Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 34 Nr 4 (2016)

Articles

Produkcyjność krów rasy phf cb i montbeliarde z uwzględnieniem sezonu urodzenia i wieku przy pierwszym wycieleniu

Przesłane: lipca 10, 2019
Opublikowane: 2016-12-19

Abstrakt

W pracy analizowano zmiany dobowej wydajności mleka w trakcie laktacji, często- tliwość występowania różnej liczby komórek somatycznych w mleku oraz produkcyjność w stan- dardowych laktacjach krów rasy phf cb i montbeliarde z uwzględnieniem sezonu ich urodzenia i wieku przy pierwszym wycieleniu. Stwierdzono, że wydajność krów phf cb w przebiegu laktacji była wyższa niż rasy montbeliarde. Po osiągnięciu szczytu laktacyjnego (u phf cb w 2. miesiącu laktacji, a u montbeliarde w 3.) obserwowano zmniejszanie się dobowej produkcyjności, przy czym u krów montbeliarde przebiegało ono szybciej. Wykazano także, że u krów montbeliarde odsetek prób zawierających do 100 tys. komórek somatycznych w 1 ml mleka był o 12,9 pp. wyż- szy. W laktacjach standardowych niezależnie od sezonu urodzenia większą wydajnością mleka charakteryzowała się rasa phf cb. W obydwu sezonach urodzenia krowy phf cb istotnie przewyż- szały montbeliardy także w zakresie laktacyjnej wydajności tłuszczu i suchej masy, mniejsze były natomiast średnie wyliczone u tej rasy dla wydajności białka. Najwyższej wydajności mleka w laktacjach standardowych krów phf cb sprzyjały wycielenia do 823 dni, a w przypadku krów montbeliarde te, które odbywały się później, a szczególnie pomiędzy 824. a 915. dniem życia. Bez względu na sezon wycielenia i wiek przy I wycieleniu większą procentową zawartość białka i suchej masy w mleku stwierdzano u montbeliardów niż u rasy phf cb.

Bibliografia

Adamczyk K., Makulska J., Jagusiak W., Węglarz A. 2016. Associations between strain, herd size, age at first calving, culling reason and lifetime performance characteristics in Holstein- Friesian cows. Animal 13, 1–8.

Barłowska J., Litwińczuk Z., Król J., Topyła B., 2006. Technological usefulness of milk of cows of six breeds maintained in Poland relative to a lactation phase. Pol. J. Food Nutr. Sci. 15 (56), 17–21.

Bhat Z.F., Bhat H., 2011. Milk and dairy products as functional foods: a review. Int. J. Dairy Sci. 6 (1), 1–12.

Bortacki P., Kujawiak R., Czerniawska-Piątkowska E., Wójcik J., Grzesiak W., 2016. Influence of the age on the day of first calving and the length of calving intervals on the milk yield of cows. Folia Pomer. Univ. Technol. Stetin., Agric., Aliment., Pisc., Zootech. 325 (37), 5–12.

Boujenane I., Aїssa H., 2008. Performances de reproduction et de production laitière des vaches de race Holstein et Montbéliarde au Maroc. Revue Élev. Méd. Vét. Pays Trop. 61(3–4), 191–196.

Brodziak A., Litwińczuk A., Topyła B., Wolanciuk A., 2012. Wpływ interakcji sezonu produkcji z rasą i systemem żywienia krów na wydajność mleczną i właściwości fizykochemiczne mle- ka. Rocz. Nauk. PTZ 8 (1), 19–27.

Czaplicka M., Szalunas T., Puchajda Z., 2013. Porównanie użytkowości mlecznej krów holsztyńsko- fryzyjskich importowanych z Francji i ich krajowych rówieśnic. Rocz. Nauk. PTZ 9 (1), 9–15.

Dymnicki E., Krzyżewski J., Oprządek J., Reklewski Z., Oprządek A., 2003. Zależność między długością okresu międzyocieleniowego a cechami użytkowości mlecznej krów rasy czarno- białej. Med. Wet. 59 (9), 792–796.

Gołębiewski M., Brzozowski P., 2008. Comparison of dairy performance of Montbeliarde and Black- and-White cows housed in the same environmental conditions. Ann. Anim. Sci. 8 (1), 3–11.

Gołębiewski M., Piotrowski T., Brzozowski P., Grodzki H., Przysucha T., Slósarz J., Kunowska- Slósarz M., Nałęcz-Tarwacka T., Wójcik A., 2015. Relation between the shape and course of lactation curve and production traits of Polish Holstein_Friesian and Montbeliarde cows. Ann. Warsaw Univ. Life Sci. – SGGW, Anim. Sci. 54 (1), 27–36.

Górska A., 2004. Wydajność i skład chemiczny mleka krów o podwyższonej liczbie komórek somatycznych. Rocz. Nauk. Zootech. 19, 47–49.

Górska A., Mróz B., Rymuza K., Dębska M., 2006. Zmiany w zawartości białka i tłuszczu w mleku krów czarno-białych i czerwono-białych w zależności od stadium laktacji i pory roku. Rocz. Nauk. PTZ 2 (1), 113–119.

Guliński P., Dobrogowska E., Niedziałek G., Mróz B., 2003. Próba określenia związków pomiędzy liczbą komórek somatycznych a wybranymi cechami użytkowości mlecznej krów. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 69, 101–110.

Koç A., 2011. A study of the reproductive performance, milk yield, milk constituents, and somatic cell count of Holstein-Friesian and Montbeliarde cows. Turk. J. Vet. Anim. Sci. 35 (5), 295–302. Krężel-Czopek S., Sawa A., 2008. Wpływ wieku przy pierwszym ocieleniu na efektywność użytkowania krów. Rocz. Nauk. PTZ 4 (1), 23–31.

Król J., Brodziak A., Litwińczuk A., 2011. Podstawowy skład chemiczny i zawartość wybranych białek serwatkowych w mleku krów różnych ras i w serwatce podpuszczkowej. Żywn. Nauka Technol. Jakość 4 (77), 74–83.

Kuczyńska B., Puppel K., Gołębiewski M., Kordyasz M., Grodzki H., Brzozowski P., 2012.

Comparison of fat and protein fractions of milk constituents in Montbeliarde and Polish Holstein- Friesian cows from one farm in Poland. Acta Vet. Brno 81, 139–144.

Majewska A., Czaja H., Wójcik P., 2002. Wpływ ojca na wiek pierwszego wycielenia i późniejszą wydajność mleczną pierwiastek rasy czarno-białej. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 62, 155–159.

Neja W., Jankowska M., Sawa A., Bogucki M., 2013. Analysis of milk and reproductive performance of the active population of cows in Poland. J. Centr. Eur. Agric. 14 (1), 91–101.

Nogalski Z., 2004. Wpływ wieku przy pierwszym wycieleniu na efektywność użytkowania krów rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 72 (1), 77–83.

Pogorzelska J., Jastrzębski M., Szarek J., 2004. Wpływ wybranych czynników na kształtowanie się stosunku białko/tłuszcz w mleku krów pierwiastek o wysokim udziale genów rasy h.f. Zesz. Nauk. Prz. Hod. 72 (1), 217–225.

PFHBiPM, 2016. Wyniki oceny wartości użytkowej krów mlecznych za rok 2015. Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, Warszawa.

Sawa A., 2004. Warunki utrzymania i doju krów oraz ich wpływ na liczbę komórek somatycznych w mleku. Med. Wet. 60 (4), 424–427.

Topolski P., Choroszy B., Choroszy Z., 2008. Wpływ poziomu produkcji krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej odmiany czarno-białej na wytrwałość laktacji i długość okresu międzywycieleniowego. Rocz. Nauk. Zootech. 35 (2), 93–99.

Trela J., 2003. Aklimatyzacja i niektóre wskaźniki produkcyjne bydła rasy montbeliarde w Polsce.Zesz. Nauk. Prz. Hod. 67, 67–77.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

1 2 3 4 5 6 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.