Charakterystyka barwników i ich rozmieszczenie w kwiatach zwartnicy chmiela (Hippeastrum × chmielii Chm.)

Irena Olszewska-Kaczyńska

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Henryk Chmiel

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie


Abstrakt

Obiektem badań były kwiaty piciu klonów mieszańca midzygatunkowego Hippeastrum × chmielii uzyskanego z nasion otrzymanych w wyniku skrzyżowania Hippeastrum hybridum z Hippeastrum pratense. Zawartość oraz rozmieszczenie chlorofili, karotenoidów i antocyjanów w świeżych liściach okwiatu oznaczono metodami spektrofotometrycznymi. Rozdział i identyfikację wyekstrahowanych antocyjanidyn przeprowadzono metodą chromatografii cienkowarstwowej na płytkach celulozowych wobec wzorców. Ilość oznaczonych barwników przeliczono na gram suchej masy liści okwiatu. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że kwiaty badanych klonów charakteryzowały się zróżnicowanym natężeniem barwy. Określenie zawartości 3 grup barwników oraz ustalenie ich składu i procentowego udziału pozwala wykazać i może częściowo wyjaśnić odrębności barwy występujące pomiędzy badanymi klonami. Na różnice w intensywności i odcieniu barwy liści okwiatu miały wpływ różne zawartości, rozmieszczenie oraz kopigmentacja występujących antocyjanów, karotenoidów i chlorofili.

Słowa kluczowe:

Hippeastrum × chmielii, barwniki, karotenoidy, antocyjany, chlorofile, chromatografia cienkowarstwowa

Chmiel H., Mynett K., 1997. Nowe odmiany mieszańcowe Hippeastrum otrzymane w Katedrze Roslin Ozdobnych SGGW. Biuletyn SPORC 6, 55–66.
Chmiel H., 2000. Uprawa roślin ozdobnych. PWRiL Warszawa
Elbanowska A., Napierała A., 1989. Antocyjany w owcach Aronia melanocarpa. Herba polonica 35 (4), 188–189.
Fuleki F., Francis F. J., 1968. Quantitative methods for anthocyanins 1. Extraction and determination of total anthocyanin in cranberries. J. Food Sci. 33, 72–77.
Griesbach R. J., Batdorf L., 1995. Flower Pigments within Hemerocallis fulva fm. fulva, fm. rosea and fm. disticha. Hort Science 30(2), 353–354.
Hwang Y-J., Yoshikawa K., Miyajima I., Okubo H., 1992. Flower colors and pigments in hybrids with Camellia chrysantha. Sci. Hort. 51 (3–4): 251–260
Lichtenthaler H. K., Wellburn A. R., 1983. Determinations of total carotenoids and chlorophylls a and b of leaf extracts in different solvents. Biochemical Societty Transaction 603 meeting Liverpool, 591–592.
Martha R., Weiss, 1995. Floral color change: A widespread functional convergence. Am. J. Bot. 82 (2), 167–185.
Saito N., Harborne J. B., 1992. Correlations between anthocyanin type, pollinator and flower colour in the Labiatae. Phytochemistry 31, 3009–3015.
The Royal Horticultural Society Colour Chart, 1966. London. Yamaguci A. A., Terahara N., Shizukuishi K., 1990. Acylated anthocyanins in Zinnia elegans flowers. Phytochemistry 29(4), 1269–1270.
Pobierz

Opublikowane
2002-12-31



Irena Olszewska-Kaczyńska 
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Henryk Chmiel 
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2021 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 międzynarodowe).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.