Abstrakt
Celem pracy było oznaczenie zawartości związków polifenolowych, w tym także flawonoidów, w naparach z liści mniszka lekarskiego (Taraxacum officinale) w zależności od czasu i temperatury parzenia, a także wyznaczenie aktywności przeciwutleniającej badanych naparów. Próby suszonych liści mniszka lekarskiego o masie 2 g (±0,0001 g) zalewano wodą dejonizowaną (100 ml) o temperaturze początkowej 100°C, 80°C oraz 50°C. Oznaczenie zawartości polifenoli przeprowadzono przy użyciu odczynnika Folina-Ciocalteu. Zawartość flawonoidów w przeliczeniu na epikatechinę oznaczano spektrofotometrycznie. Aktywność antyoksydacyjną oznaczano z użyciem syntetycznego rodnika DPPH. Stwierdzono, że ogólna zawartość polifenoli w przeliczeniu na kwas galusowy wahała się od 14,18 mg/100 ml ±0,07 do 37,52 mg/100 ml ±0,04 w zależności od początkowej temperatury oraz czasu parzenia. Podobne uwarunkowanie wystąpiło w przypadku oznaczenia zawartości flawonoidów, która wynosiła od 9,61 mg/100 ml ±0,02 do 25,26 mg/100 ml ±0,2. Zdolność redukowania rodnika antyoksydacyjnego DPPH wahała się od 38,24% do 62,05%. Wyniki badań potwierdzają dużą zależność zawartości związków fenolowych w naparach z liści mniszka lekarskiego zarówno od czasu, jak i od temperatury parzenia.
Bibliografia
- Astafieva, A.A., Enyenihi, A.A., Rogozhin, E.A., Kozlov, S.A., Grishin, E.V., Odintsova, T.I., Zubarev R.A., Egorov, T.A. (2015). Novel proline-hydroxyproline glycopeptides from the dandelion (Taraxacum officinale Wigg.) flowers: de novo sequencing and biological activity. Plant Sci., 238, 323−329.
- Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., Berset, C. (1995). Use of a free radical method to evaluate antioxidant activity. LWT-Food Sci. Technol., 28, 25−30.
- Bruckert, E., Giral, P., Ratziu, V., Poynard, T., Chapman, M.J., Opolon, P. (2002). A constellation of cardiovascular risk factors is associated with hepatic enzyme elevation in hyperlipidemic patients. Metabolism, 51, 1071–1076.
- Chatterjee, S.J., Ovadje, P., Mousa, M., Hamm, C., Pandey, S. (2011). The efficacy of dandelion root extract in inducing apoptosis in drug-resistant human melanoma cells. Evid. Based Complement. Alternat. Med., 129045. DOI: 10.1155/2011/129045
- Choi, U.K., Lee, O.H., Yim, J.H., Cho, C.W., Rhee, Y.K., Lim, S.I., Kim, Y.C. (2010). Hypolipidemic and antioxidant effects of dandelion (Taraxacum officinale) root and leaf on cholesterol-fed rabbits. Int. J. Mol. Sci., 2, 11(1), 67–78.
- Cieszyńska, A., Michocka, K., Wieczorek, D., Zieliński, R. (2011). Wpływ czasu ekstrakcji na aktywność przeciwrodnikową naparów herbaty zielonej. Probl. Hig. Epidemiol., 92(4), 872–875.
- Gheribi, E. (2011). Związki polifenolowe w owocach i warzywach. Med. Rodz., 4, 111–115.
- Gomez, M.K., Singh, J., Acharya, P., Jayaprakasha, G.K., Patil, B.S. (2018). Identification and quantification of phytochemicals, antioxidant activity, and bile acid-binding capacity of garnet stem dandelion (Taraxacum officinale). Food Sci., 83(6), 1569–1578.
- Greenlee, H., Atkinson, C., Stanczyk, F.Z., Lampe, J.W. (2007). A pilot and feasibility study on the effects of naturopathic botanical and dietary interventions on sex steroid hormone metabolism in premenopausal women. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 16(8), 1601–1609.
- Hong-Bin, W. (2014). Cellulase-assisted extraction and antibacterial activity of polysaccharides from the dandelion Taraxacum officinale. Carbohydr. Polym., 103, 140–142.
- Ivanov, I.G. (2014). Polyphenols content and antioxidant activities of Taraxacum officinale F.H. Wigg (Dandelion) Leaves. Int. J. Pharmacogn. Phytochem. Res., 15, 6(4), 889–893.
- Ivanova, D., Gerova, D., Chervenkov, T., Yankova, T. (2005). Polyphenols and antioxidant capacity of Bulgarian medicinal plants. J. Ethnopharmacol., 96, 145–150.
- Karadeniz, F., Burdurlu, H.S., Koca, N., Soyer, Y. (2005). Antioxidant activity of selected fruits and vegetables grown in Turkey. Turk. J. Agric. For., 29(4), 297–303.
- Kasianningsih, S., Rivanti, E., Pratama, R.H., Pratama, N.R., Ikawati, M., Meiyanto, E. (2011). Taraxacum officinale leaves ethanolic extract as immunostimulatory agent for reducing side effect of doxorubicin in Sprague dawley rats. Indones. J. Cancer Chemoprev., 2(1), 135–140.
- Koo, H.N., Hong, S.H., Song, B.K. (2004). Taraxacum officinale induces cytotoxicity through TNF-alpha and IL-1alpha secretion in Hep G2 cells. Life Sci., 74(9), 1149–1157.
- Kratchanova, M., Denev, P., Ciz, M., Lojek, A., Mihailov, A. (2010). Evaluation of antioxidant activity of medicinal plants containing polyphenol compounds. Comparison of two extraction systems. Acta Biochim. Pol., 57(2), 229–234.
- Lis, B., Grabek-Lejko, D. (2016). Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – potencjalne właściwości prozdrowotne. Nauka Przyr. Technol., 10(3), 1–15.
- Menke, K., Schwermer, M., Felenda, J., Beckmann, C., Stintzing, F., Schramm, A., Zuzak, T.J. (2018). Taraxacum officinale extract shows antitumor effects on pediatric cancer cells and enhance mistletoe therapy. Complement. Ther. Med., https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.03.005
- Okwu, D.E. (2001). Evaluation of the chemical composition of indigenous spices and flavoring agents. Global J. Pure Appl. Sci., 7(3), 455−459.
- Perucka, I. (2001). Skład chemiczny liści herbaty. Biul. Magnezoil., 6(3), 443−451.
- Rodino, S., Butu, A., Butu, M., Cornea, P.C. (2015). Comparative studies on antibacterial activity of licorice, elderberry and dandelion. Digest J. Nanomater. Biostruct., 10(3), 947−955.
- Sigstedt, S.C., Hoosten, C.J., Callewaert, M.C., Jenkins, A.R., Romero, A.E., Pullin, M.J., Singleton, V.L., Rosi, J.A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic phosphotungstic reagents. Am. J. Enol. Viticult., 16, 144−158.
- Witzum, J.L., Steinberg, D. (2001). The oxidative modification hypothesis of atherosclerosis: Dose it hold for humans? Trends Cardiovasc. Med., 1, 93–102.
- You, Y., Yoo, S., Yoon, H.G., Park, J., Lee, Y.H., Kim, S., Oh, K.T., Lee, J., Cho, H.Y., Jun W. (2010). In vitro and in vivo hepatoprotective effects of the aqueous extract from Taraxacum officinale (dandelion) root against alcohol-induced oxidative stress. Food Chem. Toxicol., 48(6), 1632–1637.
Downloads
Download data is not yet available.