Abstrakt
Porównywano właściwości technologiczne: pszenicy twardej (Triticum durum Desf.), pszenicy orkisz (Triticum aestivum ssp. spelta L. Tell.) i pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum ssp. vulgare Vill. Host). Określono: wilgotność mąki, zawartość białka i glutenu mokrego oraz liczbę opadania. W oparciu o próbny wypiek laboratoryjny ustalono: wydajność pieczywa, stratę piecową i stratę wypiekową całkowitą oraz objętość pieczywa. Dokonano także oceny organoleptycznej otrzymanego pieczywa. Pszenica twarda w porównaniu z pszenicą orkisz i pszenicą zwyczajną wyróżniała się większą zawartością białka w ziarnie, a wypieczony z niej chleb wykazywał mniejszą stratę piecową i stratę wypiekową całkowitą. Natomiast pieczywo uzyskane z pszenicy orkisz cechowało się największą objętością. Pieczywo orkiszowe charakteryzowało się właściwościami organoleptycznymi zbliżonymi do pieczywa z pszenicy zwyczajnej, a nieco gorszą wartością wypiekową cechowała się pszenica twarda.
Downloads
Download data is not yet available.
-
BEATA KRÓL,
Wpływ zagęszczenia roślin na plonowanie i jakość surowca nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.)
,
Agronomy Science: Tom 68 Nr 2 (2013)
-
ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ,
BEATA KRÓL,
Efekty dolistnego stosowania Bio-algeenu S90 i Biotrissolu T w uprawie serdecznika pospolitego (Leonurus cardiaca L.)
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 2 (2012)
-
CZESŁAW SZEWCZUK,
DANUTA SUGIER,
Ogólna charakterystyka i podział nawozów dolistnych oferowanych na polskim rynku
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 1 (2009)
-
ELŻBIETA HARASIM,
DOROTA GAWĘDA,
Wpływ międzyplonów ścierniskowych na plonowanie i efektywność energetyczną produkcji zbóż jarych
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
-
HALINA LIPIŃSKA,
TERESA WYŁUPEK,
MAŁGORZATA SOSNOWSKA,
AGNIESZKA KĘPKOWICZ,
WOJCIECH LIPIŃSKI,
EWA STAMIROWSKA-KRZACZEK,
Allelopatyczne właściwości wybranych gazonowych odmian Poa pratensis i ich wykorzystanie w kompozycjach ogrodowych
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
PIOTR PSZCZÓŁKOWSKI,
BARBARA SAWICKA,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
Wpływ technologii uprawy na barwę miąższu surowych bulw ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
CEZARY A. KWIATKOWSKI,
ALENA YAKIMOVICH,
BARBARA KOŁODZIEJ,
ELŻBIETA HARASIM,
Efektywność biopreparatów w konwencjonalnym i ekologicznym systemie uprawy rumianku pospolitego (Chamomilla recutita L. Rausch)
,
Agronomy Science: Tom 72 Nr 1 (2017)
-
RYSZARD WEBER,
HENRYK BUJAK,
JAN KACZMAREK,
EDWARD GACEK,
Analiza przestrzennego podobieństwa plonowania odmian pszenicy ozimej na obszarze województwa śląskiego i opolskiego
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 3 (2012)
-
KAZIMIERZ JABŁOŃSKI,
Produkcyjne i jakościowe efekty dolistnego nawożenia ziemniaków Sonatą Z i Alkalinem PK 10 : 20
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 1 (2009)
-
LESZEK RACHOŃ,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
TOMASZ CEBULAK,
Przydatność ziarna jarej pszenicy zwyczajnej, twardej i orkiszowej do produkcji pieczywa w zależności od intensywności technologii produkcji
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 2 (2020)
<< < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.