Abstrakt
Ścisłe, trzyletnie, dwuczynnikowe doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2007–2009 w Zakładzie Produkcyjno-Doświadczalnym w Bałcynach k. Ostródy. Czynnik I doświadczenia stanowiły odmiany soczewicy jadalnej: Tina i Anita, czynnik II zróżnicowane technologie uprawy: niskonakładowa, średnio- i wysokonakładowa. Najwyższy plon nasion u obu odmian soczewicy jadalnej zanotowano w obiektach z wysokonakładową technologią uprawy, najniższy natomiast w obiektach z niskonakładową technologią uprawy. Różnica w plonowaniu pomiędzy nisko-, a wysokonakładową technologią uprawy była istotna i wyniosła średnio 43% u odmiany Tina oraz 46% w przypadku odmiany Anita. W każdym z lat uprawy wyżej plonowała odmiana soczewicy Anita.
Bibliografia
The investigation was carried out to compare two varieties of lentil: Anita and Tina cultivated on three different levels of technology of cultivation: low, medium and high. Higher yields were obtained with intensive technology, lower ones on the lowest level of technology. The average difference between the compared yields was about 40%. Especially positive effects of the highest level of technology were found when weather conditions were extremely bad. The highest level of technology showed positive effects both on plant growth and plant protection.
Downloads
Download data is not yet available.
-
Andrzej Woźniak,
Leszek Rachoń,
Reakcja jęczmienia jarego na systemy uprawy roli i resztki pożniwne
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 1 (2022)
-
PIOTR KUC,
BERNADETA STROCHALSKA,
Wpływ nawożenia organicznego i sposobów uprawy roli na produktywność buraka cukrowego
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 1 (2010)
-
Maria Dąbek-Gad,
Karol Bujak,
Wpływ sposobu uprawy roli i intensywności pielęgnowania roślin na zachwaszczenie łanu pszenicy ozimej
,
Agronomy Science: Tom 57 (2002)
-
Marian Wesołowski,
Michał Bętkowski,
Marta Kokoszka,
Wpływ gospodarki bezobornikowej na jakość korzeni buraka cukrowego
,
Agronomy Science: Tom 58 (2003)
-
WACŁAW JARECKI,
DOROTA BOBRECKA-JAMRO,
Reakcja kiłotolerancyjnych odmian rzepaku ozimego na zróżnicowaną ilość wysiewu nasion
,
Agronomy Science: Tom 74 Nr 4 (2019)
-
MONIKA JAKUBUS,
NATALIA TATUŚKO,
JERZY NAWRACAŁA,
MATEUSZ PLUTA,
Wpływ uprawy soi w monokulturze i zmianowaniu na skład chemiczny roślin i zasobność gleby w składniki pokarmowe
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 3 (2015)
-
Beata Michalska-Klimczak,
Zdzisław Wyszyński,
Vladimír Pačuta,
Marek Rašovský,
Krzysztof Pągowski,
Termin siewu czynnikiem determinującym budowę przestrzenną i plonowanie łanu buraka cukrowego
,
Agronomy Science: Tom 78 Nr 4 (2023)
-
Leszek Rachoń,
Krystyna Szwed-Urbaś,
Zbigniew Segit,
Plonowanie nowych linii pszenicy twardej (Triticum durum Desf.) w zależności od poziomu nawożenia azotem i ochrony roślin
,
Agronomy Science: Tom 57 (2002)
-
Ivan Shuvar,
Hanna Korpita,
Halina Lipińska,
Teresa Wyłupek,
Małgorzata Sosnowska,
Alicja Bieske-Matejak,
Wpływ sposobu uprawy, nawożenia i herbicydów na aktywność biologiczną gleby i plonowanie jęczmienia jarego
,
Agronomy Science: Tom 76 Nr 3 (2021)
-
PRZEMYSŁAW TKACZYK,
WIESŁAW BEDNAREK,
SŁAWOMIR DRESLER,
Plonowanie jęczmienia jarego w zależności od niektórych właściwości gleby i zabiegów agrotechnicznych
,
Agronomy Science: Tom 65 Nr 3 (2010)
<< < 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.