Estimation of chosen quality traits of fresh and frozen fruit of six strawberry cultivars

Katarzyna Skupień

Agricultural Academy in Szczecin


Abstract

In Poland export of fresh and frozen strawberries to UE countries plays an important role in the state economy. To increase competiveness of Polish strawberries vs Moroccan, Chineese and Spanish ones, there is a need of introducing new table cultivars to cultivation. The aim of the study was to determine chosen chemical parametres of fresh and frozen fruit of ‘Pandora’, ‘Elsanta’, ‘Senga Sengana’, ‘Tarda Vicoda’ , ‘Marmolada’ (‘Onebor’) and ‘Kent’ cultivars. The strawberries were grown on plantation situated near to Szczecin in the 1999 and 2000 seasons. The two-year observation showed no statistically significant differences between cultivars as far as mean soluble solids and dry weight content of fruits was concerned. During lowtemperature storage statistically significant decrease of vitamin C and saccharose was found. Fresh strawberry fruit had significantly higher content of these constituents than frozen ones after 4 and 8 months of cold storage.

Keywords:

strawberry, cultivar, chemical parametres, fresh and frozen fruits

Błoński Z., Jędrzejczak A., Wąsowicz L., 1987. Ubytki naturalne zamrożonych owoców i warzyw powstające podczas ich przechowywania. Cz. 2. Wpływ ususzki na zmiany jakościowe zamrożonych owoców i warzyw. Chłodnictwo 22(2), 15–17.
Drzazga B., 1997. Analiza techniczna w przemyśle spożywczym. WSiP, Warszawa.
Gruda Z., Postolski J., 1999. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa.
Gwozdecki J., 2002. Odmiany truskawki w rejestrze i w badaniach. Owoce Warzywa, Kwiaty 6, 2.
Jędrzejewska J., Wąsowicz L., 1998. Eksport mrożonych owoców ze szczególnym uwzględnieniem eksportu truskawek. Chłodnictwo 33(9), 102–103.
Kmiecik W., Jaworska G., Lisiewska Z., 2000. Effect of Sucrose, L-ascorbic Acid and Pectin on the Quality of Frozen Strawberries. EJPAU, Food Science and Technology, Volume 3, Issue 2. http://www.ejpau.media.pl/series/volume3/issue2/food/art-01.html
Krełowska-Kułas M., 1993. Badanie jakości produktów spożywczych. PWE, Warszawa.
Kubiak K., 2001. Truskawki w kraju i za granicą. Owoce Warzywa Kwiaty 12, 2–3.
Kubuj L., Rychter S., 1985. Wartość handlowa truskawek mrożonych. Chłodnictwo 20(12), 20–23.
Lempka A., 1975. Towaroznawstwo produktów spożywczych. PWE, Warszawa.
Łukasik G., 1998. Wymagania eksportowe stawiane owocom jagodowym. Hasło Ogrodnicze 6, 17–18.
Małolepszy B., 1985. Określenie strat jakości truskawek od momentu zbioru do zamrożenia oraz w czasie przechowywania w stanie zamrożonym. Chłodnictwo 20(6), 19–20.
Masny A., Markowski J., Żurawicz E., 1999. Możliwości intensyfikacji produkcji truskawek w Polsce przez hodowlę nowych odmian. Zesz. Nauk. AR Kraków 66, 319–324.
Masny J., Markowski J., Żurawicz E., 2001. Ocena jakości najnowszych klonów truskawki hodowli Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach. Zesz. Nauk. Inst. Sadownictwa i Kwiaciarstwa 9, 179–184.
Piesiewicz H., Wasiluk M., 2000. Miss truskawka. Przegl. Piek. Cukier. 6, 50–53.
Płocharski W., Zbroszczyk J., 1989. Jakość i przydatność przerobowa nowych polskich odmian truskawek. Przem. Ferment. Owoc. Warz. 3, 16–18.
Saponikowa E. W., Dorofiejewa L. S., 1966. Oznaczenie zawartości kwasu askorbinowego w zabarwionych ekstraktach roślinnych metodą jodometryczną. Konsierwnaja i owoszcze suszilnaja promyszlennost’ 5, 29–31.
Zadernowski R., Oszmiański J., 1994. Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Wyd. ART, Olsztyn.

Published
2003-12-31



Katarzyna Skupień 
Agricultural Academy in Szczecin



License

 

Articles are made available under the conditions CC BY 4.0 (until 2020 under the conditions CC BY-NC-ND 4.0).
Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.

The author signs a statement of the originality of the work, the contribution of individuals, and source of funding.

 


Most read articles by the same author(s)