Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Celem badań było określenie wpływu sonikacji na właściwości fizykochemiczne sadzeniaków różnych odmian ziemniaka. Do badań wykorzystano próbki bulw z eksperymentu polowego przeprowadzonego w Parczewie (51°38'N, 22°54'E) w latach 2015–2017. Eksperyment polowy przeprowadzono metodą podbloków losowanych, w układzie zależnym, split-plot. Czynnikiem pierwszego rzędu były zabiegi przedsadzeniowe: 1) zastosowanie ultradźwięków, 2) obiekt kontrolny, bez stosowania ultradźwięków. Czynnik drugiego rzędu stanowiło 10 odmian ziemniaka, ze wszystkich grupy wczesności. Materiał sadzeniakowy poddano sonikacji zanurzeniowej za pomocą urządzenia ultradźwiękowego, wannowego. Oceniono następujące parametry: suchą masę bulw, zawartość skrobi, cechy tekstury miąższu surowego i gotowanego bulw oraz kwasowość soku ziemniaczanego. Sonikacja przyczyniła się do wzrostu zawartości suchej masy i skrobi w bulwach, zmiany pH soku w kierunku reakcji alkalicznej oraz zwiększenia parametrów teksturalnych bulw surowych i gotowanych.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.