Abstrakt
Ścisłe, trzyletnie, dwuczynnikowe doświadczenie polowe przeprowadzono w latach 2007–2009 w Zakładzie Produkcyjno-Doświadczalnym w Bałcynach k. Ostródy. Czynnik I doświadczenia stanowiły odmiany soczewicy jadalnej: Tina i Anita, czynnik II zróżnicowane technologie uprawy: niskonakładowa, średnio- i wysokonakładowa. Najwyższy plon nasion u obu odmian soczewicy jadalnej zanotowano w obiektach z wysokonakładową technologią uprawy, najniższy natomiast w obiektach z niskonakładową technologią uprawy. Różnica w plonowaniu pomiędzy nisko-, a wysokonakładową technologią uprawy była istotna i wyniosła średnio 43% u odmiany Tina oraz 46% w przypadku odmiany Anita. W każdym z lat uprawy wyżej plonowała odmiana soczewicy Anita.
Bibliografia
The investigation was carried out to compare two varieties of lentil: Anita and Tina cultivated on three different levels of technology of cultivation: low, medium and high. Higher yields were obtained with intensive technology, lower ones on the lowest level of technology. The average difference between the compared yields was about 40%. Especially positive effects of the highest level of technology were found when weather conditions were extremely bad. The highest level of technology showed positive effects both on plant growth and plant protection.
Downloads
Download data is not yet available.
-
ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ,
BEATA KRÓL,
Efekty dolistnego stosowania Bio-algeenu S90 i Biotrissolu T w uprawie serdecznika pospolitego (Leonurus cardiaca L.)
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 2 (2012)
-
Karol Bujak,
Maria Jędruszczak,
Mariusz Frant,
Wpływ uproszczonej uprawy roli oraz dolistnego dokarmiania makro- i mikroelementami na plonowanie soi uprawianej w monokulturze
,
Agronomy Science: Tom 59 Nr 1 (2004)
-
BEATA SZWEJKOWSKA,
STANISŁAW BIELSKI,
Ocena energetyczna produkcji nasion soczewicy jadalnej (Lens culinaris Medic.)
,
Agronomy Science: Tom 67 Nr 3 (2012)
-
Ivan Shuvar,
Hanna Korpita,
Halina Lipińska,
Teresa Wyłupek,
Małgorzata Sosnowska,
Alicja Bieske-Matejak,
Wpływ sposobu uprawy, nawożenia i herbicydów na aktywność biologiczną gleby i plonowanie jęczmienia jarego
,
Agronomy Science: Tom 76 Nr 3 (2021)
-
Małgorzata Gniadzik-Zasańska,
Marcin Kozak,
Anna Wondołowska-Grabowska,
Wpływ zróżnicowanej rozstawy rzędów i ilości wysiewu na rozwój i plonowanie soi (Glycine max (L.) Merrill). Cz. III. Ekonomiczne aspekty produkcji nasion
,
Agronomy Science: Tom 79 Nr 1 (2024)
-
NASER SABAGHNIA,
Badania nad plonem ziarna i zróżnicowaniem wybranych cech morfologicznych genotypów pszenicy twardej
,
Agronomy Science: Tom 69 Nr 3 (2014)
-
Janusz Prusiński,
Magdalena Borowska,
Edward Majcherczak,
Wpływ uprawy roli pod przedplon i nawożenia N mineralnym na plonowanie pszenżyta ozimego (× Triticosecale sp. Wittmack ex A. Camus 1927)
,
Agronomy Science: Tom 77 Nr 3 (2022)
-
JOLANTA ZIEMIŃSKA,
MAŁGORZATA WYRZYKOWSKA,
MARZENA LISOWSKA,
JOANNA WOLIŃSKA,
Plonowanie odmian uprawnych prosa zwyczajnego (Panicum miliaceum L.) w warunkach środkowo-wschodniej Polski
,
Agronomy Science: Tom 70 Nr 1 (2015)
-
ALEKSANDRA GŁOWACKA,
AGNIESZKA KASICZAK,
SŁAWOMIR MICHAŁEK,
Wpływ sposobu regulacji zachwaszczenia na plonowanie i zawartość białka w nasionach fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L.)
,
Agronomy Science: Tom 73 Nr 4 (2018)
-
Marek Niewęgłowski,
Mateusz Olizaruk,
Opłacalność produkcji brokułu włoskiego na przykładzie indywidualnego gospodarstwa rolnego
,
Agronomy Science: Tom 80 Nr 1 (2025)
<< < 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 > >>
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.