Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 73 Nr 4 (2018)

Artykuły

Zmiany w strukturze zasiewów, plonowaniu i zbiorach zbóż w Polsce w latach 1965–2015

DOI: https://doi.org/10.24326/asx.2018.4.1
Przesłane: 9 stycznia 2019
Opublikowane: 19-12-2018

Abstrakt

Celem pracy była analiza zmian, jakie zaszły w Polsce w latach 1965–2015 w strukturze powierzchni zasiewów, plonowaniu i zbiorach zbóż. W analizie uwzględniono takie zboża jak: pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień, owies, kukurydza, gryka i proso, a także mieszanki zbożowe. W analizowanym okresie nastąpiły fundamentalne zmiany w strukturze powierzchni zasiewów, wielkości plonów i zbiorów zbóż.  Sukcesywnie zwiększał się udział zbóż o wyższej produktywności (pszenica, pszenżyto, jęczmień, kukurydza) oraz zmniejszała się powierzchnia uprawy żyta i owsa. W ciągu ostatnich 15 lat zmniejszyła się powierzchnia upraw zbóż, ale plony wzrosły, co przełożyło się na większe zbiory. Wzrost ten był szczególnie zauważalny w przypadku zbóż o wysokim potencjale produkcyjnym (pszenica, jęczmień, kukurydza, pszenżyto). Po 1990 roku czynnikiem, który przyczynił się do zwiększenia powierzchni zasiewów i zbiorów, było wprowadzenie do szerokiej praktyki rolniczej nowego rodzaju zboża – pszenżyta. Różnice w zbiorach uwarunkowane były zmianami powierzchni zasiewów, warunkami pogodowymi i nawożeniem mineralnym. Wzrost plonów zbóż był spowodowany postępem biologicznym (hodowlą nowych odmian), zmianą konfiguracji upraw zbóż oraz poprawą efektywności stosowania nawozów i środków ochrony roślin. Najwyższą tendencją wzrostową charakteryzowały się plony pszenicy, a najwyższą zmiennością w zakresie plonowania charakteryzowała się kukurydza (30,3%).

Bibliografia

  1. Agencja Rynku Rolnego, 2013. Rynek zbóż w Polsce [Cereal market in Poland], http://www.kowr.gov.pl/uploads/rynek-zboz-2013-pl.pdf.
  2. Budzyński W., Krasowicz S., 2008. Produkcja zbóż w Polsce i Europie na przełomie XX i XXI wieku [Cereal production in Poland and Europe at the turn of the 20th and 21st centuries]. Fragm. Agron. 97, 50–65.
  3. GUS, 1972. Rocznik Statystyczny. [Statistical Yearbook]. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  4. GUS, 1977. Rocznik Statystyczny [Statistical Yearbook]. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  5. GUS, 1982. Rocznik Statystyczny [Statistical Yearbook]. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  6. GUS, 1987. Rocznik Statystyczny [Statistical Yearbook]. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  7. GUS, 1992. Rocznik Statystyczny [Statistical Yearbook]. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  8. GUS, 1997. Rocznik Statystyczny [Statistical Yearbook]. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  9. GUS, 2002. Rocznik Statystyczny [Statistical Yearbook] Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  10. GUS, 2007. Rocznik Statystyczny [Statistical Yearbook]. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  11. GUS, 2012. Rocznik Statystyczny [Statistical Yearbook]. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  12. GUS, 2016. Rocznik Statystyczny [Statistical Yearbook]. Główny Urząd Statystyczny, Warszawa.
  13. Kulikowski R., 2013. Produkcja i towarowość rolnictwa w Polsce. Przemiany i zróżnicowania przestrzenne po II wojnie światowej [Production and commodity of agriculture in Poland. Changes and spatial diversity after World War II]. Instytut Geografii i Przestrzennego Zagospodarowania im. Stanisława Leszczyckiego, PAN, Warszawa.
  14. Oleksiak T., 2003. Postęp biologiczny i jego znaczenie gospodarcze. Mat. Konf. Nauk. nt. Źródła przewag konkurencyjnych przedsiębiorstw w agrobiznesie [Biological progress and its economic importance. Materials of the Scientific Conference on Sources of competitive advantages of enterprises in agribusiness]. Wyd. AR Lublin, 267–274.
  15. Parylak D., 2007. Produkcyjność monokultury pszenicy ozimej w warunkach upraszczania uprawy roli. [Productivity of winter wheat monoculture in the conditions of tillage simplification]. Fragm. Agron. 4(96), 73–81.
  16. Rachoń L., 2008. Postęp technologiczny w produkcji pszenicy [Technological progress in wheat production, Scientific Annals]. Rocz. Nauk. SERiA 10(3), 469–475.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 3 > >> 

Podobne artykuły

<< < 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.