach usunięcia pierwiastka. Inne wskaźniki stresu oksydacyjnego – śmierć komórek oraz obecność aldehydu dimalonowego – nie wskazały na znaczące zmiany w warunkach braku Fe. Wydaje się, że powodem tego jest niewystępowanie reakcji Habera-Weissa przy braku Fe. Produkowany jest wówczas hydroksyl, bardzo niebezpieczny rodnik, co prowadzi do zwiększonego uszkodzenia biomolekuł, a następnie do apoptozy komórek.

Bibliografia

Aebi H., 1984. Catalase in vitro. Methods Enzymol. 105, 121–126.

Agarwala S.C., Mehrotra S.C., Mehrotra N.K., Sharma C.P., 1981. Iron nutrition of wheat. I. Growth and metabolic changes in seven varieties of wheat (Triticum aestivum L.) grown at graded levels of iron supply in sand culture. J. Indian Bot. Soc. 60, 191–196.

Ahmad P., Jaleel C., Azooz M., Gowher N., 2009. Generation of ROS and non-enzymatic antioxidants during abiotic stress in plants. Bot. Res. Inter. 2, 11–20.

Baker C.J., Mock N.M., 1994. An improved method for cell death suspension and leaf disk assay using Evans blue. Plant Cell Tissue Organ Cult. 39, 7–12.

Becana M., Moran J.F., Iturbe-Ormaetxe I., 1998. Iron dependent oxygen free radical generation in plants subjected to environment stress: toxicity and antioxidant protection. Plant Soil 201, 137–147.

Bradford M.M., 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Anal. Biochem. 72, 248–254.

Candan N., Tarhan L., 2003. The correlation between antioxidant enzyme activities and lipid peroxidation levels in Mentha pulegium organs grown in Ca2+, Mg2+, Cu2+, Zn2+ and Mn2+ stress conditions. Plant Sci. 163, 769–779.

Edreva A., 2005. Generation and scavenging of reactive oxygen species in chloroplasts: A submolecular approach. Agric. Ecosyst. Environ. 106, 119–133.

Esfandiari E., Mahboob S., Shakiba M.R., Alyari H., Firozabadi M., 2010a. The effect of water stress on antioxidant enzymes activities and lipid peroxidation of wheat seedlings. J. Agric. Sci. 19, 129–138 (in Persian).

Esfandiari E., Mahboob S., Shakiba M.R., Alyari H., 2010b. The role of antioxidant pool size ascorbate and glutathione content and proline in membrane protection under drought. J. Agric. Sci. 19, 139–147.

Esfandiari E., Shokrpour M., Alavi-Kia S.S., 2010c. Effect of Mg deficiency on antioxidant enzymes activities and lipid peroxidation. J. Agric. Sci. 2, 131–136.

Esfandiari E., Shakiba M.R., Mahboob S., Alyari H., Toorchi M., 2007. Water stress, antioxidant enzyme activity and lipid peroxidation in wheat seedling. J. Food Agric. Environ. 5, 148–153.

Frossard E., Bucher M., Mächler F., Mozafar A., Hurrell R., 2000. Potential for increasing the content and bioavailability of Fe, Zn and Ca in plants for human nutrition. J. Sci. Food Agric. 80, 861–879.

Gara L.D., Pinto M.C., Tommasi F., 2003. The antioxidant systems vis-á-vis reactive oxygen species during plant-pathogen interaction. Plant Physiol. Biochem. 41, 863–870.

Gill S.S., Tuteja N., 2010. Reactive oxygen species and antioxidant machinery in abiotic stress tolerance in crop plants. Plant Physiol. Biochem. 48, 909–930.

Grusak M.A., della Penna D., 1999. Improving the nutrient composition of plants to enhance human nutrition and health. Annu. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Biol. 50, 133–161.

Halliwell B., 2006. Reactive species and antioxidants. Redox biology is a fundamental theme of aerobic life. Plant Physiol. 141, 312–322.

Ishikawa T., Madhusudhan R., Shigeoka S., 2003. Effect of iron on the expression of ascorbate peroxidase in Euglena gracilis. Plant Sci. 165, 163–1367.

Iturbe-Ormaetxe I., Moran J.F., Arrese-Igor C., Gogorcena Y., Klucas R.V., Becana M., 1995. Activated oxygen and antioxidant defences in iron-deficient pea plants. Plant Cell Environ. 18, 421–429.

Kono Y., Fridovich I., 1983. Inhibition and reactivation of Mn-catalase. J. Biol. Chem. 258, 13646–13468.

Kurepa J., Bueno P., Kampfenkel K., van Montagu M., Van den Bulcke I., Inze D., 1997. Effects of iron deficiency on iron superoxide dismutase expression in Nicotiana tabacum. Plant Physiol. Biochem. 35, 467–474.

Martinez C.A., Loureiro M.E., Oliva M.A., Maestri M., 2001. Differential responses of superoxide dismutase in freezing resistant Solanum tuberosum subjected to oxidative and water stress. Plant Sci. 160, 505–515.

Mittler R., 2002. Oxidative stress, antioxidants and stress tolerance. Trends Plant Sci. 7, 405–410.

Panda S.K., Singha L.B., Khan M.H., 2003. Does aluminum phytotoxicity induce oxidative stress in green gram (Vigna radiate)? Bulg. J. Plant Physiol. 29, 77–86.

Ranieri A., Castagna A., Baldan B., Soldatini G.F., 2001. Iron deficiency differently affects peroxidase isoforms in sunflower. J. Exp. Bot. 52, 25–35.

Sairam R.K., Rao K.V., Srivastava G.C., 2002. Differential response of wheat genotypes to long term salinity stress in relation to oxidative stress, antioxidant activity and osmolyte concentration. Plant Sci. 163, 1037–1046.

Sergiev I., Alexieva V., Karanov E., 1997. Effect of spermine, atrazine and combination between them on some endogenous protective systems and stress markers in plants. Comp. Rend. Acad. Bulg. Sci. 5, 121–124.

Sevilla F., Del Rio L.A., Hellin E., 1984. Superoxide dismutases from Citrus plant: presence of two iron-containing isoenzymes in leaves of lemon trees (Citrus limonum L.). J. Plant Physiol. 116, 381–387.

Shewry P.R., 2009. The HEALTHGRAIN programme opens new opportunities for improving wheat for nutrition and health. Nutr. Bul. 34, 225–231.

Stewart R.R.C., Bewley J.D., 1980. Lipid peroxidation associated aging of soybean axes. Plant Physiol. 65, 245–248.

Tewari R., Kumar P., Sharma P., 2005. Signs of oxidative stress in the chlorotic leaves of iron starved plants. Plant Sci. 169, 1037–1045.

Yoshimura K., Yabute Y., Ishikawa T., Shigeoka S., 2000. Expression of spinach ascorbate peroxidase isoenzymes in response to oxidative stresses. Plant Physiol. 123, 223–233.

Zaharieva T.B., Gogorcena Y., Abadia J., 2004. Dynamics of metabolic responses to iron deficiency in sugar beet roots. Plant Sci. 166, 1045–1050.

Zhao F., Guo S., Zhang H., Zhao Y., 2006. Expression of yeast SOD2 in transgenic rice results in increased salt tolerance. Plant Sci. 170, 216–224.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.