Production Value of Large Sets of Some Onion Cultivars Depending on Storage Treatment

Marcela Krawiec

Katedra Nasiennictwa i Szkółkarstwa Ogrodniczego Akademii Rolniczej w Lublinie

Salwina Palonka

Katedra Nasiennictwa i Szkółkarstwa Ogrodniczego Akademii Rolniczej w Lublinie



Abstract

Badano wpływ kilku sposobów przechowywania dymki dużej (o średnicy 20-25 mm) na wielkość i jakość plonu cebuli. W okresie od października do marca dymkę przechowywano następującymi sposobami: I – w temperaturze 0-1°C przez 24 tygodnie, II – w temperaturze 0-1°C przez pierwszych 15 tygodni i w temperaturze 18-20°C przez kolejnych 9 tygodni, III – w temperaturze 0-1°C przez pierwszych 11 tygodni i w temperaturze 18-20°C przez kolejnych 13 tygodni, IV – w temperaturze 18-20°C przez 24 tygodnie. Spośród badanych odmian, 'Centurion F1' i 'Jetset F1' odznaczały się dużą odpornością na pośpiechowatość i rozszczepianie się cebul. W przypadku 'Rawskiej', 'Wenty' i 'Karmen' przechowywanie dymki w temperaturze 0-1°C przez 24 tygodnie było przyczyną istotnie największego udziału roślin z pędami kwiatostanowymi (odpowiednio 45,6%, 67,7% i 72,1%), najmniejszego plonu ogólnego cebuli oraz najmniejszego udziału roślin z rozszczepionymi cebulami. Skrócenie przechowywania dymki w temperaturze 0-1°C, a tym samym wydłużenie składowania w temperaturze 18-20°C, wpłynęło istotnie na spadek liczby roślin z pośpiechami i wzrost liczby roślin z rozszczepionymi cebulami.

Keywords:

cebula dymka, sposób przechowywania, pośpiechowatość, cebule rozszczepione


Published
2006-12-31



Marcela Krawiec 
Katedra Nasiennictwa i Szkółkarstwa Ogrodniczego Akademii Rolniczej w Lublinie
Salwina Palonka 
Katedra Nasiennictwa i Szkółkarstwa Ogrodniczego Akademii Rolniczej w Lublinie



License

Submitting an article for publication, the author declares that he has full economic and moral rights to the work and publication of his article will not infringe the rights of third persons. The author signs a statement on the originality of the work and the contribution of individuals.

When an author submits his article for publication in the „Annales Horticulturae” it means he grants licence to exploit copyright to his article under the Creative Commons licence – Attribution - Non-Commercial - No-Derivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0)


Most read articles by the same author(s)