Abstrakt
Pszenżyto jest cennym zbożem paszowym o wysokiej wartości odżywczej ziarna. Celem badań było określenie wpływu zróżnicowanego udziału zbóż w strukturze zasiewów, w warunkach różnej technologii, na zawartość składników pokarmowych w ziarnie wybranych trzech odmian pszenżyta ozimego. W warunkach monokultury zbożowej ziarno pszenżyta zawierało więcej węglowodanów i włókna surowego, natomiast przy 75-procentowym udziale zbóż w strukturze zasiewów – białka ogółem, tłuszczu i popiołu surowego. Przy intensywnej technologii produkcji stwierdzono w ziarnie pszenżyta więcej białka ogółem i węglowodanów, natomiast mniej tłuszczu surowego. Zawartość popiołu i włókna surowego nie zależała od technologii produkcji. Ziarno odmian ‘Fredro’ i ‘Alekto’ średnio z lat 2012/2013, 2014/2015 i 2015/2016 zawierało podobną ilość węglowodanów, mniej ich było w ziarnie odmiany ‘Cerber’, u której jednocześnie było najwięcej popiołu surowego. Zawartość włókna surowego w ziarnie była niższa u odmian ‘Cerber’ i ‘Fredro’ niż u odmiany ‘Alekto’. Opady wpłynęły na koncentrację zawartości węglowodanów i popiołu w ziarnie pszenżyta ozimego. Przy mniejszej sumie opadów i wyższej średniej temperaturze miesięcznej otrzymano wyższą zawartość białka ogólnego, tłuszczu surowego i włókna surowego w ziarnie.
Bibliografia
- Buraczyńska D., Ceglarek F., 2009. Plonowanie pszenżyta ozimego w zależności od przedplonu. Fragm. Agron. 26(1), 9–18.
- Brzóska F., Śliwiński B., 2011. Jakość pasz objętościowych w żywieniu przeżuwaczy i metody jej oceny. Cz. I. Charakterystyka pasz objętościowych i mierniki jej jakości. Wiad. Zoot. 2, 11–23.
- Dennett A.L., Trethowan R.M., 2013. Milling efficiency of triticale grain for commercial flour production. J. Cereal Sci. 57, 527_530. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2013.03.002
- Djekic V., Mitrovic S., Milovanovic M., Djuric N., Kresovic B., Tapanarova A., Djermanovic V., Mitrovic M., 2011. Implementation of triticale in nutrition of non-ruminant animals. Afric. J. Biot. 10(30), 5697–5704. https://doi.org/10.5897/AJB10.986
- Domska D., Koc J., Procyk Z., Rogalski L., Rytelewski A., 1997. Porównanie wpływu zróżnicowanych dawek nawożenia azotem na zawartość białka i jego jakość w ziarnie pszenżyta, pszenicy i żyta uprawianych w północno-wschodniej Polsce. Zesz. Nauk. AR Szczecin, Rolnictwo 75(175), 91–97.
- Janowska-Miąsik E., 2015. Reakcja polskich odmian pszenżyta ozimego na wybrane elementy agrotechniki. Wyd. Uniw. Rzeszowski. Praca doktorska, 1–139.
- Jaśkiewicz B., Jasińska M., 2019. Zawartość makroelementów w ziarnie pszenżyta ozimego w zależności od wybranych elementów agrotechniki. Pol. J. Agron. 37, 16–21. https://doi.org/10.26114/pja.iung.379.2019.37.03
- Jaśkiewicz B., 2015. Wpływ technologii produkcji na plonowanie pszenżyta ozimego w warunkach różnego udziału zbóż w strukturze zasiewów. Pol. J. Agron. 23, 11–17.
- Jaśkiewicz B., Grabiński J., Ochmian I., 2018. Productivity of winter triticale depending on type of tillage in crop rotation. Proceedings of 17th International Scientific Conference „Engineering for Rural Development”, Jelgava, Latvia, 23–24.05, 491–496. https://doi.org/10.22616/ERDev2018.17.N075
- Jaśkiewicz B., Szczepanek M., 2016. Crop management and variety have influence on alkylresolcinol content in triticale grain. Acta Agr. Scan., Sect. B, Soil Plant Sci. 66(7), 570–574. https://doi.org/10.1080/09064710.2016.1201139
- Jaśkiewicz B., Szczepanek M., 2018. Amino acids content in Triticale grain depending on meteorological, agrotechnical and genetic factors. Latvia University of Life Sciences and Technologies, Proceeding of 24th International Scientific Conference, Jelgava, Vol. 2, 28–35. https://doi.org/10.22616/rrd.24.2018.047
- Korbas M., Mrówczyński M., 2011. Metodyka integrowanej ochrony pszenżyta ozimego i jarego. IOR, Poznań, 1–189, https://www.ior.poznan.pl/plik,1549,metodyka-integrowanej-ochrony-pszenzyta-ozimego-i-jarego-dla-producentow-pdf-wersja-booklet-ksiazeczka-do-zszycia-na-srodku-strony.pdf [dostęp 5.02.2020]
- Kozak M., Samborski S., Rozbicki J., Mądry W., 2007. Winter triticale grain yield, a comparative study of 15 genotypes. Acta Agr. Scand., Sect. B – Soil Plant Sci. 57, 263–270. https://doi.org/10,1080/09064710600931230
- Rahn C.R., 2000. Nitrogen and field production of vegetable crops. Acta Hortic. 533, 361–370. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2000.533.44
- Samborski S., Gozdowski D., Rozbicki J., 2008. Wpływ nawożenia azotem na jakość ziarna odmian tradycyjnych i krótkosłomych pszenżyta ozimego. Fragm. Agron. 1(97), 372–390.
- Tohver M., Kann A., Tӓht R., Mihhalevski A., Hakman J., 2005. Quality of triticale cultivars suitable for growing and bread-making in northern conditions. Food Chem. 89, 125–132. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.01.079
- Zając T., Szafrański W., Gierdziewicz M., Pieniek J., 2006. Plonowanie pszenżyta ozimego uprawianego po różnych przedplonach. Fragm. Agron. 23(2), 174–184.
Downloads
Download data is not yet available.
-
ANDRZEJ STANISŁAW SAMBORSKI,
Zmienność temperatury powietrza w Zamościu w latach 1980–2009
,
Agronomy Science: Tom 68 Nr 2 (2013)
-
HALINA LIPIŃSKA,
RAFAŁ KORNAS,
EWA STAMIROWSKA-KRZACZEK,
WOJCIECH LIPIŃSKI,
Analiza zmian składników powierzchni paszowej i metod konserwacji pasz na tle produkcji mleka
,
Agronomy Science: Tom 68 Nr 4 (2013)
-
Marcin Ciebień,
Leszek Rachoń,
Warunki meteorologiczne Padołu Zamojskiego i ich wpływ na straty plonu maliny (Rubus idaeus L.) odmian powtarzających owocowanie w zależności od zagęszczenia roślin
,
Agronomy Science: Tom 76 Nr 1 (2021)
-
ANNA NOWAK,
ARTUR KRUKOWSKI,
Konkurencyjność gospodarstw rolnych nowych krajów członkowskich Unii Europejskiej
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 2 (2019)
-
BARBARA HELENA SAWICKA,
PARISA ZIARATI,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
DOMINIKA SKIBA,
Nutraceutyki w żywności i farmacji. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
TOMASZ R. SEKUTOWSKI,
BARTŁOMIEJ KARAMON,
JÓZEF ROLA,
HENRYKA ROLA,
Wpływ nawadniania pól uprawnych ściekami wytwarzanymi podczas produkcji drożdży na skład flory segetalnej
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 1 (2014)
-
MARCIN CIEBIEŃ,
ANDRZEJ S. SAMBORSKI,
Zmienność temperatury i wilgotności względnej powietrza w uprawach niektórych roślin
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 2 (2015)
-
KRZYSZTOF BARTOSZEK,
Występowanie susz atmosferycznych w okolicy Lublina i ich uwarunkowania cyrkulacyjne
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 4 (2014)
-
PIOTR PSZCZÓŁKOWSKI,
BARBARA SAWICKA,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
Wpływ technologii uprawy na barwę miąższu surowych bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
KRZYSZTOF BARTOSZEK,
Relacje między cyrkulacją atmosferyczną a przezimowaniem rzepaku na Lubelszczyźnie
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 4 (2014)
<< < 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.