Abstrakt
Porównywano właściwości technologiczne: pszenicy twardej (Triticum durum Desf.), pszenicy orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta L. Tell.) i pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare Vill. Host). Określono: wilgotność mąki, zawartość białka i glutenu mokrego oraz liczbę opadania. W oparciu o próbny wypiek laboratoryjny ustalono: wydajność pieczywa, stratę piecową i stratę wypiekową całkowitą oraz objętość pieczywa. Dokonano także oceny organoleptycznej otrzymanego pieczywa. Pszenica twarda w porównaniu z pszenicą orkisz i pszenicą zwyczajną wyróżniała się większą zawartością białka w ziarnie, a wypieczony z niej chleb wykazywał mniejszą stratę piecową i stratę wypiekową całkowitą. Natomiast pieczywo uzyskane z pszenicy orkisz cechowało się największą objętością. Pieczywo orkiszowe charakteryzowało się właściwościami organoleptycznymi zbliżonymi do pieczywa z pszenicy zwyczajnej, a nieco gorszą wartością wypiekową cechowała się pszenica twarda.
Downloads
Download data is not yet available.
-
DANICA FAZEKAŠOVÁ,
EVA MICHAELI,
STANISLAW BARAN,
JANA CHOVANCOVÁ,
STANISLAV TORMA,
The quality and health of soil in terms of sustainable land use
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 3 (2014)
-
ALEKSANDRA NUCIA,
Białka gluteninowe – charakterystyka i ich wpływ na właściwości reologiczne pszenicy. Praca przeglądowa
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 2 (2018)
-
Marcin Różewicz,
Jerzy Grabiński,
Marta Wyzińska,
Wpływ metody strip-till na plonowanie i jakość ziarna pszenicy ozimej w zależności od odmiany i zakresu uprawy pożniwnej Część II. Jakość ziarna
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 1 (2023)
-
HELENA ŁABUDA,
HALINA BUCZKOWSKA,
AGNIESZKA NAJDA,
Stan produkcji fasoli konsumpcyjnej w Polsce w latach 2004–2017 oraz właściwości prozdrowotne nasion (Phaseolus ssp.)
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
MAŁGORZATA HALINIARZ,
SYLWIA CHOJNACKA,
Reakcja roślin pszenicy orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta L.) na zróżnicowane dawki herbicydu
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 4 (2020)
-
HANNA KLIKOCKA,
MAGDALENA CYBULSKA,
Wpływ nawożenia azotem i siarką na plon ziarna i cechy jakościowe pszenicy jarej
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 3 (2020)
-
MARTA WESOŁOWSKA-TROJANOWSKA,
MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO,
JAROSŁAW MAZURKIEWICZ,
KRZYSZTOF KOWALCZYK,
JUSTYNA LEŚNIOWSKA-NOWAK,
MAŁGORZATA SZAFRANEK,
SYLWIA RÓG,
STANISŁAW MLEKO,
Wybrane właściwości fizykochemiczne glutenu otrzymanego z nowych rodów pszenicy
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 4 (2014)
-
BARBARA SAWICKA,
Wspomnienie. Profesor dr hab. Marek Ćwintal
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 2 (2019)
-
BEATA KRÓL,
Plon i jakość nasion nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.) w zależności od zagęszczenia roślin w łanie
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 3 (2017)
-
Cezary Trawczyński,
Wpływ nawożenia mineralnego azotem na plon i jakość bulw bardzo wczesnych i wczesnych odmian ziemniaka uprawianych na wczesny zbiór
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 1 (2023)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.