Wpływ rożnych form nawożenia organicznego na plonowanie i skład chemiczny kapusty głowiastej białej

Romualda Jabłońska-Ceglarek

Akademia Podlaska w Siedlcach

Robert Rosa

Akademia Podlaska w Siedlcach


Abstrakt

Badano wpływ przedplonowych nawozów zielonych (owies, wyka, peluszka oraz mieszanki tych roślin) i obornika na plonowanie i skład chemiczny kapusty głowiastej białej. Najwyższe plony kapusty uzyskano po przyoraniu mieszanek: wyki z owsem i peluszką oraz wyki z peluszką, a także po oborniku. Najwięcej azotu zawierała kapusta uprawiana po przyoraniu mieszanki wyki z owsem i peluszką oraz po wyce. Więcej magnezu odnotowano w kapuście uprawianej po nawożeniu organicznym niż bez nawożenia organicznego. Przyoranie całej biomasy nawozów zielonych wpłynęło korzystniej na zawartość magnezu. Rodzaj nawożenia organicznego nie wpłynął na zawartość w kapuście suchej masy, fosforu, potasu i wapnia.

Słowa kluczowe:

nawozy zielone, obornik, kapusta, skład chemiczny

Biczak R., Grul E., Herman B., 1998. The effect of NPK fertilization on yield and content of chlorophyll, sugars and ascorbic acid in celery. Folia Hort. 10/2, 23–34.
Borna Z., 1960. Wpływ międzyplonowych nawozów zielonych na plony warzyw. Rocz. WSR Poznań, IX, 309–357.
Dzienia S., 1990. Wpływ międzyplonów na niektóre właściwości gleby i plonowanie roślin. Mat. Konf. „Międzyplony we współczesnym rolnictwie”. AR Szczecin, 5 IV, 27–34.
Franczuk J., Jabłońska-Ceglarek R., Zaniewicz-Bajkowska A., 1999. Nawożenie organiczne a zawartość suchej masy w częściach jadalnych wybranych gatunków warzyw. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 466, 335–343.
Fritz D., Habben J., 1973. Influence of fertilization on the quality of vegetables particulary for processing. Acta Hort. 29, 349–362.
Jabłońska-Ceglarek R., Rosa R., Franczuk J., 2000. Plonowanie kapusty głowiastej białej odmiany ‘Amager’ uprawianej w pierwszym roku po nawożeniu roślinami przedplonowymi i obornikiem. Annal. UMCS sec. EEE, Horticulture VIII, Supplementum, 55–60.
Jabłońska-Ceglarek R., Zaniewicz A., Franczuk J., Wadas W., 1994. Sideral fertilizers applied in the form of summar cath crops in the cultivation of white cabbage. Part III. Effect of fertilization with cath crops and straw as compared to farmyard manure and only mineral fertilization on the nutritive value of white cabbage. Sci. Pap. ATU Siedlce Veget. Plants 41, 30–41.
Kryńska W., Martyniak B., 1978. Wartość odżywcza kapusty wczesnej i pomidorów uprawianych na terenie falistym. Rocz. Nauk Roln., Ser. A 103 (4), 79–92.
Kunicki E., 1996. Wpływ formy i sposobu aplikacji nawozu azotowego na wysokość i jakość plonu brokułu. II Ogólnopol. Symp. pt. „Nowe rośliny i technologie w ogrodnictwie”. AR Pozna, 17–19 IX, 192–195.
Romanov V., 1970. Predsestrenniki i uroaj. Kartofel i Owoci 9, 27.
Venter F., 1983. Der Nitratgehalt in Chinakohl (Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.). Gartenbauwiss. 48 (1), 9–12.
Wadas W., 1997. Plonotwórcze działanie nawozów zielonych i słomy w uprawie warzyw. Fragm. Agronom. 3 (55), 61–70.
Zaniewicz A., 1992. Poplony letnie i słoma – rzadko stosowane w warzywnictwie formy nawożenia organicznego. Rozprawa doktorska. Arch. AR Lublin.
Pobierz

Opublikowane
2002-12-31



Romualda Jabłońska-Ceglarek 
Akademia Podlaska w Siedlcach
Robert Rosa 
Akademia Podlaska w Siedlcach



Licencja

Artykuły są udostępniane na zasadach CC BY 4.0 (do 2021 r. na zasadach CC BY-NC-ND 4.0 międzynarodowe).
Przysłanie artykułu do redakcji oznacza, że nie był on opublikowany wcześniej i nie jest rozpatrywany do publikacji gdzie indziej.

Autor podpisuje oświadczenie o oryginalności dzieła, wkładzie poszczególnych osób i źródle finansowania.


Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2