Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 11 Nr 3 (2012)

Artykuły

YIELD, MORPHOLOGY AND BIOLOGICAL VALUE OF FRUITS OF Actinidia arguta AND Actinidia purpurea AND SOME OF THEIR HYBRID CULTIVARS GROWN IN NORTH-EASTERN POLAND

Przesłane: 28 grudnia 2020
Opublikowane: 2012-06-30

Abstrakt

Actinidia arguta and Actinidia purpurea and their hybrid cultivars are species which bear valuable fruits due to their content of valuable bioactive substances and good sensory qualities. This paper presents the yield results from the cultivars’ initial 10 years (2000–2009) as well as the morphology and chemical composition of the fruits of some Ukrainian hybrid cultivars of Actinidia arguta and Actinidia purpurea: ‘Figurnaja’, ‘Kijewskaja Gibrydnaja’, ‘Kijewskaja Krupnopłodnaja’, Actinidia  purpurea: ‘Purpurowaja Sadowaja’ and Actinidia arguta: ‘Sientiabrskaja’. In 2007, the flowers of the tested cultivars were damaged by late spring frost. The lowest yield and the smallest weight, as well as the low stability of morphological features of fruits of the ‘Sientiabrskaja’ cultivar, indicate its low utility as a commercial crop in north-eastern Poland. However, chemical analyses found high levels of phenolic compounds and vitamin C in the fruit of the cultivar. An analysis of the yield and fruit quality of the other tested cultivars indicated their suitability for cultivation under the climatic conditions of the 6A USDA zone.

Bibliografia

AOAC, 1974. Official Methods of Analysis. 12th ed., Association Of Official Analytical Chemists, Washington DC, 9, 110.
Chat J., 1994. Screening Actinidia species germaplasm for frost tolerance. [In:] Progress in temperate fruit breeding, (ed. Schmidt H., Kellerhals M.) Kluwer Academic Pub., 459–461.
Ferguson A.R., 1999. Kiwifruit cultivars: breeding and selection. Acta Hort. 498, 43–51.
Esti M., Messia M.C., Bertocchi P., Sinesio F., Moneta E., Nicorta A., Fantechi P., Palleschi G., 1998. Chemical compounds and sensory assessment of kiwi fruit (Actinidia chinensis (Planch.) varchinensis): electrochemical and multivariate analyses. Food Chem., 61, 293–300.
Jaeger S.R., Rossiter K.L., Wismer W.V., Harker F.R., 2003. Consumer-driven product development in the kiwi fruit industry. Food Qual. Pref., 14, 187–198.
Karczemnaja N.A., 1997. Chimiczeskij sostaw obrazcow widow aktinidii. Wtoroj Mieżdunarodnyj Simpozium Nowyje i nietradycionnyje rastienija i perspektiwi ich prakticzeskogo ispolzowanija. Puszczino.
Kawecki Z., Bieniek A., Tomaszewska Z., Piotrowicz-Cieślak A., Stanys V., 2001. Plonowanie, morfologia i skład chemiczny owoców kilku odmian aktinidii ostrolistnej (Actinidia arguta Sieb. ET PLANCH). Zesz. Nauk. Inst. Sadown. Kwiac., 9, 289–295.
Kawecki Z., Bieniek A., Stanys V., 2004a. Growth and yield of five varieties of bower actinidia in the climatic conditions of north-eastern Poland. Scientific works of the Lithuanian Institute of Horticulture and Lithuanian University of Agriculture. Hort. Veget. Growing. 23(2), 321–328.
Kawecki Z., Bieniek A., Stanys V., 200 b. Plonowanie i skład chemiczny owoców aktinidii ostrolistnej w warunkach klimatycznych Olsztyna. Folia Univ. Agric. Stetin., Agricultura 240(96), 91–96.
Kawecki Z., Bieniek A., 2008. Influence of climatic conditions of north-eastern Poland on growth of bower actinidia. Scientific works of the Lithuanian University of Agriculture. Sodininkyste ir darzininkyste. 27(2), 307–318.
Kołbasina E.I., 2003. Jagodnyje liany i redkije kustarniki. Izd. Dom MSP, Moskwa.
Krupa T., Latocha P., 2007. Aktywność przeciwutleniająca oraz zawartość witaminy C i związków fenolowych w owocach różnych genotypów aktinidii (Actinidia Lindl.). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5 (54), 237–244.
Krupa T., Latocha P., 2008. Aktinidia – alternatywna roślina dla mniejszych plantacji. Czynniki wpływające na jakość owoców roślin sadowniczych. Plantpress sp. z o.o. Wilanów, 117–125.
Kuminow E.P., 2003. Nietradycjonalnyje sadowyje kultury. Folio-ACT, Moskwa.
Latocha P., 2006. Aktinidia roślina ozdobna i owocowa. Hortpress Sp. z o.o., Warszawa, 80 pp.
Latocha P., Krupa T., 2007. Morphological, chemical and sensory analyses of promising genotypes of hardy kiwifruit (Actinidia Lindl.) obtained in the breeding programme at WULS. Ann.
Warsaw Univ. Life Sci. – SGGW, Hort. Landsc. Architect. 28, 111–119.
Latocha P., 2008. Frost resistance and spring frost sensibility of a few cultivars of Actinidia grown in Central Poland. Ann. Warsaw Univ. Life Sci.– SGGW, Hort. Landsc. Architect. 29, 111–120.
Latocha P., 2010. Morfologia oraz wartość użytkowa owoców aktinidii ostrolistnej i mieszańcowej Aktinidia arguta (Siebold et Zucc.) Planch ex. Miq., A. arguta × A. purpurea Red. SGGW. Warszawa, 106 pp.
Latocha P., Jankowski P., Radzanowska J., 2011. Genotypic difference in postharvest characteristics of hardy kiwifruit (Actinidia arguta and its hybrids), as a new commercial crop. Part I. Sensory profiling and physiochemical differences. Food Res. Int. doi: 10.1016/j.fodres.2011.01.033.
Latocha P., Jankowski P., 2011. Genotypic difference in post-harvest characteristics of hardy kiwifruit (Actinidia arguta and its hybrids), as a new commercial crop. Part II. Consumer acceptability and its main drivers. Food Res. Int. doi: 10.1016/j.fodres.2011.01.032.
Łata B., Trąpczyńska A., Mike A., 2005. Effect of cultivar and harvest date on thiols, ascorbate and phenolic compounds content in blueberries. Acta Sci. Hortorum Cultus, 4 (1), 163–171.
Marosz A., 2009. Comparision of winter hardiness and growth of Actinidia arguta and A. kolomikta cultivars grown in central Poland. Acta Agrobotanica, 62(2):, 179–185.
Metelis J., 1996. Retieji vaisiniai rugali. Ukin. Pat. Kaunas, p. 4–14.
Nishiyama I., Yamashita Y., Yamanaka M., Shimohashi A., Fukuda T., Oota T., 2004. Varietal difference in vitamin C content in the fruit of kiwifruit and other Actinidia species. J. Agric. Food Chem. 452(17), 5472–5475.
Okamoto G., Goto S., 2005. Juice Constituens in Actinidia arguta Fruits Produced in Shinjo, Okayama. Sci. Fac. Agr. Okayama Univ. 94, 9–13.
Pietrowa W.P., 1987. Diko rastuszczije płody i jagody. Les. Prom. Moskwa.
PN-90/A-75101/11., 1990. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizyko-chemicznych. Oznaczenie zawartości witaminy C.
PN-90/A-75101/07., 1990. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizyko-chemicznych. Oznaczenie zawartości cukrów i ekstraktu bezcukrowego.
PN-90/A-75/101/04., 1990. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizyko-chemicznych. Oznaczenie kwasowości ogólnej.
Strik B., 2005. Growing Kiwifruit. PNW Ext. Bull. 507. Corvallis, Oregon State Univ. Extension Service, 23 p.
Strik B., Hummer K.E., 2006. ‘Ananasnaya’ hardy kiwifruit. J. Am. Pom. Sci., 60 (3), 106–112.
Tiyayon C., Strick B., 2003. Flowering and fruiting morphology of hardy kiwifruit. Actinidia arguta. Acta Hort., 610, 171–176.
Williams M.H., Boyd L.M., McNeilage M.A., MacRae E.A., Ferguson A.R., Beatson R.A., Martin P.J., 2003. Development and commercialization of ‘Baby Kiwi’ (Actinidia arguta Planch.). Acta Hortic., 610, 81–86.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

<< < 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.