Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin

Wpływ oddziaływań pomiędzy pszenicą jarą a jęczmieniem jarym na akumulację w roślinach azotu, fosforu i potasu

KINGA TREDER

Katedra Systemów Rolniczych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie pl. Łódzki 3, 10-718 Olsztyn Kortowo

MARIA WANIC

Katedra Systemów Rolniczych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie pl. Łódzki 3, 10-718 Olsztyn Kortowo

MAGDALENA JASTRZĘBSKA

Katedra Systemów Rolniczych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie pl. Łódzki 3, 10-718 Olsztyn Kortowo


Abstrakt

W badaniach wazonowych oceniano wpływ oddziaływań pomiędzy pszenicą jarą a jęczmieniem jarym na zawartość azotu, fosforu i potasu w roślinach. Eksperyment realizowano wg schematu addytywnego. Czynnikami doświadczenia były: 1. poziomy nawożenia mineralnego NPK (dawka standardowa i podwyższona w stosunku do niej o 50%), 2. sposoby siewu roślin (w mieszance i uprawie jednogatunkowej). Materiał roślinny do oznaczeń  pochodził z 5 faz: wschody, krzewienie, strzelanie w źdźbło, kłoszenie i dojrzewanie. Wykazano, że w mieszance, w stosunku do uprawy jednogatunkowej, pszenica  zawierała mniej azotu i potasu w fazach kłoszenia i dojrzewania, a fosforu – podczas wschodów i strzelania w źdźbło. Siew mieszany zwiększał w jej masie zawartość fosforu w fazie dojrzewania, a potasu od wschodów do kłoszenia.  Jęczmień w mieszance charakteryzował się większą  zawartością azotu podczas dojrzewania, a fosforu w czasie wschodów. W jego częściach nadziemnych odnotowano zmniejszenie akumulacji potasu w okresie od wschodów do kłoszenia. 

Słowa kluczowe:

konkurencja, nawożenie, pszenica jara, jęczmień jary, azot, fosfor, potas

Aerts R., Boot R. G. A., Van der Aart P. J. M., 1991. The relation between above-and belowground biomass allocation patterns and competitive ability. Oecologia 87, 551–559.

Keddy P.A., 1989. Competition. Population and community biology serires. Chapman and Hall, London.

Majkowski K., Szempliński W., Budzyński W., Wróbel E., Dubis B., 1993. Uprawa jęczmienia jarego i owsa w siewie czystym i mieszanym. Rocz. AR w Poznaniu, 243, 73–83.

Noworolnik K., Sułek A., 2000. Wpływ gęstości siewu na plonowanie mieszanki jęczmienia z pszenicą w zależności od udziału komponentów, terminu siewu i jakości gleby. Rocz. AR w Poznaniu, 325, Rolnictwo, 58, 83–8.

Parylak D., 1996. Competitive uptake of nutrients by spring barley and weeds. Fragm. Agron., 13(4), 68–74.

Ponce R. G., 1987. Competition between wheat and wild oat (Avena Sterilis L.) according to the proximity of their time of emergence. Plant and Soil, 102, 133–136.

Satorre E.H., Snaydon R.W., 1992. A comparison of root and shoot competition between spring cereals and Avena fatua. Weed Res., 32, 45–55.

Semere T., Froud-Williams R.J., 2001. The effect of pea cultivar and water stress on root and shoot competition between vegetative plants of maize and pea. J. Appl. Ecol., 38, 137–145.

Sobkowicz P., 2000. Wpływ konkurencji między jęczmieniem, owsem i pszenżytem, w mieszankach uprawianych w zróżnicowanej ilości wysiewu, na plon białka. Rocz. AR w Poznaniu, 325, Rolnictwo, 58, 111–123.

Sobkowicz P., 2001. Nadziemna i podziemna konkurencja między jęczmieniem jarym i owsem w mieszance w początkowym okresie wzrostu. Fragm. Agron., 2(70), 103–119.

Sobkowicz P., 2003. Konkurencja międzygatunkowa w jarych mieszankach zbożowych. Zesz. Nauk. AR Wrocław., 458, Rozprawy 194, 5–105.

Treder K., Wanic M., Nowicki J., 2008a. Competition between spring wheat and spring barley under conditions of diversified fertilisation. Part 1. Influence on selected morphological characteristics of plants. Acta Agroph., 11(3), 767–780.

Treder K., Wanic M., Nowicki J., 2008b. Competition between spring wheat and spring barley under conditions of diversified fertilisation. Part 2. Influence on biomass of plants and rate of its accumulation. Acta Agroph., 11(3), 781–797.

Zawiślak K., Kostrzewska M., 2000. Konkurencja pokarmowa chwastów w łanach pszenicy ozimej uprawianej w płodozmianie i w wieloletniej monokulturze. I. Zagęszczenie i skład florystyczny zbiorowiska chwastów. Ann. UMCS, sec. E, Agricultura, Suppl., 16, 245–251.

Pobierz

Opublikowane
21-12-2009



KINGA TREDER 
Katedra Systemów Rolniczych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie pl. Łódzki 3, 10-718 Olsztyn Kortowo
MARIA WANIC 
Katedra Systemów Rolniczych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie pl. Łódzki 3, 10-718 Olsztyn Kortowo
MAGDALENA JASTRZĘBSKA 
Katedra Systemów Rolniczych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie pl. Łódzki 3, 10-718 Olsztyn Kortowo



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.

 

Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.