Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 7 Nr 1-2 (2008)

Artykuły

Wybrane techniki zamrażania a zawartość olejków eterycznych w niektórych warzywach przyprawowych

DOI: https://doi.org/10.24326/aspta.2008.1-2.1
Przesłane: września 28, 2022
Opublikowane: 2008-06-30

Abstrakt

W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące kształtowania się zawartości olejków eterycznych czosnku, chrzanu, pora, cebuli i selera naciowego poddawanych zamrażaniu dwiema zróżnicowanymi technikami i rozmrażaniu w warunkach konwekcji swobodnej w powietrzu. Ogólną zawartość olejków eterycznych oznaczano przy użyciu aparatu Derynga, metodą II. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono ubytek olejków w zamrażanym czosnku, a ich przyrost w zamrażanym chrzanie, w stosunku do surowca niepoddanego obróbce. W przypadku zamrażania cebuli, pora i selera naciowego
nie odnotowano istotnych zmian w poziomie olejków zawartych w tych warzywach.

Bibliografia

  1. Góral D., Kluza F., 2005. Technologie i technologiczne uwarunkowania chłodniczej obróbki produktów rolniczych metodą impingement, Jubileuszowa międzynarodowa konferencja naukowa, XXXV lat Wydziału Inżynierii Produkcji AR, Lublin, 207–208.
  2. Góral D., Kluza F., 2006. Physical changes of vegetables during freezing by conventional and impingement methods, Acta Agrophysica, 7(1), 59–71.
  3. Iwińska I., 1974. Badanie i ocena jakości produktów spożywczych. PWE. Warszawa.
  4. Jeremiach L. E., 1996. Freezing effects of Food Quality. New York, Marcel Dekker AG.
  5. Paulsen K. P., 1977. The freezing process under industrial conditions. Bull. IIR Ann. Karlsruhe. 1, 347–353.
  6. Person P.O., 1967. Fluidizing technique in Food Freezing. ASHRAE J. 6, 42–44.
  7. Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A., 1997. Ogólna Technologia Żywności, WNT Warszawa.
  8. Soto V., Borquez R., 2001. Impingement jet freezing of biomaterials, Food Control, 12, 515–522.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >>