Abstract
Spices are a group of plants represented in every corner of the world by numerous species and used in a variety of ways. The analyses show that over 80 spice ingredients from plants belonging to 33 families are available in grocery trade in Poland. The most numerous families are: Apiaceae, Lamiaceae and Zingiberaceae. Both spices based on domestic plants and those found naturally in other climatic zones can be found on markets. The most spice raw materials come from plants that grow naturally and are grown in Asia and the Mediterranean countries. Some of the species, e.g. caraway (Carum carvi L.), wild celery(Angelica archangelica L.), oregano (Origanum vulgare L.), occur in the wild state in Central and Eastern Europe. In Polish grocery trade, spices are available mainly in dried and ground form, and the most sold ones are: black pepper, bay leaf, allspice, cumin, garlic, paprika, marjoram, fennel, parsley, nutmeg and cinnamon. Recently, mixtures of spices for specific meals such as pizza, fish, chicken, barbecued dishes and sauces, are also eagerly bought.
References
- Adaszyńska M., Swarcewicz M., 2013. Wtórne metabolity roślinne jako środki przeciwdrobnou-strojowe. Wiad. Chem. 67(3–4), 303–319.
-
- Baraniak J., Kania M., 2014. Herbal substances and other components of pro-health products dedicated to children. Post. Fitoter. 1, 48–53.
-
- Begriffsbestimmungen für Gewürze, Ersatz Gewürze und daraus hergestellte Erzeugnisse, 1964. In: Schriftenreihe des Bundes für Lebensmittelrecht und Lebensmittelkunde, Heft 51. Hamburg-Berlin-Dusseldorf, B. Berh’s Verlag.
-
- Blaim K., 1965. Swoiste substancje roślin uprawnych. Wyd. PWRiL, Warszawa.
-
- Czikow P., Łaptiew J., 1982. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. Państwowe Wydawnictwo Astrum, Wrocław.
-
- Della Beffa M.T., 2004. Zioła – podręczny leksykon przyrodniczy. Świat Książki (Bertelsmann Media), Warszawa.
-
- Friedrich M., Kuchlewska M., 2012. Ocena wpływu wybranej mieszaniny dodatków do żywności na wskaźniki przemian węglowodanowo-lipidowych. Żywn. Nauk. Technol. Jakość 4(83), 195–210.
-
- Góral D., Kluza F., 2008. Wybrane techniki zamrażania a zawartość olejków eterycznych w nie-których warzywach przyprawowych. Acta Sci. Pol., Techn. Agr. 7(1–2), 3–8.
-
- Grau J., Jung R., Munker B., 2004. Zioła i owoce leśne. Phototext, Warszawa.
-
- Grzeszczuk M., Jadczak D., 2008. Estimation of biological value and suitability for freezing of some species of spice herbs. J. Elem. 13 (2), 211–220.
-
- Hlava B., Lanska D., 1983. Rośliny przyprawowe. PWRiL, Warszawa.
-
- http://www.przyprawowy.pl [access 14.05.2018].
-
- Jadczak D., Grzeszczuk M., 2004. Zioła przyprawowe w kuchni i w apteczce. Panacea 3(8), 16–18.
-
- Jasiński M., Mazurkiewicz E., Rodziewicz P., Figlerowicz M., 2009. Flawonoidy – budowa, wła-ściwości i funkcja ze szczególnym uwzględnieniem roślin motylkowatych. [Flavonoids’ structure, properties and particular function for legume plants]. Biotechnologia 2(85), 81–94.
-
- King F.B., 1994. Interpreting wild food plants in the archeological rekord. In: N.L. Etkin, (ed.). Eating on the wild side: the pharmacologic, ecologic and social implications of using noncul-tigens. University of Arizona Press, Tucson.
-
- Kohlmüntzer S., 1985. Farmakognozja. PZWL, Warszawa.
-
- Kopeć A., Nowacka E., Piątkowska E., Leszczyńska T., 2011. Charakterystyka i prozdrowotne właściwości steroli roślinnych. Żywn. Nauk. Technol. Jakość 3(76), 5–14.
-
- Krauz K., 1997. Oddziaływanie fitoncydów na organizm człowieka. Folia Turist. 7, 39–43.
-
- Kybal J., Kaplicka J., 1985. Rośliny aromatyczne i przyprawowe. Wyd. PWRiL, Warszawa.
-
- Lewkowicz-Mosiej T., 2013. Egzotyczne rośliny lecznicze w domu i w ogrodzie. Uprawa i zasto-sowanie. Wydawnictwo M., Kraków.
-
- Lutomski J., 2001. Garlic fascination – yesterday and today. Post. Fitoter. 1, 7–14.
-
- Łuczaj Ł., 2004. Dzikie rośliny jadalne Polski. Przewodnik survivalowy. Chemigrafia, Krosno.
-
- Markuza B., 2010. Zioła i przyprawy mojej kuchni. Wyd. Zysk i S-ka, Poznań.
-
- Melchior H., Kastner H., 1978. Przyprawy badania botaniczne i chemiczne. Wyd. PWN, Warszawa.
-
- Metera P., 1984. Zioła w doniczkach. Instytut Wyd. Związków Zawodowych, Warszawa.
-
- Możdżeń K., Barabasz-Krasny B., Szymacha K., Oliwa J. 2016. Rośliny wykorzystywane w ma-skach kosmetycznych. Pol. J. Cosmetol. 19(4), 372–379.
-
- Mueller-Bieniek A., 2012. Rozwój osadnictwa w średniowiecznym Krakowie na tle danych are-cheologicznych i paleośrodowiskowych. In: A. Mueller-Bieniek A. (ed.).Rośliny w życiu co-dziennym mieszkańców średniowiecznego Krakowa. Księgarnia Akad., Kraków.
-
- Newerli-Guz J. 2016. Uprawa roślin zielarskich w Polsce. Rocz. Nauk. SERiA 18 (3), 268–274.
-
- Nowiński M., 1983. Dzieje upraw i roślin leczniczych. Wyd. PWRiL, Warszawa.
-
- Piroznikow E., 2007. Postulowany przez księdza Kluka program zdrowotnego użytkowania po-karmowego dziko rosnących roślin jako lekarstwo na nędzę jednych oraz nadmiar zbytków innych. In: Ł. Łuczaj (red.), Dzikie rośliny jadalne – zapomniany potencjał przyrody. Proc. Conf., Przemyśl–Bolestraszyce, 13th September 2007, Bolestraszyce, 67–81.
-
- Portal przyprawowy, http://www.przyprawowy.pl [access 2018].
-
- Ptasińska J., 2005. Przepisy prawne regulujące stosowanie dodatków do żywności. Zesz. Nauk. AE Krak. 678, 77–87.
-
- Rejewski M., 1992. Rośliny przyprawowe i użytki roślinne. Wyd. PWRiL, Warszawa.
-
- Reveal J.L., 2007. Classification of extant Vascular Plant Families – An expanded family scheme, http://www.plantsystematics.org/reveal/pbio/fam/vascplfam.html [access 10.05.2018].
-
- Rogozińska I., Wichrowska D., 2011. Najpopularniejsze dodatki utrwalające stosowane w nowo-czesnej technologii żywności. Inż. Ap. Chem. 50(2), 19–21.
-
- Sadowska A., Skarżyńska E., Rakowska R., Batogowska J., Waszkiewicz-Robak B., 2014. Sub-stancje bioaktywne w surowcach pochodzenia roślinnego i roślinach zielarskich. Post. Tech. Przetw. Spoż. 24(2), 131–135.
-
- Šedo A., Krejča J., 1989. Rośliny źródłem przypraw. Wyd. PWRiL, Warszawa.
-
- Seidler-Łożykowska K., Kozik E., Golcz A., Mieloszyk E., 2006. Macroelements and essential oil content in the raw material of the selected medicinal plant species from organic cultivation. J. Res. Appl. Agric. Engin. 51 (2), 161–163.
-
- Senderski M.E., 2007. Prawie wszystko o ziołach. Poradnik. Wyd. Mateusz E. Senderski, Podkowa Leśna.
-
- Szajdek A., Borowska J., 2004. Właściwości przeciwutleniające żywności pochodzenia roślinnego. Żywn. Nauk. Technol. Jakość 4 (41), 5–28.
-
- Szczepanowicz B., 2003. Atlas roślin biblijnych. Pochodzenie, miejsce w Biblii i symbolika. Wyd. WAM, Kraków.
-
- Sztaba D., 2009. Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów – właściwości lecznicze bi-blijnych przypraw. Farm. Pol. 65 (1), 29–40.
-
- Szymanderska H., 2006. Papryka przepisy na pyszne potrawy. Bauer-Weltibild Media Sp. z.o.o, Sp. K. Klub dla Ciebie, Warszawa.
-
- Szymański W.M., 2007. Wstępne badania nad efektywnością zbioru organów podziemnych dzikich roślin jadalnych. In: Ł. Łuczaj (ed.) Dzikie rośliny jadalne – zapomniany potencjał przyrody. Proc. Conf., Przemyśl–Bolestraszyce, 13th September 2007, Bolestraszyce, 19–66.
-
- The International Plant Names Index, http://www.ipni.org/ [access 10.04.2018].
-
- Tumiłowiczowa H., 1938. Kraje pochodzenia i przeznaczenia w handlu zagranicznym surowcami roślin leczniczych. Wiad. Ziel. 6, 405.
-
- Turowska I., Olesiński A., 1951. Zarys zielarstwa dla farmaceutów, lekarzy, plantatorów i zielarzy. Część ogólna – historia zielarstwa. T. 1. Wyd. PZWL, Warszawa.
-
- Vaughan J.G., Geissler C.A., 2001. Rośliny jadalne. Prószyński i S-ka, Warszawa.
-
- Żwirska J., Żyła K., Błaszczyk E., Jagielski P., Schlegel-Zawadzka M., 2015. Źródła wiedzy i zastosowanie przypraw ziołowych przez osoby dorosłe zamieszkujące okręg małopolski i śląski. Bromat. Chem. Toksykol. 48(3), 594–598
Downloads
Download data is not yet available.
-
Viktor Karpenko,
Vasyl Krasnoshtan,
Ivan Mostoviak,
Ruslan Prytuliak,
Microorganisms number in sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) rhizosphere after herbicide, plant growth regulator, and a biopreparation use
,
Agronomy Science: Vol. 76 No. 2 (2021)
-
Lesław Bernard Lahuta,
Joanna Szablińska-Piernik,
Ryszard J. Górecki,
Joanna Mitrus,
Marcin Horbowicz,
Changes in the content of D-chiro-inositol and its α-D-galactosyl derivatives during vegetation and desiccation of common buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench)
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 2 (2023)
-
Barbara Mosek,
Stanisław Miazga,
Phytosociological differentiation of plant communities in meliorated river valleys of the Lublin region
,
Agronomy Science: Vol. 61 (2006)
-
KAROLINA DUDZIAK,
MICHAŁ NOWAK,
KRZYSZTOF KOWALCZYK,
Genetic modifications as a future prospect in the improvement of the major qualitative traits of cereals. A review
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 3 (2016)
-
Grażyna Podolska,
Grzegorz Stypuła,
Sławomir Stankowski,
Yield and grain quality of winter wheat depending on different plant protection intensity
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 1 (2004)
-
ANNA PŁAZA,
FELIKS CEGLAREK,
Tuber quality of edible potato fertilized with catch crops and barley straw
,
Agronomy Science: Vol. 64 No. 3 (2009)
-
SYLWIA ANDRUSZCZAK,
The influence of tillage and chemical plant protection on weed infestation of winter spelt wheat cultivars (Triticum aestivum ssp. spelta) growing in continuous crop
,
Agronomy Science: Vol. 72 No. 4 (2017)
-
Maria Mikos-Bielak,
Exogenous growth regulators in potato cultivation
,
Agronomy Science: Vol. 60 (2005)
-
Maria Trzaskoś,
Joanna Szydłowska,
Anna Stelmaszyk,
Herbs in forest meadows communities in view of their utilization and landscape
,
Agronomy Science: Vol. 61 (2006)
-
Stanisław Kozłowski,
Piotr Goliński,
Waldemar Zielewicz,
Józef Biniaś,
Studies on the fertilization of a pasture with fluid fertilizers
,
Agronomy Science: Vol. 61 (2006)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.