Abstract
Owoce papryki mają specyficzny, ostry i piekący smak, który uwarunkowany jest obecnością kapsaicynoidów. Celem niniejszej pracy była ocena plonu handlowego i plonu Capsici fructus poszczególnych części owoców polskich odmian ‘Bronowicka Ostra’ i ‘Orkan’ oraz teoretycznego plonu kapsaicynoidów. Średnio największy udział w strukturze plonu handlowego poszczególnych części owoców papryki ostrej stanowił plon owocni – 76,5%, plon łożyska – 10,8%, nasion – 8,4%, a szypułki – 4,3%. Średni plon handlowy owocni papryki ostrej wyniósł 23,09 t·ha–1, plon Capsici fructus – 3,25 t·ha–1, plon kapsaicynoidów: kapsaicyna – 0,566 kg·ha–1, dihydrokapsaicyna – 53,7 g·ha–1.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Tomasz Knapowski,
Maria Ralcewicz,
Estimation of the quality features of winter wheat corn and flour in the relation to diversificated nitrogen fertilization
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 2 (2004)
-
BEATA SZWEJKOWSKA,
STANISŁAW BIELSKI,
Economic effectiveness of seed lentil (Lens culinaris Medic.) production
,
Agronomy Science: Vol. 67 No. 1 (2012)
-
MONIKA JAKUBUS,
NATALIA TATUŚKO,
JERZY NAWRACAŁA,
MATEUSZ PLUTA,
The effect of soybean cultivation in monoculture and crop rotation on the chemical composition of plant and soil abundance in nutrients
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 3 (2015)
-
Lubosława Nowaczyk,
Paweł Nowaczyk,
Soft-flesh fruits of Capsicum frutescens L. as the raw material for processing
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
-
ROMAN MOLAS,
HALINA BORKOWSKA,
DOMINIKA SKIBA,
Development and yielding of Virginia fanpetals depending on some elements of agricultural practices
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 3 (2019)
-
CZESŁAW SZEWCZUK,
DANUTA SUGIER,
STANISŁAW BARAN,
ELŻBIETA JOLANTA BIELIŃSKA,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
The impact of fertilising agents and different doses of fertilizers on selected soil chemical properties as well as the yield and quality traits of potato tubers
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 2 (2016)
-
KATARZYNA MOŻDŻEŃ,
BEATA BARABASZ-KRASNY,
ANNA SOŁTYS-LELEK,
ALINA STACHURSKA-SWAKOŃ,
JOANNA PUŁA,
Effect of aqueous extracts of shepherd’s-purse (Capsella bursa-pastoris (L.) Medik.) on germination and growth of lettuce variety ‘Maryna’ (Lactuca sativa L. cv ‘Maryna’)
,
Agronomy Science: Vol. 71 No. 2 (2016)
-
Agnieszka Godlewska,
Grażyna Anna Ciepiela,
Marcin Becher,
Dawid Jaremko,
Adam Matyszczak,
The influence of biostimulants used in the cultivation of Italian ryegrass (Lolium multiflorum Lam.) on nitrogen uptake and the efficiency of nitrogen fertilization
,
Agronomy Science: ONLINE FIRST
-
STANISŁAW CHWIL,
The effect of magnesium and nitrogen on the quality parameters of winter wheat yield
,
Agronomy Science: Vol. 64 No. 2 (2009)
-
Alina Kowalczyk-Juśko,
Bogdan Kościk,
The influence of nitrogen fertilizer rates and forms on tobacco yield and quality
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
<< < 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.