Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 27 Nr 4 (2009)

Articles

Pattern of grassland sward yielding when abandoned or grazed by small ruminants in Kłodzko Valley

Przesłane: kwietnia 21, 2021
Opublikowane: 2009-12-31

Abstrakt

Research was performed on grassland in Kłodzko Valley of the Sudety Mountains on the altitude of 550 m. A paddock of 2.4 ha was fenced on natural grassland which had been fallow
for more than 10 years and small ruminants grazed it for 3 years on an all day basis – the stocking rate was from 0.42 LU (spring season) to 0.75 LU (summer-autumn season) where sheep to llamas ratio was as 3 to 1. No fertilizer application was performed. The yielding of grazed and fallow swards were compared in the 4-th year. Data were collected from 9 test plots on the grazed pasture and 9 plots on the fallow grassland. The height of the sward, its yield and basic chemical composition was evaluated 4 times during the growing season, starting in April and ending at the beginning of October. Grazed pasture yielded for the entire growing season 4.4 t of DM while fallow grassland 5.9 t of DM per ha. Daily production of DM per ha till the end of April, May – June, June-July and August-September periods for grazed pasture were as follows: 11, 35, 24 and 18 kg of DM while for fallows grassland: 25, 51, 29 and 17 kg DM. Despite a similar pattern of DM yielding during the vegetation season DM yield per 1 cm of sward height was the effect of grazing. The yield of DM per 1 cm of sward height was lower till the end of April, in June-July periods respectively by: 19 and 33% on the grazed pasture when compared to the fallow while in August-September it was higher by 99%.

Bibliografia

Dradrach A., Gawęcki J., Gierula A., Sokolska D., Wolski K., 2007. Zmiany florystyczne na odłogowanych użytkach zielonych w Sudetach na przykładzie Łężyc koło Dusznik. Probl. Zagosp.
Ziem Górs., 54, 149–156.
INRA, 1993. Żywienie przeżuwaczy. Zalecane normy i tabele wartości pokarmowej pasz. Jarrige R. (ed.) IFiŻZ PAN, Jabłonna i Omnitech Press, Warszawa.
Kasperczyk M., Szewczyk W., 1999. Skład florystyczny runi górskich użytków zielonych po zaprzestaniu użytkowania. Zesz. Nauk. AR Szczec., Rolnictwo, 75, 163–166.
Kryszak A., 2001. Różnorodność florystyczna zespołów łąk i pastwisk klasy Molinio-Arrhenatheretea w Wielkopolsce w aspekcie ich wartości gospodarczej. Rocz. AR w Pozn., Rozpr. Nauk., 314, 182.
Nowakowski P., Dobicki A., Mikołajczak Z., Ćwikła A., Nowak W., 2000. Model mieszanego wypasu przeżuwaczy dla naturalnego pastwiska górskiego. Zesz. Nauk. AR Wroc., Zoot., 47,
400, 161–175.
Nowakowski P., Dobicki A., Mikołajczak Z., 2008. Baza pokarmowa bydła mięsnego wypasanego w systemie ekstensywnym Parku Narodowego „Ujście Warty”. Pam. Puł., 147, 181–187.
Nadolna L., 1998. Wpływ mieszanego i kolejnego wypasu bydła i owiec na jakość i wielkość plonów oraz wykorzystanie pastwiska górskiego w Sudetach. Wiad. Inst. Mel. Użyt. Ziel., 19
(4),107–121.
Preś J., Rogalski M., 1997. Wartość pokarmowa pasz z użytków zielonych w różnych uwarunkowaniach ekologicznych. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln., 453, 39–48.
Rogalski M., Wieczorek A., Kardyńska S., Płatek K., 2001. Wpływ pasących się zwierząt na bioróżnorodność florystyczną runi. Zesz. Prob. Post. Nauk Roln., 478, 65–70.

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 7 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.