Abstrakt
Materiał badawczy stanowiło ziarno otrzymane z doświadczeń polowych prowadzonych w latach 2008–2011 na terenie Gospodarstwa Doświadczalnego Felin, należącego do Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Celem pracy była ocena szklistości ziarna odmian i linii następujących gatunków pszenicy: a) formy jare: Triticum durum (Desf.), T. aestivum ssp. sphaerococcum (Percival) MacKey, T. turgidum (L.), T. monococcum (L.), T. dicoccum (Schrank) Schübler, T. polonicum (L.), T. timopheevii (Zhuk.); b) formy ozime: T. durum (Desf.), T. aestivum ssp. spelta (L.) Thell., T. monococcum (L.), T. dicoccum (Schrank) Schübler, T. macha (Dekapr. et Menabde), T. vavilovii (Thum.) Jakubz., a jako wzorca użyto odpowiednio formy jarej i ozimej T. aestivum ssp. aestivum (L.). Formy ozime pszenicy, niezależnie od gatunku i odmiany, charakteryzowały się znacznie mniejszą szklistością w porównaniu z formami jarymi. W obrębie badanych genotypów pszenicy jarej najwyższym poziomem szklistości ziarna odznaczała się T. durum odmiana Puławska Twarda, a najniższym – T. polonicum. Spośród gatunków pszenicy ozimej najwyższą szklistością ziarna wyróżniała się pszenica twarda (odmiana Komnata), natomiast najmniej szkliste ziarno tworzyła pszenica orkisz (T. aestivum ssp. spelta) − Spelt INZ.
Bibliografia
- Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Haber T., 1999. Wartość technologiczna wybranych odmian pszenicy ozimej w zależności od zróżnicowanego nawożenia azotowego. Pam. Puł., 118, 45−46.
- Cacak-Pietrzak G., Ceglińska A., Sułek A., 2005. Wpływ nawożenia azotem i antywylegaczy na plon i jakość ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł., 140, 25−33.
- Ciołek A., Makarska E., 2004. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotem i ochrony chemicznej na wybrane parametry jakościowe ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 59, 2, 777−784.
- Dexter J.E., Crowle W.L., Matsuo R.R., Kosmolak F.G., 1982. Effects of nitrogen fertilization on the quality characteristics of five North American amber durum wheat cultivars. Can. J. Plant Sci., 62, 901−912.
- Gil Z., Narkiewicz-Jodko M., Urban M., 2003. Wartość technologiczna ziarna pszenicy ozimej w zależności od stosowanych herbicydów. Prog. Plant Protect./Post. Ochr. Rośl., 43(2), 629−631.
- Gooding M.J., Davies W.P., 1997. Wheat production and untilization: systems, quality and the environment. CABI, Wallingford, 352 ss.
- Goodling M.J., Smith G.P., 1998. The potential to use climate, variety and nitrogen relationships to optimize wheat quality. Fifth Congress ESA, 1, 229–230.
- Jedyński S., Zalewski D., 2004. Analiza genetyczna cech wpływających na jakość plonu pszenicy ozimej. Biul. IHAR, 231, 11−17.
- Kocoń A., Podolska G., 2008. Wpływ niedoboru wody w glebie na plon i jakość ziarna wybranych odmian pszenicy ozimej. Fragm. Agron., 1(97), 167–176.
- Kocoń A., Sułek A., 2004. Wpływ nawożenia azotem na plon i niektóre parametry jakościowe ziarna pszenicy jarej rosnącej w warunkach niedoboru wody w podłożu. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 59, 1, 471−478.
- Mazurek J., Kuś J., Maj L., 1999. Wpływ dawek azotu na plonowanie odmian pszenicy jarej w różnych warunkach siedliska. Biul. IHAR, 181/182, 53−60.
- Rachoń L., 1999. Plonowanie i jakość pszenicy twardej (Triticum durum Desf) nawożonej zróżni-cowanymi dawkami azotu. Pam. Puł., 118, 349−355.
- Rachoń L., Szumiło G., 2002. Plonowanie i jakość niektórych polskich i zagranicznych odmian i linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Pam. Puł., 130, 619−624.
- Rachoń L., Szumiło G., 2009. Yield of winter durum wheat (Triticum durum Desf.) lines in condi-tion of different protection level of plants. Acta Sci. Pol., Agricultura, 8(3), 15−22.
- Rachoń L., Szumiło G., Czubacka M., 2009a. Plonowanie ozimych linii pszenicy orkisz w warun-kach zróżnicowanego poziomu ochrony chemicznej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 542, 1, 427−436.
- Rachoń L., Szumiło G., Nita Z., 2009b. Plonowanie ozimych rodów Triticum durum i Triticum aestivum ssp. spelta w warunkach okolic Lublina. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 64(3), 101−109.
- Rharrabtia Y., Royob C., Villegasb D., Apariciob N., Garcia del Moral L.F., 2003. Durum wheat quality in Mediterranean environments I. Quality expression under different zones, latitudes and water regimes across Spain. Field Crops Res., 80, 123–131.
- Robinson Fe., Cudney D.W., Lehman W.F., 1979. Nitrate fertilizer timing, irrigation, protein and yellow berry in durum wheat. Agron. J., 71, 304−608.
- Różyło R., Laskowski J., 2007. Analiza zależności pomiędzy fizycznymi i technologicznymi wła-ściwościami ziarna pszenicy jarej. Acta Agrophysica, 9(2), 459−470.
- Sadkiewicz J., 1998. Szklistość ziarna – ważny parametr w ocenie jakości pszenicy. Przegl. Zboż.-Młyn., 7, 18−19.
- Segit Z., Szwed-Urbaś K., 2009. Ocena struktury plonu i wartości technologicznej ziarna 6 linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 64(3), 120−127.
- Sekutowski T., Domaradzki K., 2006. Wpływ terminu i sposobu nawożenia azotem oraz herbicydu Sekator 6,25 WG na plonowanie i cechy jakościowe ziarna pszenicy ozimej. Pam. Puł., 142, 459−464.
- Szumiło G., Rachoń L., 2008. Reakcja wybranych gatunków pszenicy ozimej na termin siewu. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 63(4), 78−86.
- Szumiło G., Rachoń L., 2010. Response of durum wheat (Triticum durum Desf.) to protection intensity. Pol. J. Agron., 2, 73−77.
- Woźniak A., 2004. Wpływ przedplonu na wybrane cechy jakościowe ziarna pszenicy jarej. Pam. Puł., 135, 325−330.
- Zalewski D., Bojarczuk J., 2004. Ocena zmienności cech ilościowych ozimej pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 497, 637−644.
Downloads
Download data is not yet available.
-
LESZEK RACHOŃ,
GRZEGORZ SZUMIŁO,
HALINA MACHAJ,
Wpływ intensywności technologii uprawy na plonowanie różnych genotypów pszenicy ozimej
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 3 (2014)
-
MAJA BOCZKOWSKA,
ANNA RUCIŃSKA,
MAŁGORZATA TARGOŃSKA-KARASEK,
MARCIN OLSZAK,
MACIEJ NIEDZIELSKI,
MONIKA RAKOCZY-TROJANOWSKA,
Starzenie się nasion – złożony problem banków genów. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
Aneta Bobryk-Mamczarz,
Leszek Rachoń,
Anna Kiełtyka-Dadasiewicz,
Magdalena Szydłowska-Tutaj,
Piotr Lewko,
Andrzej Woźniak,
Plonowanie i jakość wybranych gatunków i odmian pszenicy makaronowej. Cz. II. Wartość technologiczna ziarna
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
LESZEK RACHOŃ,
GRZEGORZ SZUMIŁO,
INGA KURZYDŁOWSKA,
Wpływ intensywności technologii produkcji na jakość ziarna pszenicy zwyczajnej, twardej, orkiszu i jednoziarnistej
,
Agronomy Science: Tom 68 Nr 2 (2013)
-
Piotr Kraska,
Sylwia Andruszczak,
Paweł Gierasimiuk,
Marta Wesołowska-Trojanowska,
Wpływ podpowierzchniowego wnoszenia nawozu mineralnego na plon, skład chemiczny ziarna oraz wybrane właściwości gleby w warunkach bezpłużnej uprawy pszenicy ozimej
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 3 (2023)
-
Halina Lipińska,
Malwina Michalik-Śnieżek ,
Teresa Wyłupek,
Małgorzata Stachorzecka,
Weronika Kamińska,
Rozalia Sowisz,
Agata Wrona,
Usługi ekosystemowe Parku Zdrojowego w Nałęczowie
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 4 (2022)
-
GRZEGORZ SZUMIŁO,
LESZEK RACHOŃ,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
Wpływ ekstraktu z alg Ecklonia maxima (Kelpak SL) na plonowanie pszenicy zwyczajnej, pszenicy twardej i pszenicy orkisz
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 1 (2019)
-
Grzegorz Szumiło,
Danuta Kulpa,
Leszek Rachoń,
Ocena przydatności ziarna wybranych gatunków pszenicy ozimej do produkcji pieczywa
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 4 (2009)
-
Grzegorz Szumiło,
Leszek Rachoń,
Reakcja wybranych gatunków pszenicy ozimej na termin siewu
,
Agronomy Science: Tom 63 Nr 4 (2008)
-
LESZEK RACHOŃ,
GRZEGORZ SZUMIŁO,
Zmienność wskaźnika powierzchni liści (LAI) w zależności od genotypu pszenicy i intensyfikacji technologii uprawy
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 1 (2015)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.