Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 35 Nr 2 (2017)

Articles

Ozonowanie zbóż wykorzystywanych w żywieniu zwierząt

DOI: https://doi.org/10.24326/jasbb.2017.2.3
Przesłane: czerwca 24, 2019
Opublikowane: 2017-06-10

Abstrakt

Obowiązujące przepisy obligują producentów do wytwarzania pasz wysokiej jakości oraz dostosowania ich do zróżnicowanego zapotrzebowania żywieniowego zwierząt. Celem pracy była ocena wykorzystania ozonu do redukcji zanieczyszczeń mikrobiologicznych podczas przechowywania zbóż. Próbki ziaren grupy doświadczalnej poddano procesowi ozonowania, a próbę kontrolną stanowiło zboże niepoddane ozonowaniu. Uzyskane wyniki badań dezynfekcji ozonem potwierdzają jego wysoką aktywność wobec mikroorganizmów występujących na powierzchni ziaren zbóż. Na skuteczność zabiegu dezynfekcji ozonem wpływa rodzaj ziarna poddanego ozonowaniu i czas ekspozycji. Najwyższy wskaźnik redukcji bakterii uzyskano dla pszenżyta już po 45 minutach ozonowania, a grzybów pleśniowych i drożdży po 30 minutach. Uzyskane wyniki potwierdzają zasadność wykorzystania ozonu do dezynfekcji ziarna zbóż.

Bibliografia

Allen B., Wu J., Doan H., 2003. Inactivation of fungi associated with barley grain by gaseous ozone. J. Environ. Sci. Health B. 38 (5), 617–630.

Biernasiak J., Piotrowska M., Śliżewska K., Libudzisz Z., 2012. Charakterystyka mikrobiologiczna i mikotoksyczna komponentów pasz. Prz. Zboż. Młyn. 6, 13–16.

Broda M., Grajek W., 2009. Mikroflora ziaren zbóż i metody redukcji skażenia mikrobiologicznego. Post. Nauk Roln. 2, 19–30.

Broda M., Leja K., 2010. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne i szkodniki ziaren zbóż. Prz. Zboż. Młyn. 1, 25–27.

El-Desouky T.A., Sharoba A.M.A., El-Mansy H.A., Naguib K., 2012. Effect of ozone gas on degradation of aflatoxin b1 and Aspergillus flavus fungal. J. Agr. Process. Technol. 18 (1), 13–19.

Kottapalli B., Wolf-Hall C.E., Schwarz P., 2005. Evaluation of gaseous ozone and hydrogen peroxide treatments for reducing Fusarium survival in malting barley. J. Food Prot. 68 (6), 1236–1240.

Mendez F., Maier D.E., Mason L.J., Woloshuk C.P., 2003. Penetration of ozone into columns of stored grains and effects on chemical composition and performance. J. Stored Prod. Res. 39, 33–44.

Nowakowicz-Dębek B., Bis-Wencel H., Bojarczyk M., Ondrasovicova O., Wlazło Ł., Wnuk W., 2011. Ozonization of the residential buildings after a flood in south-eastern Poland, Ekológia A Veterinárna Medicína 8, UVLF v Košiciach, 22–23 September 2011, s. 209.

Nowakowicz-Dębek B., Bojarczyk M., Krukowski H., Misztal-Majewska B., Wlazło Ł., Trawińska B., 2013. Ozone disinfection of feed wheat. Annales UMCS, sec. EE, Zootechnica 31 (1), 43–48.

Nowakowicz-Dębek B., Krukowski H., Bis-Wencel H., Trawińska B., Bojarczyk M., Pawłowski B., Mario Myer U., 2012. Wpływ ozonowania na redukcję grzybów pleśniowych w ziarnie pszenicy. Kongres PTWN, Wrocław.

Piotrowska M., 2012. Wykorzystanie mikroorganizmów do usuwania mikotoksyn z żywności i pasz. Post. Mikrobiol. 51 (2), 109–119.

PN-R-64791:1994. Pasze – wymagania i badania mikrobiologiczne.

Raila A., Lugauskas A., Stepanavicius D., Railiene M., Steponaviciene A., Zvicevicius E., 2006a. Application of ozone for reduction of mycological infection in wheat grain. Ann. Agric. Environ. Med. 13, 287–294.

Raila A., Stepanavicius D., Railiene M., Steponaviciene A., Zvicevicius E., 2006b. Investigation of physical prevention means to reduce mycological contamination of grain surface. Ekologija 3, 88–95.

Rozado A.F., Faroni L.R.A., Urruchi W.M.I., Guedes R.N.C., Paes J.L., 2008. Ozone application against Sitophilus zeamais and Tribolium castaneum on stored maize. Rev. Bras. Eng. Agríc. Ambient. 12 (3), 282–285.

Röhm-Rodowald E., Jakimiak B., Podgórska M., 2008. Zasady rejestrowania, opiniowania i badania preparatów dezynfekcyjnych. Prz. Epidemiol. 62, 661–688.

Watanabe T., 2010. Pictorial Atlas of Soil and Seed Fungi: Morphologies of Cultured Fungi and Key to Species, 3rd ed., CRC Press.

Woźniak A., Nowakowicz-Dębek B., Stępniowska A., Wlazło Ł., 2016. Effect of ozonation on microbiological and chemical traits of wheat grain. Plant Soil Environ. 62, 12.

Zawadzki K., 2008. Nowe rozwiązania poprawiające czystość mikrobiologiczną ziarna. Prz. Zboż. Młyn. 1, 14.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

<< < 1 2 3