Abstrakt
Doświadczenia polowe przeprowadzono w latach 2000–2003 w Gospodarstwie Doświadczalnym położonym w Bezku koło Chełma (N: 51°19' E: 23°25'). Celem badań było określenie składu chemicznego bulw i jego korelacji z zachwaszczeniem łanu ziemniaka w zależności od rodzaju nawożenia i kategorii ciężkości gleby. Bulwy ziemniaka nawożonego nawozami mineralnymi wraz z obornikiem zawierały istotnie więcej białka ogólnego, mniej zaś skrobi w porównaniu z bulwami ziemniaka w pozostałych wariantach nawożenia. Bulwy ziemniaka uprawiane na glebie lekkiej zawierały istotnie więcej białka, włókna, witaminy C i substancji popielnych, mniej zaś suchej masy niż na rędzinie. Niezależnie od czynników doświadczenia i terminu obserwacji zachwaszczenia stwierdzono istotne dodatnie zależności liniowe pomiędzy powietrznie suchą masą chwastów w łanie ziemniaka a zawartością skrobi i suchej masy w bulwach. Wysokie ujemne korelacje udowodniono pomiędzy powietrznie suchą masą chwastów a zawartością P, Mg, białka i popiołu – na glebie lekkiej oraz K – na ciężkiej.
Bibliografia
- Blecharczyk A., Małecka I., 2000. Reakcja ziemniaków na nawożenie organiczne i mineralne w doświadczeniu wieloletnim. Folia Univ. Agri. Stetin., Agricultura, 84, 41–46.
- Ciećko Z., Wyszkowski M., Żołnowski A., Krzywy J., 2000. Zmiany zawartości niektórych składników mineralnych w bulwach ziemniaka pod wpływem nawożenia NPK i Mg. Biul. IHAR, 213, 125–129.
- Cwojdziński W., Nowak K., 2000. Wpływ nawożenia na wysokość i jakość plonu roślin w 6 rotacji statycznego doświadczenia nawozowego. Folia Univ. Agri. Stetin., Agricultura, 84, 63–68.
- Czuba R., Wróbel S., 1983. Ocena roli chwastów jako konkurentów w pobieraniu składników pokarmowych przez rośliny uprawne. Rocz. Glebozn. 34 (3), 175–184.
- Danilčenko H., Trečiokaitë E., Žabaliünienië D., Danilčenko W., 2000. Wpływ nawożenia na jakość bulw i produktów ziemniaczanych. Biul. IHAR, 213, 137–147.
- Gąsior J., 1997. Wpływ nawożenia azotem i terminu zbioru na skład chemiczny bulw ziemniaków.
- Cz. I. Zawartość skrobi i azotu. Rocz. Glebozn. 48 (3), 83–93.
- Gąsior J., Paśko J., 1998. Wpływ zróżnicowanych dawek nawozów azotowych na zawartość suchej masy i skrobi w ziemniakach. Synteza doświadczeń wykonywanych w latach 1981–1988. Zesz. Nauk. AR Kraków, 330, 54, 181–189.
- Gronowicz Z., Zielińska A., Kosecka Z., 1992. Wpływ terminu sadzenia i nawożenia azotem na zawartość i plon suchej masy, zawartość białka ogółem oraz witaminy C w bulwach sześciu odmian ziemniaka. Zesz. Nauk. ART Olsztyn, Rolnictwo, 54, 149–160.
- Jabłońska-Ceglarek R., Wadas W., 1994. Niektóre zagadnienia agrotechniki ziemniaków wczesnych w rejonie Siedlec. Wpływ nawożenia azotem na cechy jakościowe bulw. Zesz. Nauk. WSRP Siedlce. Rolnictwo, 41, 296–321.
- Kalembasa S., Symanowicz B., Trętowski J., 1987. Wpływ dawki i sposobu nawożenia azotem na plon i skład chemiczny bulw ziemniaka. Rocz. Nauk Roln., ser. A, Produkcja Roślinna, 106, 4, 155–169.
- Kraska P., Pałys E., 2004. Wpływ zróżnicowanej agrotechniki na niektóre cechy jakościowe ziemniaka uprawianego na glebie lekkiej. Fragm. Agron. 2, 91–98.
- Leszczyński W., Lisieńska C., 1986. Wpływ nawożenia azotem i terminu sadzenia ziemniaka odmian Atol, Cisa i Reda na zmiany jakości bulw. Biul. Inst. Ziemn., 34, 63–71.
- Mazur T., 1995. Pobieranie azotu, fosforu i potasu przez ziemniaka odmiany Atol w zależności od nawożenia azotem. Zesz. Nauk. ART Olsztyn, Rolnictwo, 61, 123–131.
- Parylak D., 1999. Zmiany konkurencyjności chwastów w pszenżycie jarym pod wpływem nawożenia mineralnego. Prog. Plant Prot. 39 (2), 683–686.
- Rogozińska I., Rzekanowski C., 1991. Wpływ nawożenia azotowego i nawadniania na skład chemiczny oraz straty powstałe w trakcie przechowywania bulw ziemniaka. Zesz. Nauk. AR Kraków, 262, 34, 275–280.
- Roztropowicz S., 1989. Środowiskowe, odmianowe i nawozowe źródła zmienności składu chemicznego bulw ziemniaka. Fragm. Agron. 1, 33–75.
- Różyło K., Pałys E., 2006. Wpływ nawożenia i warunków glebowych na skład chemiczny bulw ziemniaka oraz ich stan zdrowotny. Cz. I. Zesz. Probl. Post. Nauk Roln. 511, 279–286.
- Różyło K., Pałys E., 2007. Wpływ systemów nawożenia na zachwaszczenie ziemniaka jadalnego uprawianego na glebie lekkiej i ciężkiej. Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 62 (1), 131–140.
- Trąba C., 2001. Konkurencyjność chwastów wobec owsa w warunkach nawożenia mineralnego i organicznego. Prog. Plant Prot. 41 (2), 941–944.
- Wiater J., Trąba Cz., 2002. Konkurencyjność chwastów wobec ziemniaka w warunkach następczego wpływu odpadów (organicznych). Acta Agroph. 73, 327–337.
- Wyszkowski M., 1996. Zawartość związków azotowych i witaminy C w bulwach ziemniaka w zależności od zastosowanego nawożenia azotem i fungicydów. Fragm. Agron. 1, 9–19.
- Wyszkowski M., 2001. Straty witaminy C w bulwach ziemniaka w czasie przechowywania w zależności od nawożenia NPK i Mg. Biul. IHAR, 217, 205–211.
- Zawiślak K., Kostrzewska M. K., 2000. Konkurencja pokarmowa chwastów w łanach żyta ozimego uprawianego w płodozmianie i w wieloletniej monokulturze. II. Zawartość i pobranie makroelementów w nadziemnej biomasie żyta ozimego i chwastów. Annales UMCS. sec. E, Agricultura, 55 (33), 269–275.
Downloads
Download data is not yet available.