Value in use of fishes from Polish aquaculture

PIOTR SKAŁECKI

Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

MARIUSZ FLOREK

Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin

AGNIESZKA KALINIAK

Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin


Abstract

In this review the value in use of selected freshwater fishes from Polish aquaculture with special regards to nutritional value was presented. The greatest percentage of edible part, i.e. carcass was stated in zander (above 70%), lower values (between 66.5 and 67.9%) were found for spike, rainbow trout and grass carp. Bighead carp and common carp showed the lowest carcass share (54.86 and 56.44%, respectively). The results of muscle tissue chemical composition indicate that protein content was between 17% for Cyprinidae and 21% for predatory fishes. The lipids percentage fluctuated over a very wide range, i.e. from less than 1% (perch, zander and pike) to almost 10% (bighead carp). The energy value of muscle tissue of fishes varied from 516 kJ/100 g (grass carp) to 792 kJ/100 g (bighead carp). The highest value of nutritional quality index (NQI) for protein (6.90) simultaneously, with the lowest NQI value for fat (0.09) was found for zander. An opposite relationship (fat NQI 1.45 and protein NQI 3.71) was observed for bighead carp. In summarizing the complied results, it should be stated that fishes farmed in Poland for meat consumption should be incorporated in greater extent into balanced diet.

Keywords:

freshwater fish, value in use, muscle tissue, nutritional value

Białowąs H., Lirski A., 2010. Wpływ metody pakowania żywych karpi podczas sprzedaży detalicznej na ich dobrostan. Kom. Ryb. 4(116), 13–16.

Claret A., Guerrero L., Ginés R., Grau A., Hernández M.D., Aguirre E., Peleteiro J.B., Fernández-Pato C., Rodríguez-Rodríguez C., 2014. Consumer beliefs regarding farmed versus wild fish. Appetite 79, 25–31.

Erikson U., Misimi E., 2008. Atlantic salmon skin and fillet color changes effected by perimortem handling stress, rigor mortis, and icestorage. J. Food Sci. 73(2), C50–C59.

Fan W., Chi Y., Zhang S., 2008. The use of a tea polyphenol dip to extend the shelf life of silvercarp (Hypophthalmic thysmolitrix) during storage in ice. Food Chem. 108, 148–153.

FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), 2016. The State of World Fisheries and Aquaculture.Contributing to food security and nutrition for all. Rome, http://www.fao.org/3/a-i5798e.pdf.

FAO/WHO, 2010. Fats and fattyacids in humannutrition. Report of anexpertconsultation. FAO Food and Nutrition Paper. FAO, Rome 91.

Hryszko K., 2015. Rynek ryb. Stan i perspektywy. W: J. Seremak-Bulge (red.), Analizy rynkowe 23. Wyd. IERiGŻ-PIB, Warszawa.

Jankowska B., Zakęś Z., Żmijewski T., Szczepkowski M., 2003. Fatty acid profile and meat utility of wild and cultured zander, Sander lucioperca (L.). Electr. J. Pol. Agric. Univ. 6(1), #02, http://www.ejpau.media.pl/volume6/issue1/fisheries/art-02.html.

Jankowska B., Zakęś Z., Żmijewski T., Szczepkowski M., 2008. Fatty acid composition of wild and cultured northern pike (Esoxlucius). J. Appl. Ichthyol. 24(2), 196–201.

Kaliniak A., Florek M., Skałecki P., Staszowska A., 2013. Porównanie wartości użytkowej i składu chemicznego mięsa płoci (Rutilus rutilus) i okoni (Perca fluviatilis) z hodowli stawowej. Episteme 21(2), 207–2014.

Kołakowska A., Kołakowski E., 2001. Szczególne właściwości żywieniowe ryb. Przem. Spoż. 6(55), 10–13.

Kulikowski T., 2017. Rynek ryb słodkowodnych w Polsce, czyli wnioski z XLII Konferencji Hodowców Ryb Łososiowatych. Mag. Przem. Rybn. 5(119), 40.

Kurnia A., Satoh S., Haga Y., Kudo H., Nakada M., Matsumura H., Watanabe Y., Adachi S., 2015. Musclecoloration of rainbow trout with astaxanthin sources from marine bacteria and synthetic astaxanthin. J. Aquacult. Res. Develop. 6, 337, doi: 10.4172/2155-9546.1000337.

Lirski A., Siwicki A.K., Wolnicki J. (red.), 2007. Wybrane zagadnienia dobrostanu karpia. Wyd. Inst. Ryb. Śródląd., Olsztyn.

Litwińczuk A., Skałecki P., Florek M., Staszowska A., Kaliniak A., Zaborska A., 2014. Wykorzystanie metody QIM do oceny świeżości pstrąga tęczowego (Oncorhynchusmykiss Walb.) przechowywanego w warunkach chłodniczych. Zesz. Nauk. Akad. Morskiej w Gdyni 86, 250–255.

Marx H., Brunner B., Weinzierl W., 1997. Methods of stunning freshwater fish: impact on meat quality and aspects of animal welfare. Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung A. 204, 282–286.

Mazurkiewicz J., Hoffmann L., Czyżak-Runowska G., Pietrzak M., Sierpowska K., Andrzejewski W., Golski J., 2017. The effects of diet and feeding techniques on growth factors and meat quality of common carp (Cyprinus carpio). Iran. J. Fisher. Sci. 16(2), 639–653.

Pieńkowska B., Hryszko K., 2017. Spożycie ryb i owoców morza oraz ich przetworów. Rynek Ryb – stan i perspektywy 273, 28–31.

Sikorski Z.E., 2004. Ryby i bezkręgowce morskie. Wyd. Nauk.-Techn., Warszawa.

Skałecki P., Florek M., Kaliniak A., Kędzierska-Matysek M., Dmoch M., 2016. Jakość użytkowa i wartość odżywcza tkanki mięśniowej sandaczy (Sander lucioperca) i szczupaków (Esox lucius) utrzymywanych w polikulturze. Rocz. Nauk. Pol. Tow. Zoot. 12(1), 33–38.

Skałecki P., Florek M., Litwińczuk A., Staszowska A., Kaliniak A., 2013. Wartość użytkowa i skład chemiczny mięsa karpi (Cyprinus carpio L.) i pstrągów tęczowych (Oncorhynchus mykiss Walb.) pozyskanych z gospodarstw rybackich regionu lubelskiego. Rocz. Nauk. Pol. Tow. Zoot. 9(2), 57–62.

Skałecki P., Florek M., Staszowska A., Kaliniak A., 2015. Wartość użytkowa i jakość mięsa ryb karpiowatych (Cyprinidae) utrzymywanych w polikulturze. Żywn. Nauka Technol. Jakość 1(98), 75–88.

Skałecki P., Staszowska A., Kaliniak A., Florek M., 2013. Wartość użytkowa i jakość mięsa pstrągów tęczowych (Oncorhynchus mykiss) z chowu ekstensywnego i intensywnego. Rocz. Nauk. Pol. Tow. Zoot. 9(3), 59–67.

Tkaczewska J., Migdał W., 2012a. Porównanie wydajności rzeźnej, zawartości podstawowych składników odżywczych oraz poziomu metali ciężkich w mięśniach pstrąga tęczowego (Oncorhynchus mykiss) pochodzącego z różnych rejonów Polski. Żywn. Nauka Technol. Jakość 5(84), 177–186.

Tkaczewska J., Migdał W., 2012b. Porównanie wydajności rzeźnej, zawartości podstawowych składników odżywczych oraz poziomu metali ciężkich w mięśniach karpi (Cyprinus carpio L.) pochodzących z różnych rejonów Polski. Żywn. Nauka Technol. Jakość 6(85), 180–189.

Trondsen T., Braaten T., Lund E., Eggen A.E., 2004. Health and seafood consumption patterns among women aged 45–69 years. A Norwegian seafood consumption study. Food Qual. Prefer. 15, 117–128.

Verbeke W., Vermeir I., Brunsø K., 2007. Consumer evaluation of fish quality as basis for fish market segmentation. Food Qual. Prefer. 18, 651–661.

Zakęś Z., Wolnicki J., Demska-Zakęś K., Kamiński R., Ulikowski D., 2008. Biotechnologia w akwakulturze. Wyd. Inst. Ryb. Śródląd., Olsztyn.

Zakęś Z., Jankowska B., Żmijewski T., Szczepkowski M., 2003. Porównanie wartości rzeźnej i składu chemicznego filetów sandacza dzikiego i hodowlanego. Kom. Ryb. 5, 9–12.

Published
2017-12-11



PIOTR SKAŁECKI 
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
MARIUSZ FLOREK 
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
AGNIESZKA KALINIAK 
Katedra Towaroznawstwa i Przetwórstwa Surowców Zwierzęcych, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin



License

From 2022 articles are made available under Creative Commons Attribution 4.0 International licence (CC BY 4.0). Articles published before 2022 are available under Creative Commons Attribution – Non-commercial use – No derivative works  4.0 International licence (CC BY-NC-ND 4.0).

Submission of the paper implies that it has not been published previously, that it is not under consideration for publication elsewhere.


Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>