Abstract
Celem pracy było określenie strat masy surowca w wyniku dwustopniowego smażenia frytek ziemniaczanych w zależności od odmiany oraz temperatury siedmiomiesięcznego przechowywania. Materiałem do badań było pięć odmian ziemniaka: Laskara, Bogatka, Honorata, Jurata i Innovator. Bezpośrednio po zbiorze materiał badawczy umieszczono w komorach przechowalniczych z temperaturą powietrza 5°C i 8°C i wilgotnością względną powietrza 95%. Badania prowadzono po zbiorze oraz po 7 miesiącach. Oznaczano zawartość suchej masy i skrobi oraz oceniano straty masy surowca w procesie smażenia frytek. Stwierdzono, że temperatura przechowywania bulw ziemniaka nie miała istotnego wpływu na straty masy surowca w wyniku dwustopniowego smażenia frytek ziemniaczanych. Po pierwszym stopniu smażenia straty masy surowca były 2,5 razy większe niż po drugim. Najmniejsze straty w wyniku pierwszego stopnia smażenia uzyskano w surowcu po zbiorze (41,1%). Po drugim stopniu smażenia straty masy frytek wykonanych z przechowywanych bulw były o około 5% mniejsze niż straty masy frytek wykonanych z bulw po zbiorze. Najmniejszymi stratami masy surowca w wyniku procesu smażenia (pierwszy i drugi stopień) odznaczały się bulwy odmiany Bogatka (po zbiorze – 57,20%) i odmiany Innovator (po przechowywaniu – około 53%). Wykazano ścisłą współzależność pomiędzy zawartością suchej masy i skrobi a stratami masy surowca w wyniku procesu smażenia.
References
- Czerko Z., 2009. Wpływ odmian i temperatury przechowywania ziemniaków na wielkość strat masy bulw. Biul. IHAR 254, 159–168.
- Dzwonkowski W., 2015. Rynek ziemniaka. Stan i Perspektywy, 41, 19–26.
- Dell Inc., 2016. Dell Statistica (data analysis software system), version 13.
- Ezekiel R., Singh B., Sharma M.L., Garg I.D., Paul Khurana S.M., 2004. Relationship between weight loss and periderm thickness in potatoes stored at different temperatures. Potato J. 31, 135–140.
- Grudzińska M., 2007. Stabilność cech technologicznych i konsumpcyjnych bulw ziemniaka w czasie przechowywania. Praca doktorska, UP we Wrocławiu, mps, 109 ss.
- Grudzińska M., Czerko Z., Jankowska J., 2015. Zmiany zawartości suchej masy i skrobi w bulwach ziemniaka w czasie przechowywania oraz ich wpływ na straty masy surowca w procesie smażenia chipsów. Inż. Aparat. Chem. 5, 243–246.
- Grudzińska M., 2012. Wpływ warunków atmosferycznych i przechowalniczych na zmienność cech technologicznych bulw ziemniaka do produkcji frytek i chipsów. Biul. IHAR 265, 137–148.
- Hebeisen T., Ballmer T., Guthapfel N., Torche J.M., Reust W., 2005. Suitable potato varieties reduce acrylamide formation in processed products and disher. 16th Triennial Conference of the European Association for Potato Research, July 17–22, Bilbao, Spain, 496–500.
- Huang P.Y.H., Fu Y.Ch., 2014. Modelling the kinetics of water loss during deep-fat frying of potato particulates. Czech J. Food Sci. 32, 585–594.
- Krokida M.K., Oreopoulou V., Maroulis Z.B., 2000. Water loss and oil uptake as a function of frying time. J. Food Engin. 44, 39–46.
- Lisińska G., 2006. Wartość technologiczna i jakość konsumpcyjna polskich odmian ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511, 81–94.
- Love S.L., Pavek J.J., 1989. Family and skin-type effects on storage losses in a potato (Solanum tuberosum L.) breeding population. Am. Potato J. 66, 247–251, DOI 10.1007/BF02853448.
- Moyano P.C., Berna A. Z., 2002. Modeling water loss during frying of potato strips: effect of solute impregnation. Dry. Technol. 20(7), 1303–1318.
- Ouchon B. P., Aguilera J. M., Pyle D.L., 2003. Structure oil absorption relationships during deep-fat frying. J. Food Sci., 68, 2711–2716, doi: 10.1111/j.1365-2621.2003.tb05793.x.
- Pedreschi F., V.H. Segtnan V.H., S.H. Knutsen S.H., 2010. On-line monitoring of fat, dry matter and acrylamide contents in potato chips using near infrared interactance and visual reflectance imaging. Food Chem. 121, 616–620, doi:10.1016/j.foodchem.2009.12.075.
- PN-EN ISO 10520:2002. Skrobia naturalna. Oznaczanie zawartości skrobi. Metoda polarymetryczna Ewersa.
- Rytel E., Tajner-Czopek A., Kita A., Lisińska G., 2006. Konsystencja ziemniaków gotowanych i produktów smażonych w zależności od zawartości polisacharydów. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 511, 601–610.
- Tajner-Czopek A., Kita A., Lisińska G., 2008. Zawartość akryloamidów we frytkach w zależności od temperatury i czasu smażenia. Zesz. Probl. Nauk Rol. 530, 371–379.
- Singh B., Ezekiel R., 2003. Influence of relative humidity on weight loss in potato tubers stored at high temperature. Indian Soc. Plant Physiol. 8, 141–144.
- Schreiber L., Franke R., Hartmann K., 2005. Wax and suberin development of native and wound periderm of potato (Solanum tuberosum L.) and its relation to peridermal transpiration. Planta 220, 520–530, DOI 10.1007/s00425-004-1364-9.
- Sowa-Niedziałkowaska G., 2002. Wpływ naturalnych sposobów ograniczających intensywność przemian ilościowych w bulwach ziemniaka w czasie przechowywania. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 489, 355–363.
- Sowa-Niedziałkowska G., Zgórska K., 2005. Wpływ czynnika termicznego i odmianowego na zmiany ilościowe w czasie długotrwałego przechowywania bulw ziemniaka. Pam. Puł. 139, 233–243.
- StatSoft Polska, 2017. Zestaw Przyrodnika, wersja 1.0. www.statsoft.pl.
- Dell, 2016. Statistica, www.software.dell.com.
Downloads
Download data is not yet available.
-
BEATA GRYGIERZEC,
BARBARA JANUS,
Comparison of selected Kentucky bluegrass (Poa pratensis) varieties to use ‘park’
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 4 (2016)
-
Andrzej Blecharczyk,
Irena Małecka,
Jerzy Pudełko,
Tomasz Piechota,
Effect of long-term fertilization and cropping systems on yield and macroelements content in winter rye
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
Viktor Kaminskyi,
Dmytro Sokyrko,
Volodymyr Hanhur,
Liudmyla Yeremko,
Formation of the leaf surface and productivity of the chickling vetch (Lathyrus sativus L.) depending on the amounts of mineral fertilizers and pre-sowing inoculation of seeds
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 2 (2021)
-
Leszek Rachoń,
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Andrzej Woźniak,
Zbigniew Stojek,
Paulina Zajdel-Stępień,
Yielding and quality of selected species and cultivars of pasta wheat. Part I. Yielding
,
Agronomy Science: Vol. 77 No. 1 (2022)
-
Alicja Baranowska,
Barbara Skowera,
Alicja Węgrzyn,
Deficits and excesses of precipitation in winter wheat cultivation in the Lublin region in the years 1971–2020
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 4 (2023)
-
Dariusz Jaskulski,
Iwona Jaskulska,
Emilian Różniak,
Maja Radziemska,
The effects of design changes to the working elements of a strip-till machine. Part II. Plant growth and yield, crop quality
,
Agronomy Science: Vol. 80 No. 1 (2025)
-
TERESA SKRAJNA,
HELENA KUBICKA-MATUSIEWICZ,
Plant communities in tuber crops of the Wigierski National Park
,
Agronomy Science: Vol. 72 No. 3 (2017)
-
RENATA KIELOCH,
KATARZYNA MARCZEWSKA-KOLASA,
Reakcja odmian jęczmienia jarego uprawianego w zróżnicowa-nych warunkach glebowych na herbicydy z grupy fenoksykwa-sów
,
Agronomy Science: Vol. 69 No. 1 (2014)
-
Anna Płaza,
The influence of fertilization with catch crop and straw of spring barley on the yielding and profitability of table potato cultivation
,
Agronomy Science: Vol. 62 No. 1 (2007)
-
Jarosław Stalenga,
Krzysztof Jończyk,
Jan Kuś,
Nutrient balance in the organic and conventional crop production systems
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
<< < 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.