EFFECT OF CHELATED AND MINERAL FORMS OF MICRONUTRIENTS ON THEIR CONTENT IN LEAVES AND THE YIELD OF LETTUCE. PART I. MANGANESE

Elżbieta Kozik

Agricultural University in Poznań

Wojciech Tyksiński

Agricultural University in Poznań

Andrzej Komosa

Agricultural University in Poznań



Abstract

In pot experiments with lettuce, the effect of chelated and mineral forms of manganese on the fresh matter of plants and on the content of Mn, Cu, Zn and Fe in lettuce leaves were compared. Lettuce plants were grown in a peat substrate where the manganese content was differentiated in four levels: 10, 20, 30, and 60 mg Mn·dm-3. Independent of the form of the applied manganese, no differences were found in fresh matter of lettuce heads at manganese levels of 10 to 30 mg Mn·dm-3 substrate. When the plants were nourished with the mineral form of manganese, then in comparison with the chelated form of manganese, the content of manganese in lettuce leaves was higher. The differentiated fertilization with manganese exerted an effect on the nutritional status of plants with copper, zinc and iron. After the application of chelated manganese, there was more copper and iron in the lettuce, but a lesser amount of zinc than in case of manganous sulphate application. The increase of manganese content in the substrate caused an increase of this component in the plants.

Keywords:

lettuce, chelate, sulphate manganese, micronutrients

Broschat T. K., Elliott M. L., 2005. Effects of iron source on iron chlorosis and exserohilum leaf spot severity in Wodyetia bifurcata. HortSci. 40(1), 218–220.
Broschat T. K., Moore K. K., 2004. Phytotoxicity of several iron fertilizers and their effects on Fe, Mn, Zn, Cu, and P content of african marigolds and zonal geraniums. HortSci. 39(3), 595–598.
Chohura P., Kołota E., Komosa A., 2007. Wpływ nawożenia chelatami żelaza na plonowanie pomidora szklarniowego uprawianego w substracie torfowym. Rocz. AR w Poznaniu 383, Ogrodnictwo 41, 439–443.
Chohura P., Komosa A., Kołota E., 2004. Ocena skuteczności działania chelatowych i mineralnych form manganu i miedzi w uprawie pomidora szklarniowego w wełnie mineralnej. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 502, 505–512.
Chohura P., Komosa A., Kołota E., 2006. Wpływ chelatów żelazowych Librel Fe-DP7, Pionier Fe 13 i Top 12 na stan odżywienia mikroelementami pomidora szklarniowego w wełnie mineralnej. Acta Agrophysica, 7(3), 549–559.
Demeyer A., Ceustermans N., Benoit F., Verloo M., 2001. Experience with iron nutrition in NFT culture of butterhead lettuce using polyphosphates and lignosulfonates. Acta Hort. 554, 105–111.
Grzyś E., 2004. Rola i znaczenie mikroelementów w żywieniu roślin. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 502, 89–99.
Kabata-Pendias A., Pendias H., 1999. Biogeochemia pierwiastków śladowych. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
Kreij de C., Sonneveld C., Warmenhoven M. G., Straver N., 1990. Nornen voor gehalten aan voedingeselemten van grenten en bloemen onder glas. No 15. Voedingsoplossingen glastuinbouw, Aalsmeer.
Kołota E., Komosa A., Chohura P., 2006. Wpływ chelatów żelazowych Librel Fe-DP7, Pionier Fe 13 i Top 12 na plonowanie pomidora szklarniowego uprawianego w wełnie mineralnej. Acta Agrophysica, 7(3), 599–609.
Łabtowicz J., Rutkowska B., 2001. Czynniki determinujące stężenie mikroelementów w roztworze glebowym. Post. Nauk Roln. 6, 75–85.
Michałoj Z., 2000. Wpływ nawożenia azotem i potasem oraz terminu uprawy na plonowanie i skład chemiczny sałaty, rzodkiewki oraz szpinaku. Wyd. AR w Lublinie, Rozpr. Nauk. nr 238, 1–74.
Tyksiński W., 1984. Reakcja sałaty szklarniowej uprawianej w torfie na zróżnicowane nawożenie mikroelementami. I. Plonowanie oraz objawy zewnętrzne niedoboru i nadmiaru mikroelementów. PTPN, Pr. Kom. Nauk Rol. Leś., 57, 299–308.
Tyksiński W., 1992. Reakcja sałaty szklarniowej na zróżnicowane nawożenie mikroelementami. Rocz. AR w Poznaniu, Rozpr. Nauk. nr 233, 1–67.
Tyksiński W., 1993. Reakcja sałaty szklarniowej uprawianej w torfie na zróżnicowane nawożenie mikroelementami. VI. Interakcje między mikroelementami. PTPN, Pr. Kom. Nauk Rol. Leś., 75, 155–160.
Tyksiński W., Komosa A., 2007. Wpływ chelatów żelaza na plonowanie i zawartość żelaza w sałacie szklarniowej. Rocz. AR w Poznaniu, 383, Ogrodnictwo 41, 637–641.
Winsor G., Adams P., 1987. Diagnosis of mineral disorders in plants. Vol.3. Glasshouse crops. London.
Download

Published
2008-03-31



Elżbieta Kozik 
Agricultural University in Poznań
Wojciech Tyksiński 
Agricultural University in Poznań
Andrzej Komosa 
Agricultural University in Poznań



License

 

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 


Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>