Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
W dwuletnim doświadczeniu wazonowym oceniano wpływ wapnowania oraz nawożenia różnymi formami azotu na zawartość oraz wykorzystanie azotu przez jęczmień jary. Czynnikami doświadczalnymi były wapnowanie, nawożenie amonową i azotanową formą azotu w dwóch dawkach oraz nawożenie fosforem na dwóch poziomach. Jęczmień jary zbierano w fazie dojrzałości pełnej. Wapnowanie oraz zastosowanie saletry wapniowej przyczyniło się do zmniejszenia zawartości azotu w jęczmieniu jarym. Użycie węglanu wapnia wpłynęło na istotne zwiększenie pobrania azotu przez roślinę testową. Podobnie oddziaływało zastosowanie formy azotanowej azotu. Wpływ ten był wyraźniejszy na glebie kwaśnej niż wapnowanej. Wykorzystanie azotu było większe na glebie wapnowanej niż kwaśnej. Rośliny nawożone saletrą wapniową wykorzystywały azot z nawozów lepiej niż nawożone siarczanem amonu. Zwiększenie dawek N ograniczało jego wykorzystanie z nawozów.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.