Wpływ zróżnicowanego poziomu siarczanów w pożywce i rodzaju podłoża na plonowanie, stan odżywienia i jakość owoców pomidora uprawianego w systemie CKP

Iwona Kowalska

Akademia Rolnicza w Krakowie


Abstrakt

Badaniami objęto pomidora szklarniowego odm. Cunero F 1. Rośliny uprawiano metodą cienkowarstwowych kultur przepływowych (CKP). Rynny uprawowe CKP wypełniano wełną mineralną lub matami kokosowymi i zasilano pożywką o zróżnicowanym poziomie wyjściowym siarczanów (mg SO 4 -2.dm -3), tj. 200, 400 i 600. Badano wpływ poziomu siarczanów i rodzaju podłoża na plonowanie, stan odżywienia i jakość owoców pomidora. W ciągu całego okresu uprawy obserwowano gromadzenie się siarczanów w pożywce bez względu na ich poziom w pożywce wyjściowej oraz rodzaj podłoża (organiczne lub mineralne). Podłoże organiczne (maty kokosowe) kumulowało większe ilości siarczanów w stosunku do podłoża mineralnego (wełna mineralna). Natomiast w pożywce recyrkulującej wyższe koncentracje siarczanów odnotowano w zestawach z wełną mineralną niż z matami kokosowymi. Bez względu na rodzaj podłoża kumulacja siarczanów w strefie korzeniowej nie miała wpływu na wielkość plonu ogólnego i handlowego oraz zawartość w owocach kwasu askorbinowego, cukrów i ich kwasowość. Uprawa na wełnie mineralnej wpłynęła na uzyskanie wyższych plonów w porównaniu do uprawy na podłożu kokosowym. Zarówno rodzaj podłoża jak i poziom siarczanów w pożywkach miały wpływ na stan odżywienia mineralnego roślin. 

Słowa kluczowe:

pomidor, siarczany, wełna mineralna, maty kokosowe, CKP

Adams P., 1971. Ionic concentrations and activites in soil solutions. Soil Sci. Amer. Proc. 35, 420–426.
Barrett D. M., Anthon G., 2001. Lycopene content of California-grown tomato varieties. Acta Hort. 542, 165–173.
Boivin C., 1990. La recirculation de la solution nutritive en culture sur laine de roche. [In:] Cahier des conférences 9e Journée d’information cur les Cultures Abritées, Université Laval, Quebec, Canada, 76–80.
Celikel G., 1999. Effect of different substrates on yield and quality of tomato. Acta Hort. 491, 353–356.
Hermanowicz W., Dożańska W., Dojlido J., Koziorowska B., 1976. Fizyczno-chemiczne badanie wody i ścieków. Arkady, Warszawa.
Komosa A., 2002. Podłoża inertne – postęp czy inercja? Mat. Konf. „Aktualne trendy w produkcji i stosowaniu podłoży ogrodniczych” Lublin, 15–31.
Komosa A., Gapys K. 1996. Zmiany składu pożywki w uprawie gerbery na podłożach inertnych w zamkniętym systemie nawożenia. Zesz. Post. Nauk Roln. 429, 163–167.
Kowalska I., 2001. Effect of fertilization by various substrates on yielding and quality of greenhouse tomato. Veg. Crops Research Bull. 55, 19–22.
Lopez J., Tremblay N., Voogot W., Dube S., Gosselin A., 1996. Effects of varying sulphate concentrations on growth, physiology and yield of the greenhouse tomato. Sci. Hort. 67, 207–217.
Lopez J., Dorais M., Tremblay N., Gosselin A., 1998. Effects of varying sulfate concentrations and vapor pressure deficits (VPD) on greenhouse tomato fruit quality, foliar nutrient concentration and amino acid components. Acta Hort. 458, 303–310.
Marschner H., 1995. Mineral nutrition of higher plants. 2nd edition, Academic Press, London.
Michałojć Z., Nowak L. 1998. Zmiany zawartości składników pokarmowych, pH i zasolenia w podłożu z wełny mineralnej w uprawie pomidora. Mat. Konf. „Efektywność stosowania nawozów w uprawach ogrodniczych”. Lublin, 227–230.
Nowosielski O., 1988. Zasady opracowywania zaleceń nawozowych w ogrodnictwie. PWRiL. Warszawa.
Nukaya A., Voogt W., Sonneveld C., 1991. Effects of NO3, SO4 and Cl rations on tomatoes grown in recirculating system. Acta Hort. 294, 297–304.
Nurzyński J., 1996. Fizjologiczne aspekty odżywiania się roślin w uprawach pod osłonami. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 429, 21–24.
Nurzyński J., Michałojć, Jarosz Z., 2001, Mineral nutrient concentration in potting media (rockwool, peat, sand) and growth of tomato. Veg. Crops Research Bull. 55, 45–48.
Ostrowska A., Gawliński S., Szczubiałka Z., 1991. Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin. Instytut Ochrony Środowiska. Warszawa.
Papadopoulos A. P., Hao X. TuJ. C., Zheng J., 1999. Tomato production in open or closed rockwool culture systems with NFT or rockwool nutrient feedings. Acta Hort. 481, 89–96.
Pawlińska A., Komosa A., 2002. Plonowanie oraz stan odżywienia pomidora szklarniowego odmiany Recento uprawianego w podłożach organicznych i inertnych. Rocz. AR w Poznaniu CCCXLI Ogrodnictwo, 35, 125–131.
Pivot D., Reiset A., Gillioz J. M., Ryser J. P., 1998. Water quality, climatic environment and mineral nutrition of tomato (Lycopersicon esculentum) in closed soilless cropping system. Acta Hort. 458, 207–214.
Pivot D., A. Reiset, Gillioz J. M., 1999. Tomates en serre: substrats réutilisés, solutions recyclées. Revue Suisse VItic. Arboric. Hortic. 31 (5), 265–269.
Premuzic Z., Bargiela M., Garcia A., Rendina A., Iorio A., 1998. Calcium, iron, potassium, phosphorus and vitamin C content of organic and hydroponic tomatoes. HortScience 33 (2), 255–257.
Ruprik B., Breś W., 2002. Wpływ zróżnicowanego nawożenia potasem na plonowanie pomidora uprawianego w włóknie kokosowym. Rocz. AR w Poznaniu CCCXLI Ogrodnictwo 35, 41–45.
Rutkowska U., 1981. Wybrane metody badań składu i wartości odżywczej żywności. PZWL, Warszawa.
SAS, 1996. Release 6.12 for Windows. SAS Institute Inc., SAS Campus Drive, Cary, NC.
Shi J., Le Maguer M., 2001. Degradation of lycopene in tomato processing. Acta Hort. 542, 289–296.
Umiel N., Gabelman W. H., 1971. Analytical procedures for detecting carotenoids of carrot (Daucus carota L.) roots and tomato (Lycopersicon esculentum) fruits. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 96, 702–704.
Walczak R. T., Sławiński C., 2000. Fizyczne czynniki decydujące o wzroście i plonowaniu roślin warzywnych. Ann. Univ. M. Curie-Skłodowska, Sec. EEE, Horticultura, 8, 1–12.
Wysocka-Owczarek M., 2001. Pomidory pod osłonami. Uprawa tradycyjna i nowoczesna. Hortpress, Warszawa.
Zekki H., Gauthier L., Gosselin A., 1996. Growth, productivity and mineral composition of hydroponically cultivated greenhouse tomatoes, with or without nutrient solution recycling. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 121 (6), 1082–1088.
Yemm E. W., Wills A. J., 1954. The estimation of carbohydrates in plant extracts by antrone. Bioch. J. 57, 508–514.
Pobierz

Opublikowane
2004-06-30



Iwona Kowalska 
Akademia Rolnicza w Krakowie



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2021 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 międzynarodowe).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.


Inne teksty tego samego autora