Abstrakt
Nasiona fasoli, tak jak i innych roślin strączkowych, zawierają dużo białka o wysokiej wartości biologicznej. Regulacja zachwaszczenia jest ważnym elementem technologii uprawy fasoli. W trzyletnich badaniach polowych określano wpływ różnych metod regulacji zachwaszczenia na plon nasion i zawartość białka fasoli zwyczajnej (‘Aura’ i ‘Mela’). Doświadczenie przeprowadzono w latach 2010–2012 w gospodarstwie indywidualnym położonym w powiecie zamojskim (50˚44′0″N, 23˚39′0″E). Schemat badań obejmował metody regulacji zachwaszczenia: A – kontrola nieodchwaszczana, B – dwukrotne opielanie międzyrzędzi; C – Dual Gold 960 EC w dawce 1,2 dm3 ha–1 + dwukrotne opielanie międzyrzędzi; D – Dual Gold 960 EC w dawce 1,2 dm3·ha–1 + Basagran 480 SLw dawce 2,5 dm3·ha–1 + Pantera 040 EC w dawce 1 dm3·ha–1; E – Dual Gold 960 EC w dawce 1,2 dm3·ha–1 + Basagran 480 SL w dawce 1,25 dm3 ·ha–1 + Basagran 480 SL w dawce 1,25 dm3·ha–1 + Pantera 040 EC w dawce 1 dm3·ha–1. Najwyższy plon nasion fasoli otrzymano, gdy do regulacji zachwaszczenia użyto trzech herbicydów (kombinacja E). Dwukrotne opielanie międzyrzędzi istotnie zwiększyło plon nasion w porównaniu z nieodchwaszczaną kontrolą. Jednak w porównaniu z herbicydami mechaniczna regulacja nie była efektywna. Mechaniczna regulacja zachwaszczenia spowodowała obniżenie plonu nasion i zawartości białka w porównaniu z metodą chemiczną.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Ryszard Weber,
Borys Hryńczuk,
Wpływ uproszczeń w uprawie roli na zmienność plonowania i komponentów plonu kilku odmian pszenicy ozimej
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 1 (2004)
-
SYLWIA OKOŃ,
PRZEMYSŁAW MATYSIK,
ZYGMUNT NITA,
ANDRZEJ BICHOŃSKI,
KRZYSZTOF RUBRYCKI,
URSZULA WOŹNA-PAWLAK,
KRZYSZTOF KOWALCZYK,
Identyfikacja genu Lr 19 odporności na rdzę brunatną w polskich liniach pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.)
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 3 (2012)
-
Gunita Bimsteine,
The economical benefit of potato late blight control
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 2 (2004)
-
BARBARA S KWARYŁO-BEDNARZ,
MARZENA SYLWIA BRODOWSKA,
JOANNA ONUCH,
JOANNA SAPUŁA,
Plonowanie krajowych odmian szarłatu (Amaranthus cruentus L.) w warunkach zróżnicowanego nawożenia makroelementami
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 2 (2014)
-
LESZEK RACHOŃ,
GRZEGORZ SZUMIŁO,
INGA KURZYDŁOWSKA,
Wpływ intensywności technologii produkcji na jakość ziarna pszenicy zwyczajnej, twardej, orkiszu i jednoziarnistej
,
Agronomy Science: Tom 68 Nr 2 (2013)
-
Stanisław Deryło,
Kazimierz Szymankiewicz,
Plonowanie i zachwaszczenie ziemniaka w warunkach zróżnicowanego poziomu agrotechniki na glebie lekkiej
,
Agronomy Science: Tom 58 (2003)
-
ZOFIA RZYMOWSKA,
KAMIL JAKUBIAK,
MATEUSZ KORULCZYK,
Obce gatunki inwazyjne oraz rzadkie i zagrożone w agrocenozach gminy Ułęż
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 1 (2019)
-
GRAŻYNA MARIA KOWALSKA,
RADOSŁAW JAN KOWALSKI,
Badania pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego przy użyciu metody QuEChERs i technik chromatograficznych GC i HPLC z detektorem spektrometrii mas MS i MS/MS
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 3 (2019)
-
MARIAN WESOŁOWSKI,
RAFAŁ CIERPIAŁA,
Wpływ niektórych herbicydów na plonowanie gryki
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
-
ARKADIUSZ STĘPIEŃ,
Możliwości uprawy i plonowanie buraka cukrowego w warunkach Polski Północno-Wschodniej na tle zachodzących zmian klimatycznych
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 4 (2009)
<< < 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.