THE EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON YIELDING AND CHEMICAL COMPOSITION OF RADICCHIO CHICORY FOR AUTUMN – HARVEST CULTIVATION

Anita Biesiada

Wrocław University of Environmental and Life Sciences

Eugeniusz Kołota

Wrocław University of Environmental and Life Sciences



Abstrakt

Chicory of radicchio type is a vegetable similarly cultivated to head lettuce, yet featuring relatively longer plant growing period. Most of this crop cultivars characterize
intensive red color of leaves and white leaves venation. Field experiment carried out in 2005–2007 involved cultivation, from transplants, of radicchio type chicory of ‘Indigo’
cultivar for autumn harvest. Seeds were sown at the end of June and seedlings were transplanted to their final stand in the first week of August. Chicory heads harvesting took
place in the half of October and in its course there were estimated the following parameters: total and marketable yield, as well as, in edible parts, the content of .nitrates, macroelements, dry matter, reducing and total sugars and vitamin C. The highest marketable yield of chicory in autumn cultivation was provided by nitrogen fertilization in the dose of
150 kg N·ha-1 , the whole amount applied once, previously to plant growing period. Intensive nitrogen fertilization contributed to higher amount of accumulated nitrates, potassium,
calcium, magnesium, reducing and total sugars, as well as vitamin C.

Słowa kluczowe:

method of fertilization, dose of N, nutritional value, nitrates

Biesiada A., Kołota E., 2008. The effect of nitrogen fertilization on yield and quality of radicchio. J. Elementol. 13(2), 175–180.
Chen B.M., Wang Z.H., Li S.X., Wang G.X., Song H.X., Wang X.N., 2004. Effects of nitrate supply on plant growth, nitrate accumulation, metabolic concentration and nitrate reductase activity
in three leafy vegetables. Plant Sci. 167, 635–643
Ćustic M. Poljak M.. Cosic T., 1994. Nitrate content in leafy vegetables as related to nitrogen fertilization in Croatia. Acta Hort. 371, 407–412.
Dzida K., Pitura K., 2008. The influence of varied nitrogen fertilization on yield and chemical composition of swiss chard (Beta vulgaris L. var. cicla L.). Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus
7(3), 15–24.
Francke A., Majkowska-Gadomska J., 2008. Effect of planting date and method cultivation on the chemical composition of radicchio. J. Elementol. 13(2), 199–204.
Hoque M., Ajwa H., Mou B., 2005. Effect of nitrogen, phosphorus and potassium fertilization on nutrimental composition of lettuce. HortScience. 39(4), 872–879.
Kansal B., Singh B., Bajaj K., Kaur G., 1981. Effect of different levels of nitrogen and farmyard manure on yield and quality of spinach (Spinacea oleracea L.). Plant Foods for Human Nutrition,
31(2), 163–170.
Khalf A., Feleafel M., Badr H., Edrees A., 2003. Studies on the effect of transplanting dates, population densities and nitrogen fertilization levels on lettuce plants (Lactuca sativa); vegetative
growth characters. Alexandria J. Agric. Res. 48 (3), 105–113.
Kozik E., Gleń B., 1995. Wpływ poziomu i formy azotu na zawartość azotanów w sałacie (Lactuca sativa L.) mat. Konf. „Nauka w Praktyce Ogrodniczej”, AR Lublin, 699–702.
Michalik H., Bąkowski J., Czapski J., Szwonek E., Szmidt B., 1980. Wpływ nawożenia azotem na zawartość azotanów i azotynów w marchwi, sałacie i szpinaku. Rocz. PZH 5, 471–478.
Mozofar A., 1993. Nitrogen fertilizers and the amount of vitamins in plants: A review. J. Plant Nutrition, 16 (12), 2479–2506.
Nowosielski O., 1974. Metody oznaczania potrzeb nawożenia. PWRiL, Warszawa.
Osinga K., 1997. Nitrogen fertilizing of radicchio rosso. PAV-Bulletin-Vollegrondsgroenteteelt. February, 27–29.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 2003 r. w sprawie maksymalnych poziomów zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą znajdować się w żywności. Dz. U. z dn. 4 marca
2003.
Rożek E., 2007. Plonowanie cykorii sałatowej (Cichorium intybus L. var. foliosum Bisch) uprawianej w kilku terminach. Annales UMCS, Horticultura, XVII (2), 11–18.
Santamaria P., Elia A., Serio F., Todaro E., 1999. A survey of nitrate and oxalate content in fresh vegetables. J. Sci. Food Agric. 79, 13, 1882–1888.
USDA National Nutrient Database for Standard Reference. 2009. Release 22.
Varotto S., Pizzoli L., Lucchin M., Parrini P., 1995. The incompatibility system in Italian red chicory (Cichorium intybus L.). Plant Breed. 114, 535–538.

Opublikowane
2010-12-31



Anita Biesiada 
Wrocław University of Environmental and Life Sciences
Eugeniusz Kołota 
Wrocław University of Environmental and Life Sciences



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2021 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 międzynarodowe).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.


Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.