Agronomy Science, przyrodniczy lublin, czasopisma up, czasopisma uniwersytet przyrodniczy lublin
Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Tom 77 Nr 1 (2022)

Artykuły

Zmiany zawartości cukrów w bulwach ziemniaka pod wpływem herbicydu i biostymulatorów

DOI: https://doi.org/10.24326/as.2022.1.1
Przesłane: 13 grudnia 2021
Opublikowane: 26-04-2022

Abstrakt

Materiał badawczy stanowiły bulwy ziemniaka zebrane z trzyletniego doświadczenia polowego założonego w trzech powtórzeniach metodą split-plot. Pierwszy czynnik stanowiły dwie odmiany jadalne ‘Malaga’ i ‘Oberon’. Drugim czynnikiem było pięć sposobów aplikacji herbicydu i biostymulatorów: 1. obiekt kontrolny – bez herbicydu i biostymulatorów; 2. herbicyd Avatar 293 ZC; 3. herbicyd Avatar 293 ZC i biostymulator PlonoStart; 4. herbicyd Avatar 293 ZC i biostymulator Aminoplant; 5. herbicyd Avatar 293 ZC i biostymulator Agro-Sorb Folium. W świeżej masie bulw oznaczono zawartość cukrów ogółem, cukrów redukujących i sacharozy metodą Schoorla-Luffa. Odmiana ‘Oberon’ zawierała istotnie mniej cukrów ogółem, cukrów redukujących i sacharozy niż ‘Malaga’. Chemiczna regulacja zachwaszczenia nie miała wpływu na zawartość cukrów ogółem, miała tylko aplikacja wymienionych biopreparatów.

Bibliografia

  1. Bhattacharjee A., Roy T.S., Haque Md.N., Pulok Md.A.I., Rahman Md.M., 2014. Changes of sugar and starch levels in ambient stored potato derived from TPS. Int. J. Sci. Res. Public. 4(11), 1–5.
  2. Beals K.A., 2019. Potatoes, nutrition and health. Am. J. Pot. Res. 96, 102–110. https://doi.org/10.1007/s12230-018-09705-4 DOI: https://doi.org/10.1007/s12230-018-09705-4
  3. Boguszewska D., 2007. Wpływ niedoboru wody na zawartość wybranych składników chemicznych w bulwach ziemniaka. Żywn. Nauka Technol. Jakość 54, 93–101.
  4. Dzwonkowski W., Szczepaniak I., Zdziarska T., 2020. Popyt na ziemniaki. Rynek Ziemn. 47, 21–27.
  5. Głosek-Sobieraj M., Cwalina-Ambroziak B., Hamouz K., 2018. The effect of growth regulators and a biostimulator on the health status, yield and yield components of potatoes (Solanum tu-berosum L.). Gesunde Pflanzen 70, 1–11. https://doi.org/10.1007/s10343-017-0407-7 DOI: https://doi.org/10.1007/s10343-017-0407-7
  6. Grabowska A., Kunicki E., Sękara A., Kalisz A., Wojciechowska R., 2012. The effect of cultivar and biostimulant treatment on the carrot yield and its quality. Veg. Crops Res. Bull. 77, 37–48. https://doi.org/10.2478/v10032-012-0014-1 DOI: https://doi.org/10.2478/v10032-012-0014-1
  7. Grudzińska M., 2012. Wpływ warunków atmosferycznych i przechowalniczych na cechy technolo-giczne ziemniaka w produkcji frytek i chipsów. Biul. IHAR 265, 137–148.
  8. Grudzińska M., Zgórska K., Czerko Z., 2014. Wpływ warunków meteorologicznych na zawartość cukrów redukujących w bulwach ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 577, 43–52.
  9. Grudzińska M., Czerko Z., Wierzbicka A., Borowska-Komenda M., 2016. Zmiany zawartości cu-krów redukujących i sacharozy w bulwach 11 odmian w czasie przechowywania w temperatu-rze 5 i 8°C. Acta Agrophys. 23, 31–38.
  10. Krełowska-Kułas M., 1993. Badanie jakości produktów spożywczych. Państ. Wyd. Ekonom., War-szawa, 53–55.
  11. Maciejewski T., Michalski T., Bartos-Spychała M., Cieślicki W., 2008. Effect of the application of biostimulator Asahi SL on the yield of potato tubers and their quality. EDITOR: Zbigniew T. Dąbrowski. W: Biostimulators in modern agriculture. Solanaceous Crop. Wieś Jutra, Warsza-wa, 52–61.
  12. Manolov I., Neshev N., Chalova V., 2016. Tuber quality parameter of potato varieties depend on potassium fertilizer rate and source. Agric. Agric. Sci. Proc. 10, 63–66. DOI: https://doi.org/10.1016/j.aaspro.2016.09.010
  13. Marcinek J., Komisarek J., 2011. Systematyka gleb Polski. Rocz. Glebozn. 62(3), 5–12.
  14. Nazranov K., Didanova E., Shibzukhov Z.G., Orzalieva M., Nazranov B., 2020. Influence of growth regulators on yield, quality and preservation of potato stubs in the mountain zone of the Kabardino-Balkaria Republic. E3S Web of Conf. 222, 02002. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202022202002 DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202022202002
  15. Nowacki W., 2020. Profesjonalna produkcja ziemniaka. Wyd. Centrum Doradztwa Rolniczego, Brwinów, 1–86.
  16. Sawicka B., Pszczółkowski P., 2005. Dry matter and carbohydrates content in the tubers of very early potato varieties cultivated under coverage. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 4(2), 111–122.
  17. Trawczyński C., 2014. Wpływ biostymulatorów aminokwasowych – tecamin – na plon i jakość ziemniaków. Ziemn. Pol. 3, 29–34.
  18. Trawczyński C., 2020. Wpływ biostymulatorów na plon i jakość bulw ziemniaka uprawianego w warunkach suszy i wysokiej temperatury. Biul. IHAR 289, 11−12. https://doi.org/10.37317/ biul-2020-0017 DOI: https://doi.org/10.37317/biul-2020-0017
  19. Trawczyński C., 2021. Ocena plonowania i jakości bulw po aplikacji dolistnej krzemu i mikroele-mentów. Agron. Sci. 76(1), 9–20. DOI: https://doi.org/10.24326/as.2021.1.1
  20. Trętowski J., Wójcik R., 1991. Metodyka doświadczeń rolniczych. Wyd. Wyższa Szkoła Rolniczo-Pedagogiczna, Siedlce, 1–500.
  21. Wierzbowska J., Cwalina-Ambroziak B., Głosek M., Sienkiewicz S. 2015. Effect of biostimulators on yield and selected chemical properties of potato tubers. J. Elem. 20, 757–768. https://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.799 DOI: https://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.799
  22. Wójcik-Stopczyńska B., Grzeszczuk M., Jakubowska B., 2012. Zawartość niektórych składników odżywczych i potencjalnie szkodliwych w ziemniakach jadalnych pochodzących z sieci han-dlowej. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 63(2), 207–212.
  23. www.ipm.iung.pulawy.pl.fert wyszukiwarka-nawozow-wyszukiwanie-IUNG [dostęp: 18.09.2021].
  24. www.gov.pl_web_rolnictwo_wykaz_nawozow Rejestr_NAWOZY_22_06_2021 [dostęp: 18.09.2021].
  25. Zalecenia ochrony roślin na lata 2018/2019. 2018. Wyd. Instytut Ochrony Roślin – Instytut Badaw-czy, Poznań, 1–359.
  26. Zarzecka K., Gugała M., 2018. The effect of herbicides and biostimulants on sugars content in potato tubers. Plant Soil Environ. 64(2), 82–87. https://doi.org/10.17221/21/2018-PSE DOI: https://doi.org/10.17221/21/2018-PSE
  27. Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Baranowska A., Sikorska A., 2017. Effect of herbicides on the content dry matter and sugars in edible potato tubers. Rom. Agric. Res. 34, 371–375.
  28. Zgórska K., 2013. Wykorzystanie ziemniaka do celów spożywczych i przemysłowych. Inż. Przetw. Spoż. 3/4, 5–9.
  29. Zgórska K., Grudzińska M., 2012. Zmiany wybranych cech jakości bulw ziemniaka w czasie prze-chowywania. Acta Agrophys. 19(1), 203–214.

Downloads

Download data is not yet available.

Inne teksty tego samego autora

1 2 > >> 

Podobne artykuły

<< < 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.