Abstract
The study was aimed at evaluating the yield-forming value of 6 durum wheat lines (Triticum durum Desf.). The experiment was set in 2002–2006 in The Experimental Farm Czesławice near Nałęczów by means of randomized blocks in 3 replications. Each plot was of 30 m2 area. Yields and some of its elements were assessed: rachis length, number of spikelets per ear, number of grains per ear and spikelet, weight of grains per ear, 1000 grain weight and weight of grain hectoliter. The technological value was evaluated on the basis of the following parameters: grain vitreosity, protein and gluten content, ash content, as well as sedimentation number. Grain color and flour color (semolina) was estimated visually. The highest yield in the analyzed period was recorded for LGR 900/3a line (54.4 dt/ha, on average). Moreover, that line was characterized by high 1000 grain weight (52.6 g) and weight of grain per ear (2.04 g). The grain of all studied lines was amber or dark amber in color. Depending on the studied year, flour was darkcreamy to creamy-yellow.
References
- Abad A., Lioveras J., Michelena A., Ferran J., 2000. Nitrogen fertilization effects on yield and quality of durum wheat in the Ebro Halley (Spain). Options Mediterraneennes, ser. A, Seminaires Mediterraneennes, 40, 575–577, Durum wheat improvement in the Mediterranean region. New Challenges, 12–14 April, Zaragoza.
- Abaye A.O., Brann D.E., Alley M.M., Griffey C.A., 1997. Durum wheat. Do we have all the answers? Ext. Publ. 424–802. Virginia Coop. Ext., Blacksburg.
- Beke B., Matuz J., 1996. Breeding of durum wheat (Triticum durum Desf.) in Szeged, Hungary. Cereal Res. Communications, 24, 1, 49–52.
- Cseuz L., Matuz J., Beke B., 2000. Annual effect on grain quality of winter durum wheat (Triticum turgidum L. var. durum ) in Szeged. Hungary. Options Mediterraneennes, ser. A, Seminaires Mediterraneennes, 40, 133–135, Durum wheat improvement in the Mediterranean region. New Challenges, 12–14 April, Zaragoza.
- Ferret M., 2005. Qualitāt der franzōsischen Weizenernte 2005. Mūhle-Mischfutter, 142, 20, 680.
- Grzesiuk S., Górecki R., 1994. Fizjologia plonów. Wprowadzenie do przechowalnictwa. Wyd. ART Olsztyn.
- Jurga R., 2004. Produkcja pszenicy durum i jej jakość w Unii Europejskiej. Przegl. Zboż.- Młyn., 4, 34–35.
- Jurga R., 2006. Produkcja, zużycie, zapasy pszenicy ze zbioru 2005 roku na świecie oraz jakość pszenicy zebranej w USA. Przegl. Zboż.-Młyn., 1, 36–37.
- Łopaciuk W., 2007. Polski handel zagraniczny makaronami w latach 1995–2005 – podstawowe fakty. Przegl. Zboż.-Młyn., 2, 29–32.
- Rachoń L., 2001. Studia nad plonowaniem i jakością pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Rozp. Nauk. 248. Wyd. AR Lublin.
- Rachoń L., Szumiło G., 2002. Plonowanie i jakość niektórych polskich i zagranicznych odmian i linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Pam. Puł. 130, 619–624
- Rharrabti Y., Royo C., Villegas D., Aparicio N., Garcia del Moral L. F., 2003. Durum wheat quality in Mediterranean environments. I. Quality expression under different zones, latitudes and water regimes across Spain. Field Crops Res., 80, 123–131.
- Segit Z., Szwed-Urbaś K., 2006. Ocena cech jakościowych ziarna wybranych linii pszenicy twardej. Biul. IHAR, 240/241, 75–82.
- Szwed-Urbaś K., Segit Z., 1996. Wartość ważniejszych elementów plonowania Triticum durum z uwzględnieniem interakcji genotypowo-środowiskowej. Biul. IHAR, 200, 291–297.
- Szwed-Urbaś K., Segit Z., Mazurek H., 1997. Parametry jakościowe ziarna krajowych linii pszenicy twardej. Biul. IHAR., 204, 129–140.
- Tyburcy A., 2006. Charakterystyka zbiorów pszenicy i żyta w 2006 roku w wybranych krajach Europy – tłumaczenie. Przegl. Zboż.-Młyn., 12, 8–9.
- Woźniak A., 2005. Wpływ przedplonów na plon i jakość technologiczną ziarna pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). Annales UMCS, sec. E, Agricultura, 60, 103–112.
- Woźniak A., 2006. Plonowanie i jakość ziarna pszenicy jarej zwyczajnej (Triticum aestivum L.) i twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu agrotechniki. Acta Agroph., 8 (3), 755–763.
- Zawadzki K., 2007. Wpływ zawartości białka w pszenicy durum na jej właściwości przemiałowe – tłumaczenie. Przegl. Zboż.-Młyn., 2, 9–10.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Barbara Skwaryło-Bednarz,
Agnieszka Jamiołkowska,
Ismet Yildirim ,
Anna Krzepiłko,
Marek Kopacki,
Elżbieta Patkowska,
Evaluation of catalase activity and antioxidant properties of soils located in the buffer zone of the Roztocze National Park depending on their use
,
Agronomy Science: Vol. 78 No. 2 (2023)
-
JOANNA KURUS,
ELŻBIETA PODSTAWKA-CHMIELEWSKA,
Melampyrum arvense L. as an element of agricultural landscape
,
Agronomy Science: Vol. 62 No. 2 (2007)
-
Krzysztof Orzech,
Marek Marks,
Janusz Nowicki,
Assessment of energy input for three methods of medium soil cultivation
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
TOMASZ R. SEKUTOWSKI,
BARTŁOMIEJ KARAMON,
JÓZEF ROLA,
HENRYKA ROLA,
Effect of irrigating the fields with wastewater generated during the production of yeast on the composition of the segetal flora
,
Agronomy Science: Vol. 69 No. 1 (2014)
-
Janina Kaniuczak,
The influence of liming and mineral fertilization on cadmium content in tubers of potatoes cultivated in cropping system
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
Józef Kołodziej,
Krzysztof Liniewicz,
Hanna Bednarek,
Wintering of winter wheat in the Lublin region
,
Agronomy Science: Vol. 62 No. 1 (2007)
-
Aleksander Szmigiel,
Marek Kołodziejczyk,
Selected indices of potato fertilization efficiency
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
Mirosław Kasperczyk,
Piotr Kacorzyk,
Dynamics of the piedmont meadow yielding depending on the kind of fertilization
,
Agronomy Science: Vol. 61 (2006)
-
JÓZEF SOWIŃSKI,
EWELINA SZYDEŁKO-RABSKA,
Comparison of sorghum type yielding in Polish conditions
,
Agronomy Science: Vol. 68 No. 1 (2013)
-
Barbara Baraniak,
Małgorzata Niezabitowska,
Protein quality of concentrates obtained by various methods from peas cv. Piast
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 4 (2004)
<< < 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.