Abstrakt
Porównywano właściwości technologiczne: pszenicy twardej (Triticum durum Desf.), pszenicy orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta L. Tell.) i pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare Vill. Host). Określono: wilgotność mąki, zawartość białka i glutenu mokrego oraz liczbę opadania. W oparciu o próbny wypiek laboratoryjny ustalono: wydajność pieczywa, stratę piecową i stratę wypiekową całkowitą oraz objętość pieczywa. Dokonano także oceny organoleptycznej otrzymanego pieczywa. Pszenica twarda w porównaniu z pszenicą orkisz i pszenicą zwyczajną wyróżniała się większą zawartością białka w ziarnie, a wypieczony z niej chleb wykazywał mniejszą stratę piecową i stratę wypiekową całkowitą. Natomiast pieczywo uzyskane z pszenicy orkisz cechowało się największą objętością. Pieczywo orkiszowe charakteryzowało się właściwościami organoleptycznymi zbliżonymi do pieczywa z pszenicy zwyczajnej, a nieco gorszą wartością wypiekową cechowała się pszenica twarda.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Piotr Kraska,
Sylwia Andruszczak,
Paweł Gierasimiuk,
Sylwia Chojnacka,
Wpływ podpowierzchniowego wnoszenia nawozu mineralnego na plon i jakość nasion soi w warunkach uprawy bezpłużnej
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 4 (2022)
-
LESZEK MAJCHRZAK,
GRZEGORZ SKRZYPCZAK,
Wpływ systemu uprawy roli oraz międzyplonu ścierniskowego na właściwości fizyczne gleby i plonowanie pszenicy jarej
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 2 (2010)
-
SYLWIA ANDRUSZCZAK,
EWA KWIECIŃSKA-POPPE,
EDWARD PAŁYS,
PIOTR KRASKA,
Wpływ wodnych wyciągów ze słomy pszenicy ozimej na energię i zdolność kiełkowania odmian pszenicy ozimej i orkiszu ozimego
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 4 (2009)
-
ŠTEFAN TÓTH,
WOJCIECH RYSAK,
BARBARA SYMANOWICZ,
BOŽENA ŠOLTYSOVÁ,
JAROSLAV KARAHUTA,
Wpływ Humacu Agro na plon, zawartość cukru w burakach cukrowych i właściwości gleby w warunkach zrównoważonego systemu rozwoju rolnictwa
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 1 (2016)
-
KINGA TREDER,
MARIA WANIC,
MAGDALENA JASTRZĘBSKA,
Wpływ oddziaływań pomiędzy pszenicą jarą a jęczmieniem jarym na akumulację w roślinach azotu, fosforu i potasu
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 4 (2009)
-
Magdalena Frąc,
Stefania Jezierska-Tys,
Zmiany aktywności mikrobiologicznej gleby brunatnej pod uprawą pszenicy ozimej w różnych latach oddziaływania osadu z oczyszczalni ścieków mleczarskich
,
Agronomy Science: Tom 63 Nr 1 (2008)
-
LESZEK RACHOŃ,
MONIKA KAWCZYŃSKA,
Zmiany w strukturze zasiewów, plonowaniu i zbiorach zbóż w Polsce w latach 1965–2015
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
KATARZYNA EDYTA OLESIŃSKA,
Właściwości antyoksydacyjne ekstraktów wodnych arniki łąkowej (Arnica chamissonis Less.)
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 2 (2020)
-
CZESŁAW SZEWCZUK,
DANUTA SUGIER,
STANISŁAW BARAN,
ELŻBIETA JOLANTA BIELIŃSKA,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
MAŁGORZATA GRUSZCZYK,
Wpływ preparatów użyźniających i zróżnicowanych dawek nawozów na wybrane właściwości chemiczne gleb oraz plon i cechy jakościowe bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 2 (2016)
-
CEZARY A. KWIATKOWSKI,
BARBARA MISZTAL-MAJEWSKA,
Wpływ międzyplonów ścierniskowych oraz sposobu uprawy roli na jakość ziarna pszenicy jarej w krótkotrwałej monokulturze
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 2 (2014)
<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.