Celem pracy była ocena sytuacji na krajowym rynku mięsa wieprzowego w obliczu zagrożenia afrykańskim pomorem świń (ASF). Badanie przeprowadzono metodą ankietową. Uczestniczyło w nim 50 respondentów w wieku od 18 do 60 lat. Ankieta składała się z pytań dotyczących bioasekuracji jako podstawowej metody zapobiegania rozprzestrzenianiu się wirusa ASF oraz zagrożeń społecznych i ekonomicznych z nim związanych. Pojawienie się wirusa ASF negatywnie wpłynęło na rynek mięsa wieprzowego w Polsce, skutkując jego ograniczeniami w eksporcie, kosztami likwidacji ognisk choroby i wprowadzenia rygorystycznych zasad bioasekuracji. W nowoczesnych, wyspecjalizowanych fermach trzody chlewnej spadek zdrowotności stada może prowadzić do poważnych strat ekonomicznych, dlatego zasady bioasekuracji powinny być integralną częścią całego procesu produkcyjnego. Jak wynika z wypowiedzi ankietowanych ASF niszczy polską hodowlę i chów świń oraz stanowi zagrożenie dla krajowej produkcji mięsa, a tym samym powoduje szybki wzrost importu wieprzowiny z innych krajów UE.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.