Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
W pracy przedstawiono wyniki ścisłego doświadczenia polowego, w którym badano wpływ wieloskładnikowych nawozów dolistnych na plonowanie i skład chemiczny ziarna owsa nieoplewionego uprawianego na glebie średniej. Wykazano, iż odmiany owsa różnie reagowały na nawożenie dolistne. Nawozy takie jak Adob Mn i Adob Cu zmniejszały plon odmiany Akt o 5,1%. Z kolei u odmiany Polar wszystkie zastosowane nawozy zwiększały plon, a największy wzrost o 19% spowodował Adob Cu. Basfoliar 36 Extra i Adob Mn zwiększał masę 1000 nasion o 3,5% i 1,18%. Nie wykazano wpływu dolistnego dokarmiania roślin na zawartość białka ogólnego, tłuszczu, włókna i związków bezazotowych wyciągowych w ziarnie owsa. Jedynie Adob Mn spowodował wzrost popiołu w ziarnie owsa nieoplewionego. Wszystkie stosowane nawozy obniżały zawartość białka, a podwyższały tłuszczu strawnego dla trzody chlewnej. Nawozy dolistne spowodowały wzrost wydajności białka, tłuszczu i wartości energetycznej plonu z jednostki powierzchni.
<< < 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.