Abstrakt
Ścisłe, trzyletnie, dwuczynnikowe doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2007–2009 w Zakładzie Produkcyjno-Doświadczalnym w Bałcynach k. Ostródy. Czynnik I doświadczenia stanowiły odmiany soczewicy jadalnej: Tina i Anita, czynnik II zróżnicowane technologie uprawy: niskonakładowa, średnio- i wysokonakładowa. Najwyższy plon nasion u obu odmian soczewicy jadalnej zanotowano w obiektach z wysokonakładową technologią uprawy, najniższy natomiast w obiektach z niskonakładową technologią uprawy. Różnica w plonowaniu pomiędzy nisko-, a wysokonakładową technologią uprawy była istotna i wyniosła średnio 43% u odmiany Tina oraz 46% w przypadku odmiany Anita. W każdym z lat uprawy wyżej plonowała odmiana soczewicy Anita.
Bibliografia
The investigation was carried out to compare two varieties of lentil: Anita and Tina cultivated on three different levels of technology of cultivation: low, medium and high. Higher yields were obtained with intensive technology, lower ones on the lowest level of technology. The average difference between the compared yields was about 40%. Especially positive effects of the highest level of technology were found when weather conditions were extremely bad. The highest level of technology showed positive effects both on plant growth and plant protection.
Downloads
Download data is not yet available.
-
PRZEMYSŁAW TKACZYK,
WIESŁAW BEDNAREK,
SŁAWOMIR DRESLER,
Plonowanie jęczmienia jarego w zależności od niektórych właściwości gleby i zabiegów agrotechnicznych
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 3 (2010)
-
NASER SABAGHNIA,
Badania nad plonem ziarna i zróżnicowaniem wybranych cech morfologicznych genotypów pszenicy twardej
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 3 (2014)
-
JOLANTA ZIEMIŃSKA,
MAŁGORZATA WYRZYKOWSKA,
MARZENA LISOWSKA,
JOANNA WOLIŃSKA,
Plonowanie odmian uprawnych prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum L.) w warunkach środkowo-wschodniej Polski
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 1 (2015)
-
Wacław Jarecki,
Karol Skrobacz,
Tomasz Lachowski,
Wpływ nawożenia dolistnego na plonowanie i skład chemiczny nasion rzepaku ozimego (Brassica napus L.)
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 4 (2022)
-
HANNA KLIKOCKA,
Wpływ redlinowej uprawy roli i nawożenia siarką ziemniaka na zapas diaspor chwastów w glebie
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 3 (2010)
-
MARIA PYTLARZ-KOZICKA,
EWA MOSZCZYŃSKA,
LESŁAW ZIMNY,
Wpływ biologicznych zapraw na wzrost i rozwój wybranych odmian ziemniaka
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 2 (2015)
-
ALI HULAIL NOAEMA,
ALI RAHEEM KAREEM ALHASANY,
DHURGAM SABEEH KAREEM ALTAI,
BARBARA HELENA SAWICKA,
Wpływ stosowania nanoboru na stężenie niektórych składników pokarmowych w liściach i na zawartość suchej masy dwóch odmian Vicia faba L. (Partim)
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
Wacław Jarecki,
Dorota Bobrecka-Jamro,
Wpływ terminu siewu na plon i jakość nasion dwóch odmian soi zwyczajnej
,
Agronomy Science: Tom 76 Nr 1 (2021)
-
GRZEGORZ KLOC,
DENISE DOSTATNY,
TOMASZ SEKUTOWSKI,
WIESŁAW PODYMA,
Rola ekspedycji w gromadzeniu zasobów genowych
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
ANNA JAROSZEWSKA,
WIOLETTA BIEL,
MARLENA WITKOWSKA,
Wpływ rodzaju nawozu i poziomu nawożenia azotem na zawartość wybranych składników odżywczych w ziarnie dwóch odmian pszenicy jarej Triticum aestivum ssp. vulgare L., uprawianej w warunkach Niziny Szczecińskiej
,
Agronomy Science: Tom 71 Nr 3 (2016)
<< < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.