Abstrakt
W latach 2015–2017 na polach doświadczalnych Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przeprowadzone zostały badania dotyczące wpływu zróżnicowanej rozstawy rzędów i ilości wysiewu na plonowanie i skład chemiczny soi uprawnej. Badania założono jako dwuczynnikowe w układzie split-plot, w czterech powtórzeniach, z dwoma czynnikami zmiennymi: zróżnicowaniem rozstawy rzędów (15 cm, 30 cm) oraz zróżnicowanej liczby wysiewanych nasion (50, 75, 90 nasion na 1 m2). Wielkość i jakość zebranych plonów nasion i resztek pozbiorowych były silnie uzależnione od warunków pogodowych w poszczególnych latach prowadzenia doświadczeń polowych. Czynnik zróżnicowanej rozstawy rzędów (15 cm, 30 cm) nie determinował uzyskanych plonów nasion i resztek pozbiorowych oraz wydajności tłuszczu surowego i białka ogółem z hektara. Nie odnotowano istotnego wpływu zróżnicowanej rozstawy rzędów i liczby wysiewanych nasion na jednostce powierzchni na skład chemiczny nasion soi, z wyjątkiem zawartości tłuszczu surowego.
Bibliografia
- Assefa Y., Purcell L.C., Salmeron M., Naeve S., Casteel S.N., Kovács P., Archontoulis S., Licht M., Below F., Kandel H., Lindsey L.E., Gaska J., Conley S., Shapiro C., Orlowski J.M., Gol-den B.R., Kaur G., Singh M., Thelen K., Laurenz R., Davidson D., Ciampitti I.A., 2019. As-sessing variation in US soybean seed composition (protein and oil). Front. Plant Sci. 10. https://doi.org/10.3389/fpls.2019.00298
DOI: https://doi.org/10.3389/fpls.2019.00298
- Balcom K.S., Price A.J., Van Santen E., Delaney D.P., Boykin D.L., Arriaga F.J., Bergtold J.S., Kornecki T.S., Raper R.L., 2010. Row spacing, tillage system, and herbicide technology affects plant growth yield. Field Crops Res. 117 (2–3), 219–225.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.fcr.2010.03.003
- Bartkowiak A., 1978. Analiza wariancji dla układów ortogonalnych. Program AWA. W: Opis mery-toryczny programów statystycznych opracowanych w Instytucie Informatyki Uniwersytetu Wrocławskiego. Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 43–60.
- Batista R.O., Hamawaki R.L., Sousa L.B., Nogueira A.P.O., Hamawaki O.T., 2015. Adaptability and stability of soybean genotypes in off-season cultivation. Gen. Mol. Res. 14(3), 9633–9645. https://doi.org/10.4238/2015.August.14.26
DOI: https://doi.org/10.4238/2015.August.14.26
- Beatty K.D., Eldridge I.L., Simpson A.M. Jr., 1982. Soybean response to different planting patterns and dates. Agron. J. 74, 859–862.
DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1982.00021962007400050021x
- Bellaloui H., Bruns H.A., Abbas H.K, Mengistu A., Fisher D.K., Reddy N.K., 2015. Effects of row-type, row-spacing, seeding rate, soil-type, and cultivar differences on soybean seed nutri-tion under us Mississippi Delta conditions. PLoS ONE 10, 1–23.
DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0129913
- Biel W., Gawęda D., Jaroszewska A., Hury G., 2018. Content of minerals in soybean seeds as influenced by farming system, variety and row spacing. J. Elementol. 23(3), 863–873. https://doi.org/10.5601/jelem.2017.22.3.1483
DOI: https://doi.org/10.5601/jelem.2017.22.3.1483
- Bita C.E., Gerats T., 2013. Plant tolerance to high temperature in a changing environment: scientific fundamentals and production of heat stress-tolerant crops. Front. Plant Sci. 4. https://doi.org/10.3389/fpls.2013.00273
DOI: https://doi.org/10.3389/fpls.2013.00273
- Board J.E., Kahlon C.S., 2013. Morphological responses to low plant population differ between soybean genotypes. Crop Sci. 53, 1109–1119.
DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2012.04.0255
- Bobrecka-Jamro D., Pałka M., Sierpińska W., 1995. Wpływ gęstości siewu i przedplonów na cechy morfologiczne nowych odmian soi. Zesz. Nauk. Akad. Rol. Krak., Rol. 32, 5–17.
- Boydak E., Alpaslan M., Hayta M., Gerçek S., Simsek M., 2002. Seed composition of soybeans grown in the Harran region of Turkey as affected by row spacing and irrigation. J. Agric. Food Chem. 50(16), 4718–4720.
DOI: https://doi.org/10.1021/jf0255331
- Bury M., Nawracała J., 2004. Wstępna ocena potencjału plonowania odmian soi (Glycine max (L.) Merrill) uprawianych w rejonie Szczecina. Rośl. Oleiste 25, 415–422.
- Clawson E.L., Cothren J.T., Blouin D.C., 2006. Nitrogen fertilization and yield of cotton in ultra-narrow and conventional row spacing. Agron. J. 98, 72–79.
DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2005.0033
- Cox W.J., Orlowski J., Ditommaso A., Knoblauch W., 2012. Planting soybean with a grain drill inconsistently increases yield and profit. Agron. J. 104, 1065–1073.
DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2012.0109
- Dardanelli J.L., Balzarini M., Martínez M.J., Cuniberti M., Resnik S., Ramunda S.F., Herrero R., 2006. Soybean maturity groups, environments, and their interaction define mega‐environments for seed composition in Argentina. Crop Sci. 46(5), 1939–1947. https://doi.org/10.2135/cropsci2005.12-0480
DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2005.12-0480
- Dei H.K., 2011. Soybean as a feed ingredient for livestock and poultry, recent trends for enhancing the diversity and quality of soybean products. W: D. Krezhova, Recent trends for enhancing the diversity and quality of soybean products. InTech. https://doi.org/10.5772/17601
DOI: https://doi.org/10.5772/17601
- Elandt R., 1964. Statystyka matematyczna w zastosowaniu do doświadczalnictwa rolniczego. PWN, Warszawa.
- Gniadzik-Zasańska M., Kozak M., Wondołowska-Grabowska A., 2024. Wpływ zróżnicowanej rozstawy rzędów i ilości wysiewu na rozwój i plonowanie soi (Glycine max (L.) Merrill). Cz. I. Rozwój i cechy morfologiczne soi. Agron. Sci. 79(1), 41–59. https://doi.org/10.24326/as.2024.5259
DOI: https://doi.org/10.24326/as.2024.5259
- Harlioǧlu A.G., 2012. Effect of solvent extracted soybean meal and full-fat soya on the protein and amino acid digestibility and body amino acid composition in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Iran. J. Fish. Sci. 11(3), 504–517.
- Jasińska Z., Kotecki A., Malarz W., 1987. Wpływ rozstawy rzędów i ilości wysiewu na plonowanie soi na glebie brunatniej – średniej. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 167, 117–124.
- Jost P.H., Cothern J.T., 2000. Growth and yield comparisons of cotton planted in conventional and ultra-narrow row spacings. Crop Sci. 40(2), 430–435.
DOI: https://doi.org/10.2135/cropsci2000.402430x
- Kołodziej J., Pisulewska E., 2000. Wpływ czynników meteorologicznych na plon nasion i tłuszczu oraz zawartość tłuszczu w nasionach dwóch odmian soi, Rośl. Oleiste 21, 759–773.
- Kozak M., Malarz W., Kotecki A., Černý I., Serafin-Andrzejewska M., 2008a. Wpływ zróżnicowa-nej ilości wysiewu i biostymulatora Asahi SL na skład chemiczny nasion i resztek pozbioro-wych soi uprawnej. Rośl. Oleiste 29, 217–230.
- Kozak M., Malarz W., Serafin-Andrzejewska M., Kotecki A., 2008b. The effects of sowing rate and Asahi SL biostimulator on soybean growth and yield. Biostimulators in modern agriculture – Field Crops, Warsaw, 77–84.
- Kozak M., Malarz W., Serafin–Andrzejewska M., Kotecki A., 2008c. The effects of different sow-ing rate and Asahi SL treatments on soybean seed sowing value. Biostimulators in modern agri-culture – Field Crops, Warsaw, 85–91.
- Michałek S., Borowski E., 2006. Plonowanie oraz zawartość tłuszczu, kwasów tłuszczowych i białka w nasionach krajowych odmian soi w warunkach suszy. Acta Agrophys. 8(2), 459–471.
- Nowak A., Wróbel J., 2010. Wpływ wybranych regulatorów wzrostu na plonowanie soi (Glycine Max L. Merr) w warunkach kontrolowanego uwilgotnienia podłoża. Rośl. Oleiste 31(1), 125–132.
- Oplinger E.S., Philbrook B.D., 1992. Soybean plantin g date, row width, and seeding rate response in three tillage systems. J. Prod. Agric. 5, 94–99.
DOI: https://doi.org/10.2134/jpa1992.0094
- Pasternakiewicz A., Dżugan M., 2009. Ocena zawartości podstawowych makroskładników w nasionach soi. Zesz. Nauk. – Płd.-Wschod. Oddz. Tow. Inż. Ekol. Siedzibą Rzesz. 1, 217–222.
- Pyzik J., 1982. Wpływ warunków przyrodniczych i czynników agrotechnicznych na plon i skład chemiczny nasion oraz niektóre cechy morfologiczne nowych form soi. Zesz. Nauk. Akad. Rol. Krak., Rozpr. Habilit. 87, 1–33.
- Pyzik J., Bobrecka-Jamro D., Rząsa B., 1987. Wpływ gęstości siewu na cechy morfologiczne wcze-snych odmian i rodów soi w południowo-wschodnim rejonie Polski. Biul. Inst. Hod. Aklim. Rośl. 164, 71–82.
- Rahman M., Hossain M., Anwar P., Juraimi A.S., 2011. Plant density influence on yield and nutri-tional quality of soybean seed. Asian J. Plant Sci. 10(2), 125–132.
DOI: https://doi.org/10.3923/ajps.2011.125.132
- Rodríguez M., Canales E., Borroto C.J., Carmona E, López J., Pujol M., Borrás-Hidalgo O., 2006. Identification of genes induced upon water-deficit stress in a drought-tolerant rice cultivar. J. Plant Physiol. 163(5), 577–584. https://doi.org/10.1016/j.jplph.2005.07.005
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jplph.2005.07.005
- Salon C., Avice J.C., Larmure A., Ourry A., Prudent M., Voisin A.S., 2011. Plant N fluxes and modulation by nitrogen, heat and water stresses. A review based on comparison of legumes and non legume plants. W: A. Shanker, B. Venkateswarlu (red.), Abiotic stress in plants – mecha-nisms and adaptations. InTech. https://doi.org/10.5772/23474
DOI: https://doi.org/10.5772/23474
- Skoufos I., 2014. Alternative protein sources to soybean meal in pig diets. J. Food Agric. Environ. 12, 655–666.
- Szwejkowska B., 2005. Wpływ intensywności uprawy grochu siewnego na zawartość i plon białka, Acta Sci. Pol., Agric. 4(1), 153–161.
- Szyrmer J., 1969. Vlijanie srokov siewa na urożajnost i chimiczeskij sostav semjon raźnych sortov soi. Izv. Timir. Seichoz. Akadem, 5, Moskwa, 73–79.
- Szyrmer J., 1971. Wpływ niektórych czynników środowiska i agrotechniki, na plon nasion soi oraz zawartość tłuszczu i jego jakość. Zesz. Nauk. Szk. Gł. Gosp. Wiej. Warsz., Rozpr. Nauk. 15, 99.
- Taylor H.M., Mason W.K., Bennie A.T.P., Rowse H.R., 1982. Responses of soybeans to two row spacings and two soil water levels. I. An analysis of biomass accumulation, canopy develop-ment. Solar radiation, interception and components of seed yield. Field Crop Res. 5, 1–14.
DOI: https://doi.org/10.1016/0378-4290(82)90002-8
- Van Eys J., Offner A., Bach A., 2005. Manual of quality analyses for soybean products in the feed industry, USA. Am. Soybean Assoc. St. Louis, MO, 18, 47.
- Vargas R.L. de, Schuch L.O.B., Barros W.S., Tiago P., 2018. Macronutrients and micronutrients variability in soybean seeds. J. Agric. Sci. 10(4), 209. https://doi.org/10.5539/jas.v10n4p209
DOI: https://doi.org/10.5539/jas.v10n4p209
- Weber C.R., Shibles R.M., Byth D.F., 1966. Effect of plant population and row spacing on soybean development and production. Agron. J. 58, 99–102.
DOI: https://doi.org/10.2134/agronj1966.00021962005800010034x
- Worku M., Astatkie T., 2011. Row and plant spacing effects on yield and yield components of soy-bean cultivar under hot humid tropical environment of Ethiopia. J. Agron. Crop Sci. 197, 67–74.
DOI: https://doi.org/10.1111/j.1439-037X.2010.00441.x
- Zanon A.J., Streck N.A., Grassini P., 2016. Climate and management factors influence soybean yield potential in a subtropical environment. Agron. J. 108(4), 1447–1454. https://doi.org/10.2134/agronj2015.0535
DOI: https://doi.org/10.2134/agronj2015.0535
Downloads
Download data is not yet available.
-
ANDRZEJ KRUCZEK,
WITOLD SKRZYPCZAK,
Reakcja średnio wczesnych mieszańców kukurydzy na sposób nawożenia
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
-
HALINA LIPIŃSKA,
TERESA WYŁUPEK,
MAŁGORZATA SOSNOWSKA,
AGNIESZKA KĘPKOWICZ,
WOJCIECH LIPIŃSKI,
EWA STAMIROWSKA-KRZACZEK,
Allelopatyczne właściwości wybranych gazonowych odmian Poa pratensis i ich wykorzystanie w kompozycjach ogrodowych
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
HALINA BARBARA BUCZKOWSKA,
Wartość biologiczna owoców kilku linii hodowlanych melona (Cucumis melo L.)
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 3 (2019)
-
WOJCIECH LIPIŃSKI,
HALINA LIPIŃSKA,
RAFAŁ KORNAS,
ANNA WATROS,
Wybrane parametry agrochemiczne gleb użytków zielonych w Polsce
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 2 (2020)
-
LESZEK RACHOŃ,
BARBARA KROCHMAL-MARCZAK,
TOMASZ CEBULAK,
Przydatność ziarna jarej pszenicy zwyczajnej, twardej i orkiszowej do produkcji pieczywa w zależności od intensywności technologii produkcji
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 2 (2020)
-
PRZEMYSŁAW TKACZYK,
AGNIESZKA RUTKOWSKA,
Zmiany odczynu i zasobności w składniki pokarmowe gleb uprawnych Lubelszczyzny
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 3 (2020)
-
BOGUSŁAWA JAŚKIEWICZ,
KATARZYNA PANASIEWICZ,
Składniki pokarmowe w ziarnie pszenżyta ozimego w zależności od zmianowania i technologii produkcji
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 2 (2020)
-
LESZEK MAJCHRZAK,
GRZEGORZ SKRZYPCZAK,
Wpływ systemu uprawy roli oraz międzyplonu ścierniskowego na właściwości fizyczne gleby i plonowanie pszenicy jarej
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 2 (2010)
-
ANNA WÓJCIKOWSKA-KAPUSTA,
HUBERT KAMIŃSKI,
Indeks troficzności gleb o zróżnicowanym wieku zalesienia
,
Agronomy Science: Tom 75 Nr 3 (2020)
-
BARBARA KOŁODZIEJ,
Wpływ sposobu zakładania plantacji i nawożenia dolistnego na plon i jakość tymianku pospolitego
,
Agronomy Science: Tom 64 Nr 2 (2009)
<< < 16 17 18 19 20 21 22 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.