Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 71 No. 4 (2016)

Articles

The influence of farming systems on the technological quality of grain and flour cultivars of winter wheat

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2016.4.7
Submitted: May 7, 2019
Published: 2016-12-19

Abstract

The research material included the cultivars of winter wheat grain from field experiments conducted in 2007–2008 by the National Research Center of Mecklenburg and Western Pomerania (LFA) in Gülzow. The first factor was the system of farming (conventional, ecological) and the second factor was the cultivars of winter wheat (Akteur, Mulan, Hermann and Schamane). The physical properties of grain, quality properties and farinograph were determined. A higher value of the weight of a thousand grains and the test weight was obtained after the application of the conventional cultivation system. Winter wheat grain obtained from the conventional cultivation system was characterized by a better quality than the grain from the ecological system. Significantly higher values were obtained for all quality properties except for the falling number. The use of the conventional system obtained better farinograph properties compared to the ecological one. The exception was the development time for which there were no significant differences. In the case of cultivars Akteur and Mulan a stronger growth dough stability was obtained in the conventional system compared to other cultivars. The best quality of grain and flour was characteristic of cultivar Akteur and the worst of cultivar Hermann.

References

Alley M.M., Scharf P., Brann D.E., Harmmons J.L., 2009. Nitrogen management for winter wheat. Principles and recommendations. Virginia Cooperative Extension, 1–6.

Al-Saleh A., Brennan Ch.S., 2012. Bread wheat quality: some physical, chemical and rheological characteristics of Syrian and English bread wheat samples. Foods 1, 3–17.

Budzyński W., Borysewicz J., Bielski S., 2004. Wpływ poziomu nawożenia azotem na plonowanie i jakość technologiczną ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł. 135, 33–44.

Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Jończyk K., 2014. Wartość wypiekowa mąki z ziarna odmian pszenicy uprawianych w ekologicznym systemie produkcji. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 576, 23–32.

Cacak-Pietrzak G., Gondek E., Jończyk K., 2013. Porównanie struktury wewnętrznej oraz właściwości przemiałowych ziarna orkiszu i pszenicy zwyczajnej z uprawy ekologicznej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 574, 3–10.

Ceglińska A., Cacak-Pietrzak G., Sobczyk M., Salwa M., 2012. Wpływ przechowywania mąki pszennej na wartość wypiekową. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 571, 29–37.

Ceglińska A., Haber T., Cacak-Pietrzak G., Zmysłowska A., 2006. Dojrzewanie mąki pszennej a jakość pieczywa. Prz. Zboż. Młyn. 50 (4), 20–21.

Chrzanowska-Drożdż B., Gil Z., Liszewski M., Malarz W., 2004. Wysokość i jakość plonu pszenicy ozimej w zależności od dawki i sposobu nawożenia azotem. Biul. IHAR 233, 29–38.

Czubacka M., Rachoń L. 2012. Wpływ poziomu agrotechniki na skład chemiczny ziarna pszenicy ozimej. Episteme 15, 45–52.

Harasim E., Wesołowski M., 2013. Wpływ retardanta Modus 250 EC i nawożenia azotem na plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej. Fragm. Agron. 30 (3), 70–77.

Kasprzak M., Wirkijowska A., 2013. Charakterystyka wybranych wskaźników technologicznych ziarna pszenicy zwyczajnej. Acta Agrophys. 20 (1), 77–89.

Khalil I.H ., Carver B.F., Krenzer E.G., MacKown C.T., Horn G.W., Rayas-Duate P., 2002. Genetic trends in winter wheat grain quality with dual-purpose and grain-only management systems. Crop Sci. 42, 1112–1116.

Knapowski T., Ralcewicz M., Spychaj-Fabisiak E., Lożek O., 2010. Ocena jakości ziarna pszenicy ozimej uprawianej w warunkach zróżnicowanego nawożenia azotem. Fragm. Agron. 27 (1), 73–80.

Kocoń A., 2005. Nawożenie jakościowe pszenicy jarej i ozimej a plon i jakość ziarna. Pam. Puł. 139, 55–64.

Krawczyk P., Ceglińska A., Izdebska K., 2008a. Porównanie właściwości reologicznych ciasta i pieczywa otrzymanego z mąki orkiszu i pszenicy zwyczajnej. Żyw. Nauka Technol. Jakość 4 (59), 141–151.

Krawczyk P., Ceglińska A., Kardialik J., 2008b. Porównanie wartości technologicznej ziarna orkiszu z pszenicą zwyczajną. Żyw. Nauka Technol. Jakość 5 (60), 43–51.

Krejčířová L., Capouchová I., Petr J., Bicanová E., Famĕra O., 2007. The effect of organic and conventional growing systems on quality and storage protein composition of winter wheat. Plant Soil Environ. 53 (11), 499–505.

Krejčířová L., Capouchová I., Petr J., Bicanová E. Kvapil R., 2006. Protein composition and quality of winter wheat from organic and conventional farming. Agriculture 93 (4), 285–296.

Makowska A., Obuchowski W., Adler A., Sulewska H., 2008. Charakterystyka wartości przemiałowej i wypiekowej wybranych odmian orkiszu. Fragm. Agron. 1 (97), 228–239.

Mazurkiewicz J., 2005. Porównanie jakości technologicznej pszenicy i żyta uprawianych w warunkach konwencjonalnych i gospodarstwa ekologicznego. Acta Agrophys. 6 (3), 729–741.

Murawska B., Spychaj-Fabisiak E., Keutgen A., Wszelaczyńska E., Pobereżny J., 2014. Cechy technologiczne badanych odmian ziarna pszenicy ozimej uprawianych w warunkach Polski i Wielkiej Brytanii. Inż. Chem. 5 (2), 96–98.

Nowogródzka T., 2012. Stan i perspektywy rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Materiały Konferencyjne. Zesz. Nauk. SGGW. Problemy rolnictwa światowego 12 (27) 2, 54–65.

PN-R-65950:1994. Materiał siewny. Metody badania nasion.

PN-ISO 7971-2:2008. Ziarno zbóż. Oznaczenie gęstości w stanie zsypnym, zwanej masą hektolitra.

PN-ISO 3093:2007. Pszenica, żyto i mąki z nich uzyskane, pszenica durum i semolina. Oznaczanie liczby opadania metodą Hagberga-Pertena.

PN-75-A-04018:1975. Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczenie na białko.

PN-EN ISO 21415-2:2008. Pszenica i mąka pszenna. Ilość glutenu. Cz. 2. Oznaczanie glutenu mokrego za pomocą urządzeń mechanicznych.

PN-A-74043-3:1994. Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie glutenu mokrego. Mąka pszenna.

PN-ISO 5529:1998. Pszenica. Oznaczenie wskaźnika sedymentacyjnego. Test Zeleny’ego.

PN-EN ISO 5530-1:2015-01. Mąka pszenna. Fizyczne właściwości ciasta. Cz. 1. Oznaczanie wodochłonności i właściwości reologicznych za pomocą farinografu.

Podolska G., Krasowicz S., Sułek A., 2005a. Ocena ekonomiczna i jakościowa upraw pszenicy ozimej przy różnym poziomie nawożenia azotem. Pam. Puł. 139, 175–188.

Podolska G., Stankowski S., Podolski B., 2005b. Plonowanie i wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej w zależności od warunków glebowych. Pam. Puł. 139, 189–200.

Rachoń L., Szumiło G., 2009. Comparison of chemical compostition of selected winter wheat species. J. Elementol. 14 (1), 135–146.

Smatanová N., Lacko-Bartošová M., 2012. Baking quality of triticum aestivum l. cultivated in sustainable farming systems. Res. J. Agric. Sci. 44 (1), 146–149.

Stankowski S., Smagacz J., Hury G., Ułasik S., 2008. Wpływ intensywności nawożenia azotem na jakość ziarna i mąki odmian pszenicy ozimej. Acta Sci. Pol., Agricultura 7 (3), 105–114.

Stępniewska S., 2013. Zależność pomiędzy aktywnością enzymów amylolitycznych a cechami reologicznymi ciasta pszennego. Acta Agrophys. 20 (3), 463–472.

Wacławowicz R., Parylak D., Śniady R., 2005. Następczy wpływ nawożenia organicznego oraz mineralnego azotowego na plonowanie oraz wybrane cechy jakościowe ziarna pszenicy jarej. Pam. Puł. 139, 277–288.

Weber R., 2013. Wpływ sposobu uprawy roli i wysokości ścierni na cechy jakościowe ziarna wybranych odmian pszenicy ozimej. Nauka Przyr. Technol. 1 (18), 1–10.

Woźniak A., 2006. Wpływ przedplonów na plon i jakość ziarna pszenicy ozimej. Acta Sci. Pol., Agricultura 5 (2), 99–106.

Woźniak A., Gontarz D., 2005. Wpływ zróżnicowanego udziału pszenicy ozimej w zmianowaniu i poziomu agrotechniki na cechy jakościowe ziarna. Biul. IHAR 237/238, 3–11.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.