Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

Vol. 36 No. 3 (2018)

Articles

Analysis of certification of organic food in Poland over the period 2011–2016

DOI: https://doi.org/10.24326/jasbbx.2018.3.2
Submitted: December 20, 2018
Published: 2018-09-20

Abstract

In the paper, the analysis of state of certification of organic food in Poland in 2011–2016 was presented. Reports of the Trade Quality Inspection of Agricultural and Food Products (IJHARS) were used as the comparative material. It was noted that despite the growing interest and greater popularity of organic products, the number of organic producers and the area of organic farmland in the analyzed period showed a downward trend. In the certification process of farms and organic food processing plants, there were irregularities resulting both from the direct activity of the producer as well as the work of the inspectors of the certification units.

References

  1. Brodziak A., Gmurkowska K., Król J., Stanek P., Zaborska A., 2017. Kontrola i certyfikacja w rolnictwie ekologicznym jako narzędzie zapewniania wysokiej jakości zdrowotnej produkowanej żywności. Badania i Rozwój Młodych Naukowców w Polsce, Żywienie. Wyd. Młodzi Naukowcy, Poznań, 35–42.
  2. Domagalska J., Buczkowska M., 2015. Rolnictwo ekologiczne – szanse i perspektywy rozwoju. Probl. Hig. Epidemiol. 96(2), 371.
  3. Drabarczyk K., Wrzesińska-Kowal J., 2015. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce. Zesz. Nauk. SGGW 111, 20–21.
  4. FiBL-AMI, 2016. European organic market grew to more than 26 billion euros in 2014. Survey.
  5. Gadomska J., Sadowski T., Buczkowska M., 2014. Ekologiczna żywność jako czynnik sprzyjający zdrowiu. Probl. Hig. Epidemiol. 95(3), 556–560.
  6. Golinowska M., 2013. Rozwój rolnictwa ekologicznego. Wyd. UP we Wrocławiu, Wrocław, 14–76.
  7. IFOAM – Międzynarodowa Federacja Rolnictwa Ekologicznego, Grupa Europejska, 2009. Nowe rozporządzenie UE w sprawie żywności ekologicznej i rolnictwa. Kontekst, ocena, interpretacja. Bruksela, 12–41.
  8. IJHARS – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, 2013. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2011–2012, Warszawa.
  9. IJHARS – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, 2015. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2013–2014, Warszawa.
  10. IJHARS – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, 2017. Raport o stanie rolnictwa ekologicznego w Polsce w latach 2015–2016, Warszawa.
  11. Kowalska A., 2015. Rolnictwo ekologiczne jako czynnik rozwoju zrównoważonej konsumpcji. J. Agrib. Rural Devel. 3(37), 467–476.
  12. Leśkiewicz K., 2009. Jednostki certyfikujące jako podmioty kontrolujące i nadzorujące w rolnictwie ekologiczny. Przegl. Prawa Roln. 1(5), 81–95.
  13. Obiedziński M., 2013. Żywność ekologiczna – regulacje prawne, system kontroli i certyfikacji. Z badań nad rolnictwem społecznym zrównoważonym, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, 80(21).
  14. Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 11 maja 2017 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o rolnictwie ekologicznym, Dz.U. 2017 poz. 1054.
  15. Sazońska B., 2011. Wymogi formalno-prawne dla przetwórstwa ekologicznego. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Radom, 7–16.
  16. Staniak S., 2014. Charakterystyka żywności produkowanej w warunkach rolnictwa ekologicznego. Pol. J. Agron. 19, 25–35.

Downloads

Download data is not yet available.

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >> 

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.