Abstract
The research material consisted of potato tubers harvested from a three-year field experiment, set up in three replicates using the split-plot method. The first experimental factor consisted of two cultivars ‘Malaga’ and ‘Oberon’, and the second factor were five application of herbicide and biostimulants: 1. control object – without herbicide and biostimulants; 2. the herbicide Avatar 293 ZC; 3. the herbicide Avatar 293 ZC and the biostimulant PlonoStart; 4. the herbicide Avatar 293 ZC and the biostimulant Aminoplant; 5. the herbicide Avatar 293 ZC and the biostimulant Agro-Sorb Folium. The content of total sugars, reducing sugars and sucrose in the fresh mass of tubers was determined using the Schoorl-Luff method. The cultivar ‘Oberon’ contained significantly less total sugars, reducing sugars and sucrose than the cultivar ‘Malaga’. Herbicide Avatar 293 ZC used with the PlonoStart and Agro-Sorb Folium biostimulants, decreased the amount of total sugars in potato tubers, compared with control tubers.
References
- Bhattacharjee A., Roy T.S., Haque Md.N., Pulok Md.A.I., Rahman Md.M., 2014. Changes of sugar and starch levels in ambient stored potato derived from TPS. Int. J. Sci. Res. Public. 4(11), 1–5.
- Beals K.A., 2019. Potatoes, nutrition and health. Am. J. Pot. Res. 96, 102–110. https://doi.org/10.1007/s12230-018-09705-4
DOI: https://doi.org/10.1007/s12230-018-09705-4
- Boguszewska D., 2007. Wpływ niedoboru wody na zawartość wybranych składników chemicznych w bulwach ziemniaka. Żywn. Nauka Technol. Jakość 54, 93–101.
- Dzwonkowski W., Szczepaniak I., Zdziarska T., 2020. Popyt na ziemniaki. Rynek Ziemn. 47, 21–27.
- Głosek-Sobieraj M., Cwalina-Ambroziak B., Hamouz K., 2018. The effect of growth regulators and a biostimulator on the health status, yield and yield components of potatoes (Solanum tu-berosum L.). Gesunde Pflanzen 70, 1–11. https://doi.org/10.1007/s10343-017-0407-7
DOI: https://doi.org/10.1007/s10343-017-0407-7
- Grabowska A., Kunicki E., Sękara A., Kalisz A., Wojciechowska R., 2012. The effect of cultivar and biostimulant treatment on the carrot yield and its quality. Veg. Crops Res. Bull. 77, 37–48. https://doi.org/10.2478/v10032-012-0014-1
DOI: https://doi.org/10.2478/v10032-012-0014-1
- Grudzińska M., 2012. Wpływ warunków atmosferycznych i przechowalniczych na cechy technolo-giczne ziemniaka w produkcji frytek i chipsów. Biul. IHAR 265, 137–148.
- Grudzińska M., Zgórska K., Czerko Z., 2014. Wpływ warunków meteorologicznych na zawartość cukrów redukujących w bulwach ziemniaka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 577, 43–52.
- Grudzińska M., Czerko Z., Wierzbicka A., Borowska-Komenda M., 2016. Zmiany zawartości cu-krów redukujących i sacharozy w bulwach 11 odmian w czasie przechowywania w temperatu-rze 5 i 8°C. Acta Agrophys. 23, 31–38.
- Krełowska-Kułas M., 1993. Badanie jakości produktów spożywczych. Państ. Wyd. Ekonom., War-szawa, 53–55.
- Maciejewski T., Michalski T., Bartos-Spychała M., Cieślicki W., 2008. Effect of the application of biostimulator Asahi SL on the yield of potato tubers and their quality. EDITOR: Zbigniew T. Dąbrowski. W: Biostimulators in modern agriculture. Solanaceous Crop. Wieś Jutra, Warsza-wa, 52–61.
- Manolov I., Neshev N., Chalova V., 2016. Tuber quality parameter of potato varieties depend on potassium fertilizer rate and source. Agric. Agric. Sci. Proc. 10, 63–66.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.aaspro.2016.09.010
- Marcinek J., Komisarek J., 2011. Systematyka gleb Polski. Rocz. Glebozn. 62(3), 5–12.
- Nazranov K., Didanova E., Shibzukhov Z.G., Orzalieva M., Nazranov B., 2020. Influence of growth regulators on yield, quality and preservation of potato stubs in the mountain zone of the Kabardino-Balkaria Republic. E3S Web of Conf. 222, 02002. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202022202002
DOI: https://doi.org/10.1051/e3sconf/202022202002
- Nowacki W., 2020. Profesjonalna produkcja ziemniaka. Wyd. Centrum Doradztwa Rolniczego, Brwinów, 1–86.
- Sawicka B., Pszczółkowski P., 2005. Dry matter and carbohydrates content in the tubers of very early potato varieties cultivated under coverage. Acta Sci. Pol., Hortorum Cultus 4(2), 111–122.
- Trawczyński C., 2014. Wpływ biostymulatorów aminokwasowych – tecamin – na plon i jakość ziemniaków. Ziemn. Pol. 3, 29–34.
- Trawczyński C., 2020. Wpływ biostymulatorów na plon i jakość bulw ziemniaka uprawianego w warunkach suszy i wysokiej temperatury. Biul. IHAR 289, 11−12. https://doi.org/10.37317/ biul-2020-0017
DOI: https://doi.org/10.37317/biul-2020-0017
- Trawczyński C., 2021. Ocena plonowania i jakości bulw po aplikacji dolistnej krzemu i mikroele-mentów. Agron. Sci. 76(1), 9–20.
DOI: https://doi.org/10.24326/as.2021.1.1
- Trętowski J., Wójcik R., 1991. Metodyka doświadczeń rolniczych. Wyd. Wyższa Szkoła Rolniczo-Pedagogiczna, Siedlce, 1–500.
- Wierzbowska J., Cwalina-Ambroziak B., Głosek M., Sienkiewicz S. 2015. Effect of biostimulators on yield and selected chemical properties of potato tubers. J. Elem. 20, 757–768. https://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.799
DOI: https://doi.org/10.5601/jelem.2014.19.4.799
- Wójcik-Stopczyńska B., Grzeszczuk M., Jakubowska B., 2012. Zawartość niektórych składników odżywczych i potencjalnie szkodliwych w ziemniakach jadalnych pochodzących z sieci han-dlowej. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 63(2), 207–212.
- www.ipm.iung.pulawy.pl.fert wyszukiwarka-nawozow-wyszukiwanie-IUNG [dostęp: 18.09.2021].
- www.gov.pl_web_rolnictwo_wykaz_nawozow Rejestr_NAWOZY_22_06_2021 [dostęp: 18.09.2021].
- Zalecenia ochrony roślin na lata 2018/2019. 2018. Wyd. Instytut Ochrony Roślin – Instytut Badaw-czy, Poznań, 1–359.
- Zarzecka K., Gugała M., 2018. The effect of herbicides and biostimulants on sugars content in potato tubers. Plant Soil Environ. 64(2), 82–87. https://doi.org/10.17221/21/2018-PSE
DOI: https://doi.org/10.17221/21/2018-PSE
- Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I., Baranowska A., Sikorska A., 2017. Effect of herbicides on the content dry matter and sugars in edible potato tubers. Rom. Agric. Res. 34, 371–375.
- Zgórska K., 2013. Wykorzystanie ziemniaka do celów spożywczych i przemysłowych. Inż. Przetw. Spoż. 3/4, 5–9.
- Zgórska K., Grudzińska M., 2012. Zmiany wybranych cech jakości bulw ziemniaka w czasie prze-chowywania. Acta Agrophys. 19(1), 203–214.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Andrzej Woźniak,
Dynamika zachwaszczenia jęczmienia jarego uprawianego w różnych stanowiskach
,
Agronomy Science: Vol. 58 (2003)
-
Stanisław Rolbiecki,
Tadeusz Wojdyła,
Czesław Rzekanowski,
Roman Rolbiecki,
Bogdan Grzelak,
The influence of sprinkler irrigation and nitrogen dose on the yield, chemical composition as well as the storage value of Mors potato tubers
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
ALI HULAIL NOAEMA,
ALI RAHEEM KAREEM ALHASANY,
DHURGAM SABEEH KAREEM ALTAI,
BARBARA HELENA SAWICKA,
Effect of nano-boron spraying on the concentration of some nutrients in leaves and dry matter of two Vicia faba L. (Partim) cultivars
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 4 (2019)
-
PIOTR KRASKA,
SYLWIA ANDRUSZCZAK,
EWA KWIECIŃSKA-POPPE,
Reakcja odmian pszenicy orkisz (Triticum aestivum spp. spelta) na dokarmianie dolistne
,
Agronomy Science: Vol. 74 No. 2 (2019)
-
Adam Radkowski,
Beata Grygierzec,
Losses of total protein and net lactation energy as dependent on preservation technology of forages from mountain grassland
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
JUSTYNA LEŚNIOWSKA-NOWAK,
The effect of new dwarfing gene on yield components of triticale semidwarf cultivars
,
Agronomy Science: Vol. 67 No. 3 (2012)
-
JOLANTA ZIEMIŃSKA,
MAŁGORZATA WYRZYKOWSKA,
MARZENA LISOWSKA,
JOANNA WOLIŃSKA,
Yields of millet cultivars (Panicum miliaceum L.) in east-central Poland
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 1 (2015)
-
Urszula Prośba-Białczyk,
Effect of stubble intercrops and nitrogen fertilisation on productivity and technological quality of sugar beet
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
-
ARTUR MAKAREWICZ,
ANNA PŁAZA,
BARBARA GĄSIOROWSKA,
ANNA CYBULSKA,
Nutrients content in mixtures of narrow-leafed lupine and spring rye mixtures cultivated for green matter
,
Agronomy Science: Vol. 70 No. 3 (2015)
-
Wiesław Szafrański,
Bohdan Kulig,
Tadeusz Zając,
The effect of N-min. content in the soil profile on the yield and protein content in spring wheat grain
,
Agronomy Science: Vol. 59 No. 3 (2004)
<< < 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 > >>
You may also start an advanced similarity search for this article.