Wpływ wybranych dodatków do podłoża na jakość owocników Lentinula edodes (Berg.) Sing.

Janusz Kalbarczyk

Akademia Rolnicza w Lublinie


Abstrakt

Rosnący w lesie liściastym Lentinula edodes (Berg.) Sing. jest drugim w świecie pod względem znaczenia ekonomicznego uprawianym gatunkiem. Powszechnie nazywany shii-take jest grzybem białej zgnilizny drewna, rośnie na obumarłym drewnie gatunków liściastych w Azji. Wykonane w trzech terminach doświadczenie miało określić wpływ wybranych dodatków do podłoża na plon i wielkość owocników tego gatunku. Przeprowadzone badania z wykorzystaniem następujących odmian Lentinula edodes: BRZ, M6, 567 wykazały, że dodatek do standardowego podłoża śruty: sojowej, lnianej i rzepakowej miały istotny wpływ na przerastanie grzybni w podłożu. Skrócenie czasu przerastania grzybni w podłożu miało wpływ na cechy zewnętrzne otrzymywanych owocników, jak i wielkość oraz kształt. Cechy biologiczne poszczególnych odmian miały również istotny wpływ na jakość i wysokość otrzymanego plonu.

Słowa kluczowe:

Lentinula edodes, podłoża, plon, wielkość owocników

Bahler C. C., 1986. Effects of genotype, spawn run time, and substrate formulation on biological efficiency of Shiitake. Appl. Environ. Microbiol. 52(6), 1425–1427.
Brodziak Ł., 1980. Wybrane aspekty biologii Lentinus edodes w warunkach polskich. Acta Mycol. 16, 43–53.
Buswell J., 1994. Biomass and extracellular hydrolytic enzyme production by six mushroom species grown on soybean waste. Biotechnol. Lett. 12, 1317–1322.
Chang S. C., 1988. Medical effects of edible mushrooms the biology cultivation of edible mushrooms. Academic Press, New York.
Chang S. T., Milles P. G., 1991. Recent trends in World production of cultivated edible mushrooms. Mushroom J. 504, 15–18.
Flegg P. B. and Maw G., 1977. Mushrooms and their possible contribution to world protein needs. Mushroom J. 48, 395–403.
Kalbarczyk J., Jamroz J., 1989. Możliwości wykorzystania grzybów wyższych do produkcji białka z surowców odpadowych. Przem. Spo. 6, 151–153.
Lasota W., Sylwestrzak J., 1982. Skład chemiczny grzybów uprawowych. Bromatol. Chem. Toksykol. 15, 1–2, 1–10.
Royse D. J., Bahler B. D., Bahler B. C., 1990. Enhanced Yield of Shiitake by saccharide Amendment of the synthetic substrate. Microbiology 56(2), 479–482.
Royse D. J., May B., 1987. Identyfycatyon of Shiitake genotypes by multilocus enzyme electrophoresis, catalog of lines. Biochem. Genet. 25, 705–716.
Rohrbach M. C., 1986. Biotechnologische Untersuchungen uber Shii-take zur Fruchkopereneugung Dissertation aus der Versuchsanstelt fur Pilzanban der Landwithschaftska Rheinland in Krefeld-Groshuttenhof. 20, 293–302.
Sarwar G., Blair R., Friedman M., Gumbman M. R., Hackler L. R., Pellet P. L., Smith T. K., 1984. Inter and intra laboratory variability in rat growth assays for estimating protein quality of foods. J. Assoc. Off Anal Chem. 67, 976–981.
Schumnemann G., 1998. Biotechnologische Untetsuchungen uger Molichkeiten des lutensivanbanes vo sii-take Disseration aus der Versuchsansatalt fur Pilzanban der Landwirthschaftskammer Rheinland in Krefeld-Groshuktenhof. 16, 456–508.
Senatore F., 1990. Fatty acid and free amino acid content of some mushrooms. J. Sci. Food Agric. 51, 91–93.
Senatore F., Dini A., Marino A., 1988. Chemical constituents of some Basidiomycetes. J. Sci. Food Agric. 45, 337–345.
Smith J., 1972. Commercial mushroom production. Process Biochemistry 7, 24–26.
Suzuki S., Oshima S., 1976. Influence of Shii-te-ke (Lentinus edodes) on human serum cholesterol. MushroomSci. 1, 463–467.
Tokita F., 1972. Isolation and chemical structure of the planne cholesterol reducing substance from Shii-take mushrooms. MushroomSci. 7, 783–788.
Vetter J., 1995. Mineral and amino acid contents of edible cultivated shii-take mushrooms (Lentinus edodes). Lebensmittel Unter Forsch (Germany), 201, 17–19.
Pobierz

Opublikowane
2004-12-30



Janusz Kalbarczyk 
Akademia Rolnicza w Lublinie



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2021 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 międzynarodowe).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.


Inne teksty tego samego autora