Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Celem badań było określenie wpływu nawozów dolistnych z zawartością makro- i mikroelementów stosowanych w formie chelatów na ciemnienie miąższu bulw wybranych jadalnych odmian ziemniaka. Badania oparto na 3-letnim (2013–2015) doświadczeniu polowym przeprowadzonym w Haczowie (49°40'N, 21°54'E), na glebie brunatnej, lekko kwaśnej. Eksperyment założono metodą losowanych podbloków, gdzie czynnikami I rzędu było nawożenie dolistne: Fortis Zn Mn + Fortis Aminotop (A), Fortis B Mo + Ferti Agro (B), Fortis Zn Mn + Fortis B Mo (C) i obiekt standardowy, bez nawożenia dolistnego (0). Czynnikami II rzędu były 4 jadalne odmiany ziemniaka wszystkich klas wczesności (‘Viviana’, ‘Vineta’, ‘Agnes’, ‘Jelly’). Istotne różnice ciemnienia miąższu bulw wywołane stosowaniem nawożenia dolistnego obserwowano jedynie w przypadku bulw po 24 h od ugotowania. Aplikacja nawozów Fortis B Mo + Ferti Agro oraz Fortis Duotop Zn Mn + Fortis Aminotop w największym stopniu ograniczały ciemnienie miąższu bulw części wierzchołkowej. Czynnik genetyczny różnicował w największym stopniu ciemnienie miąższu bulw surowych i po ugotowaniu. Badane odmiany wykazały zróżnicowaną reakcję na nawozy dolistne.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.