Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 73 No. 3 (2018)

Articles

The effect method of preservation on selected bioactive compounds and antioxidant activity in blackthorn fruits (Prunus spinosa L.)

DOI: https://doi.org/10.24326/asx.2018.3.5
Submitted: November 29, 2018
Published: 2018-11-29

Abstract

The effect of freezing (M), freeze drying (L) and convection drying (S) of blackthorn fruits on the content of selected bioactive compounds and antioxidant properties compared to the control sample – fresh fruit (PK), was tested. Changes in the content of flavonoids, anthocyanins, pectins, general acidity and the ability to reduce the DPPPH radical, were determined. The obtained results showed that the freeze-dried fruits had the highest content of anthocyanins and flavonoids, respectively 0.07 and 0.17%. Pectin contents in freeze-dried and convectively dried fruits were similar at the level of 1.66 and 1.64% as well as for acidity respectively 0.076 and 0.071 g·100 g–1 infusion. Frozen fruits did not differ significantly compared to the control in terms of the content of anthocyanins, flavonoids, pectin and acidity. The highest scavenging capacity of free radical DPPH was characterized by the infusion obtained from fresh fruits.

References

  1. Adamczak A., Forycka A., Buchwald W., 2015. Skład herbatek owocowych dostępnych na polskim rynku artykułów spożywczych. Post. Fitoter. (16) 4, 216–222.
  2. Agoulon A., 2013. Wpływ parametrów mrożenia na charakterystykę żywności. Przem. Ferm. Owoc. Warzyw. 10, 4–5.
  3. Banaś A., Korus A., 2016. Właściwości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni. Med. Rodzin. 19 (3), 158–162.
  4. Buliński M., 2011. Rośliny miododajne Kaszub. Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku. Gdańsk, 11–12.
  5. Farmakopea Polska VI, 2002. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne, Warszawa, 390–393.
  6. Ibarz A., 1996. Rheological behaviour of sloe (Prunus spinosa) fruit juices. J. Food Eng. 27, 423–430. DOI: 10.1016/0260-8774(95)00024-0.
  7. Gozdecka G., Kaniewska J., Domoradzki M., Jędryczka K., 2015. Ocena zawartości wybranych składników w przetworach z borówki czernicy. Żywn. Nauka. Technol. Jakość 1 (98), 170–180.
  8. Kamińska I., Kołton A., 2007. Dynamika neutralizacji wolnego rodnika przez wybrane związki fenolowe i ekstrakty roślinne. Zesz. Nauk. AR Krak. 444, 305–312.
  9. Karabela M., 2012. Śliwka w kompot i nie tylko... Panacea 4 (41), 23–25.
  10. Kołodziej B. (red.), 2010. Uprawa ziół. Poradnik dla plantatorów. PWRiL, Warszawa.
  11. Krzysztofik B., Dróżdż T., Sobol Z., Nawara P., Wrona P., 2015. Metody zabezpieczania i utrwalania surowców oraz produktów żywnościowych – studium przypadku. PWIR, Kraków.
  12. Kwaśniewska-Karolak I., Krala L., 2016. Zmiany zawartości i aktywności związków biologicznie czynnych w czerwonej porzeczce podczas zamrażalniczego przechowywania. Chłodnictwo 51, 1–2, 39–43.
  13. Leja M., Mareczek A., Nanaszko B., 2007. Antyoksydacyjne właściwości owoców wybranych gatunków dziko rosnących drzew i krzewów. Rocz. AR Pozn. 383 (41), 327–331.
  14. Markowska J., Polak E., 2014. Chłodnicze przetwórstwo owoców i warzyw. Przem. Ferm. Owoc. Warzyw. 3, 6–8.
  15. Misiak M., Irzyniec Z., 2009. Wpływ temperatury i czasu przechowywania na zawartość polifenoli i właściwości przeciwutleniające liofilizowanej aronii. Zesz. Nauk., Chem. Spoż. Biotechnol. 73, 73–81.
  16. Nahorska A., Dzwoniarska M., Thiem B., 2014. Owoce pigwowca japońskiego (Chaenomeles japonica (Thunb.) Lindl. ex Spach) źródłem substancji biologicznie aktywnych. Post. Fitoter. 4, 239–246.
  17. Nowacka M., Witrowa-Rajchetr D., Strachota W., Sobczak E., 2010. Wybrane właściwości pro-miennikowo-konwekcyjnych suszy marchwi i ziemniaka. Acta Agrophys. 16 (1), 127–136.
  18. Nowak D., Nienautowska A., 2017. Wpływ warunków liofilizacji na właściwości suszonego prze-cieru z owoców dzikiej róży. Post. Tech. Przetw. Spoż. 1, 60–65.
  19. Pelc M., Szalacha E., Przybył J., Angielczyk M., Kwiecińska D., Węglarz Z., 2010. Zróżnicowanie genetyczne i chemiczne dziko rosnących populacji śliwy tarniny (Prunus spinosa L.) wy-stępujących na terenie wschodniej Polski. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 555, 333–338.
  20. Piasek A., 2010. Badanie zmian składu fitokompleksu i właściwości przeciwutleniających owoców aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott i wiciokrzewu sinego (Lonicera caerulea L.) pod wpływem przetwarzania. Dissertation, Politechnika Gdańska, Gdańsk.
  21. Piątkowska E., Kopec A., Leszczyńska T., 2011. Antocyjany – charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4 (77), 24–35.
  22. Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A., 1973. Technologia produktów owocowych i warzywnych. PWRiL, Warszawa.
  23. Pobrzeżny J., Wszelaczyńska E., 2013. Wpływ metod konserwacji na wybrane cechy jakościowe owoców i warzyw znajdujących się w handlu detalicznym. Inż. Apar. Chem. 52, 2, 92–94.
  24. PN-EN 12147:2000. Soki owocowe i warzywne – Oznaczanie kwasowości miareczkowej.
  25. Sadowska A., Skarżyńska E., Rakowska R., Batogowska J., Waszkiewicz-Robak B., 2014. Substancje bioaktywne w surowcach pochodzenia roślinnego i roślinach zielarskich. Post. Tech. Przetw. Spoż. 2, 131–135.
  26. Sanchez-Moreno C., Larrauri J., Saura-Calixto F., 1998. A procedure to measure the antiradical efficiency of polyphenols. J. Sci. Food Agric. 76, 270–276. DOI: 10.1002/(SICI)10970010 (199802)76:2<270::AID–JSFA945>3.0.CO;2–9.
  27. Sielicka M., Samotyja U., 2013, Solvent influence on antioxidant activity assay of selected cold-pressed plant oils. PhD Interdis. J. 1, 67–74.
  28. Senderski M.E., 2017. Prawie wszystko o ziołach. Poradnik. M.E. Senderski, Podkowa Leśna.
  29. Strzelecka H., Kowalski J., 2000. Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
  30. Synowiec-Wojtarowicz A., Czardybon K., Pawłowska-Góral K., 2014. Ocena wpływu obróbki termicznej na zawartość związków o właściwościach przeciwutleniających i parametry barwy wybranych soków owocowych. Prob. Hig. Epid. 95 (2), 449–451.
  31. Ścibisz I., Kalisz S., Mitek M., 2010. Termiczna degradacja antocyjanów owoców borówki wyso-kiej. Żywn. Nauka. Technol. Jakość 5 (72), 56–66.
  32. Walkowiak-Tomczak D., Biegańska-Marecik R., Reguła J., 2007. Aktywność przeciwutleniająca wybranych odmian śliwek (Prunus domestica) uprawianych w kraju. Żywn. Nauka. Technol. Jakość 6 (55), 109–115.
  33. Wilczyński K., Panasiewicz M., Olesińska K., Kaława K., 2018. Wybrane zagadnienia dotyczące mrożenia owoców w aspekcie zmian jakościowych surowca. Inż. Przetw. Spoż. 1 (25), 26–31.
  34. Wrolstad R.E., 1993. Colour and pigment analyses in fruit products. Station Bull. 624, 1–17.
  35. Zalewska M., Otreszko-Arski A., Zalewski M., 2016. Wpływ suszenia konwekcyjnego i liofilizacji na barwę wybranych owoców. Apar. Badaw. Dydakt. 3, 141–145.

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.