Ekonomiczna efektywność produkcji nasion soczewicy jadalnej (Lens culinaris Medic.)
BEATA SZWEJKOWSKA
Katedra Agrotechnologii i Zarządzania Produkcją Roślinną, UWM w Olsztynie ul. Oczapowskiego 8, 10-791 OlsztynSTANISŁAW BIELSKI
Katedra Agrotechnologii i Zarządzania Produkcją Roślinną, UWM w Olsztynie ul. Oczapowskiego 8, 10-791 OlsztynAbstrakt
Badaniami objęto dwie odmiany soczewicy jadalnej Tina i Anita, uprawiane w zróżnicowanych technologiach: nisko-, średnio- i wysokonakładowej. Zwiększenie intensywności technologii produkcji soczewicy powodowało wzrost wielkości i wartości plonu, kosztów bezpośrednich produkcji, nadwyżki bezpośredniej, wskaźnika efektywności ekonomicznej, a obniżenie jednostkowego kosztu produkcji nasion. Największy przyrost nadwyżki bezpośredniej, wynoszący średnio dla odmian 101%, uzyskano po zwiększeniu intensywności produkcji z poziomu technologii nisko- do średnionakładowej. Odmiana Anita charakteryzowała się korzystniejszymi wskaźnikami oceny ekonomicznej w porównaniu z odmianą Tina.
Słowa kluczowe:
soczewica jadalna, technologia produkcji, koszty produkcji, efektywność ekonomicznaBibliografia
Dobek T., 2006. Efektywność ekonomiczna i energetyczna technologii produkcji soi w warunkach Polski. Inż. Rol., 12, 109–116.
Dobek T., Dobek M., Wojciechowska J., 2009. Ekonomiczne i energetyczne aspekty produkcji soi w warunkach polskiego rolnictwa. Inż. Rol., 6 (115), 37–43.
Goć E., Muzalewski A., 1997. Koszty eksploatacji maszyn. IBMER, Warszawa.
Klepacki B., 1990. Organizacyjne i ekonomiczne uwarunkowania postępu technologicznego w gospodarstwach indywidualnych (na przykładzie produkcji roślinnej). Rozpr. Nauk. Monogr. SGGW–AR Warszawa.
Księżak J., Kuś J., 2005. Plonowanie bobiku w różnych systemach produkcji roślinnej. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 60, 195–204.
Księżak J., Lenartowicz W., Ufnowska J., 1998. Efektywność ekonomiczna wybranych technologii produkcji nasion grochu. Rocz. AR w Poznaniu, Rolnictwo, 52, 5–11.
Prusiński J., 2006. Plonowanie fasoli zwykłej (Phasoleus vulgaris L.) w zależności od intensywności technologii uprawy. Cz. II. Rolnicza i ekonomiczna ocena zastosowanych technologii. Acta Sci. Pol., Agricultura, 5 (2), 77–88.
Starck Z., Chołuj D., Niemyska B., 1993. Fizjologiczne reakcje roślin na niekorzystne czynniki środowiska. Wyd. SGGW, Warszawa.
Szwejkowska B., 2004. Wpływ sposobu uprawy na plonowanie grochu siewnego. Fragm. Agron., 3, 120–126.
Szwejkowska B., Bielski S. 2007. Comparison of energetical and economical effectiveness of different technologies of pea production. Pol. J. Natur. Sci., (3), 373–382.
Katedra Agrotechnologii i Zarządzania Produkcją Roślinną, UWM w Olsztynie ul. Oczapowskiego 8, 10-791 Olsztyn
Katedra Agrotechnologii i Zarządzania Produkcją Roślinną, UWM w Olsztynie ul. Oczapowskiego 8, 10-791 Olsztyn
Licencja
Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2020 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0)..
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.
Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.
Samoarchiwizacja
Czasopismo Agronomy Science przyjęło politykę samoarchiwizacji nazwaną przez bazę Sherpa Romeo drogą niebieską. Od 2021 r. autorzy mogą samoarchiwizować postprinty artykułów oraz wersje wydawnicze (zgodnie z licencją CC BY). Artykuły z lat wcześniejszych (udostępniane na licencji CC BY-NC-ND 4.0) mogą być samoarchiwizowane tylko w wersji wydawniczej.